Matkasuositukset Eurooppa Aasia Amerikka Afrikka

15 päivän 5 tähden matka Kappadokiaan

Konya – Kappadokia – Göreme – Munkkilaakso – Maanalaiset kaupungit – Muinainen Silkkitie

MATKAOHJELMANNE:

Omien kokemustemme ja innostuneiden matkailijoiden vihjeiden ansiosta esittelemme teille yhden suomalaisten suosituimmista tutustumismatkoista!

1. päivä: Mukava lentomata & kuljetus hotelliin

2. päivä: Konya & Pyörivien dervissien luostari

Pyörivien dervissien luostari, Konya

Ajamme 1825 metrin korkeudessa olevan Alacabelin solan kautta vaikuttavan Taurus-vuoriston halki Konyaan. Entisestä Ikonionista tuli apostoli Paavalin ja Barnabaksen johdolla yksi suurimmista kristillisistä seurakunnista. Seldžukkien entiseen pääkaupunkiin tulee nykyään sen kristillisen ja islamilaisen alkuperän vuoksi paljon matkailijoita kaikkialta maailmasta. Tutustumme pyörivien dervissien luostariin (sisältää sisäänpääsymaksun), joiden tanssiesitys on nimetty yhdeksi UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Vietämme seuraavat kolme yötä tähti-hotellissamme Kappadokiassa.

3. päivä: Göreme (UNESCOn maailmanperintökohde) & Cavusin

Göreme (Maailmanperintökohde)

Tulivuorten purkaukset, tuuli ja sää ovat luoneet vuosituhansien kuluessa tuffikivimuodostelmien hallitseman erikoisen maiseman. Jo 2000 vuotta sitten alueen asukkaat kaivoivat asuntojaan, kirkkoja ja maanalaisia kaupunkeja pehmeään kiveen. Göremen ulkoilmamuseo (sisältää sisäänpääsymaksun) on osa UNESCOn maailman kulttuuri- ja luonnonperintöä Kappadokiassa, ja lukuisilla luostareilla, luolakirkoilla ja seinämaalauksilla on jokaisen Kappadokian-matkan kohokohta. Päivän päätteeksi meidät on kutsuttu idyllisesti sijaitsevaan Cavusinin kylään nauttimaan herkullista turkkilaista teetä.

4. päivä: Munkkilaakso (UNESCOn maailmanperintökohde), Sinasos & Rakkauden Laakso

Munkkilaakso (Maailmanperintökohde)

Viinitarhojen ja aprikoosipuiden ympäröimänä sukellamme Munkkilaaksossa (sisältää sisäänpääsymaksun) sadunomaiseen maailmaan. Laakso kuuluu yhdessä Göremen kanssa UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Ainutlaatuiset kalliomuodostelmat ja vaihtuvat värit lupaavat unohtumattomia hetkiä. Matka jatkuu lähes piilossa sijaitsevaan Sinasoksen kylään antiikin Kreikan kartanoineen. Perinteisessä mattokutomossa tutustumme kiehtovaan, vuosisatoja vanhaan käsityötaitoon. Ihastut käsin solmittujen mattojen monipuolisuuteen, tyyliin ja väreihin. Päivä päättyy valokuvapysäkillä Kyyhkyslaaksossa ja romanttisella kävelyllä Rakkauden laakson läpi.

5. päivä: Maanalaiset kaupungit, muinainen silkkitie & keskiaikainen karavaaniseralji

Maanalaiset kaupungit

Yli 100 Kappadokian vuorille kaivettua maanalaista kaupunkia ovat alueen salaperäisimpiä kohteita. Tutustumme täällä yhteen labyrinttimaiseen kaupunkiin ja tutkimme maanalaisen elämän salaisuuksia (sisältää sisäänpääsymaksun). Sen jälkeen ajamme vaikuttavien maisemien ja yksinäisten kylien ohi. Historiallisen silkkitien varrella näkyy lukuisia keskiaikaisia karavaaniseraljeja. Yhdessä näistä hostelleista tutustumme näiden voittoa tavoittelemattomien rakennusten sosiaalisiin näkökohtiin (sisältää sisäänpääsymaksun). Jatkamma matkaa hotelliimme Antalyassa.

6. päivä: Antalya, historiallinen vanha kaupunki & Karpuzkaldiran vesiputoukset

Karpuzkaldiran vesiputoukset

Tänään tutustumme ihastuttavaan, taivaansinisen Välimeren rannalla sijaitsevaan Antalyaan. Yksityiskohtaisen kaupunkikierroksen jälkeen Palmukatua pitkin tutustumme Antalyan vanhaan kaupunkiin. Buggainvillean ympäröimät labyrinttikadut ja hyvin hoidetut turkkilaiset vanhankaupungin kartanot huokuvat vertaansa vailla olevaa Välimeren arkipäivän elämää. Matkailukohteemme suuri käsityöperinne kutsuu meidät sitten korujen ja nahan valmistuksen maailmaan. Käsityötuotantoa koskevan tiedon lisäksi sinulla on mahdollisuus ostaa henkilökohtainen matkamuistosi. Sen jälkeen ihailemme mahtavaa Karpuzkaldiranin vesiputousta, joka syöksyy ukkosjyrinän tavoin avomereen.

7. päivä: Antalya – Välimeren kulturellinen helmi

Vanha kaupunki, Antalya

Tänään 5 tähden kiertomatkamme päättyy. Olet tervetullut nauttimaan hotellisi mukavuuksista, pidä tauko uima-altaalla tai hemmottele itseäsi vierailulla perinteisen turkkilaisen höyrysaunan rentouttavassa maailmassa. Sinulla on myös mahdollisuus tutustua yksinkin muihin alueesi luonnon- ja kulttuuriaarteisiin. Esimerkiksi veneretki Manavgat-joella.

8. – 15. päivä: Loman pidennys ylellisessä 5 tähden luksushotellissa ILMAISEKSI

5 tähden luksushotellissa

Toudumme seuraavat 8 päivää Turkin Rivieralla sijaitsevassa 5 tähden luksushotellissa, jossa oma ranta! Mukavissa huoneissa on ylellinen ja moderni sisustus. Rantoudumme hotellin ihastuttavassa hyvinvointialueella, jossa on sauna, pidämme taukoa ulkouima-altaalla tai sisällä hotellin uimahallissa tai kuljeskelemme rannalla. 15. päivänä kuljetus lentokentälle ja paluulennolle.


Göreme (Maailmanperintökohde)Munkkilaakso (Maailmanperintökohde)

Hintaan sisältyy

 • Meno- ja paluulento arvostetun lentoyhtiön⁴ koneella Antalyaan
  sisältää lentokenttämaksut ja hotellikuljetukset
 • 7 päivän 5 tähden tutustumismatka Kappadokiaan
  – 7 yöpymistä kahden hengen huoneessa valikoiduissa 4 ja 5 tähden hotelleissa (paikallinen luokitus)
  – 7× runsas buffetaamiainen
  – Pätevä suomea tai englantia puhuva matkaopas (saatavuuden mukaan)
  – Kiehtova kiertomatka modernissa ja ilmastoidussa turistibussissamme ja retkiohjelmastamme + sisältäen sisäänpääsymaksut (ohjelman mukainen) mm.:
  • Kappadokia (UNESCOn maailmanperintökohde)
  • Göreme (UNESCOn maailmanperintökohde)
  • Munkkilaakso (UNESCOn maailmanperintökohde)
  • Maanalaiset kaupungit
  • Muinainen Silkkitie
  • Karpuzkaldiran vesiputoukset
  • Antalya
  • Konya
  • Sinasos
  • Rakkauden Laakso
 • ME LAHJOITAMME: 8 päivän rentouttava loma 5 tähden luksushotellissa ILMAISEKSI
  – 7 yöpymistä kahden hengen huoneessa ylellisessä 5 tähden luksushotellissa Turkin Rivieralla (paikallinen luokitus)
  – Upea ulkouima-allas, lämminvesi-uimahalli, oma uimaranta ja ihastuttava hyvinvointialue ja sauna
 • Pätevä englantia puhuva matkaopas
 • 24 tunnin lääkäripäivystys


4 esim. Freebird Airlines lentoyhtiön (tunnettu valmismatkalentoyhtiö) koneilla.

Lisäpalvelunne

Ruokailupaketti:

Paketti sisältää 7 päivän kiertomatkan aikana puolihoidon, t.s. päivittäin runsaan buffetin illalla kansainvälisillä erikoisuuksilla: vain 169 euroa/henkilö.

Sisältää upean retkiohjelman!

4 ja 5 tähden hotellimme tutustumismatkan aikana!


Lahjanne loman pidentämiseksi:
8 päivää rentoutumista 5 tähden luksushotellissa ILMAISEKSI!

Esimerkkihotelleja

Lämpötilavertailu

THMHTKHESLMJ
Antalya151618222732343332272318
Helsinki-2-318131618161282-1

Yleinen huomautus:

Seuraavasta löydätte yleisktasauksen tiedoista, huomioikaa, että maahansaapumismääräykset, poliittinen ja terveydellinen tilanne voivat muuttua maailman laajuisesti milloin tahansa ja sen vuoksi suosittelemmekin ottamaan selvää näistä tilanteista jo ennen matkalle lähtemistä. Tarkastakaa ennen matkaa ulkoministeriön nettisivut (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o).

Pääkaupunki:

Ankara

Valtiomuoto:

Tasavalta / Parlamentaarinen tasavalta, maan päämies on 27.08.2014 alkaen Recep Tayyip Erdogan. Yhdistyneiden kansakuntien hyväksynnällä valtion virallinen nimi on kesäkuusta 2022 alkaen Turkin tasavalta.

Uskonto:

Islaminusko ja pieni kristillinen ja juutalainen seurakunta.

Kieli:

Virallinen kieli on turkki. Kaupungeissa ja turistikeskuksissa puhutaan lisäksi usein saksaa, englantia ja ranskaa.

Ilmasto:

Egeanmeren ja Välimeren rannikolla on koko vuoden subtrooppinen ilmasto, jolloin lämpötilat ovat kesällä noin 30 astetta ja talvella 12-15 astetta.

Sähkö:

Verkkojännite on 220 V, taajuus 50 Hz.

Paikallinen aika:

Suomen ja Turkin välillä ei ole aikaeroa.

Puhelut:

Turkin suuntanumero on 0090, alueellisista suuntanumeroista jätetään nolla pois edestä. Jos soitatte Turkista Suomeen, valitkaa Suomen maakoodi 00358 ja alueellinen suuntanumero myös ilman nollaa. Maan kattava hätänumero on 112. Numero toimii suomalaisesta kännykästä ilman suuntanumeroita.

Maa ja väestö:

Tinkiminen kuuluu siellä maalle ominaisiin tapoihin. Mikäli ette halua ostaa, hyväksyvät kauppiaat myös jyrkän kiellon. Tavarataloissa ja supermarketeissa ei tingitä. Sama pätee myös toreilla, missä ympäristön maanviljelijät myyvät vihanneksiaan. Turkissa on yleistä antaa juomarahaa. Samoin kuin Amerikassa se on palveluammateissa osa palkkaa. Samalla se symbolisoi myös kiitosta saadusta palvelusta. Huonesiivoojalle voi jättää n. 1-2 euroa/yö. Ravintolassa tai taksissa on n. 10% laskun hinnasta tavallista. Liikkeissä ei anneta juomarahaa. Seuramatkoilla suosittelemme annettavaksi matkaoppaalle n. 2 euroa/päivä/henkilö, bussin kuljettajalle 1-2 euroa/päivä/henkilö. Tietenkin on jokaisen oma asia, haluaako antaa juomarahaa ja kuinka paljon.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Suomen kansalaisten on esitettävä Turkkiin matkustaessaan passi, joka pitää olla vielä maahan saapumisen jälkeen voimassa 150 päivää (n. 5 kuukautta). Virallisen ja tavallisen passin haltijat eivät tarvitse viisumia 90 päiväksi 180 päivän sisällä ensimmäisestä maahansaapumispäivästä alkaen.
Lisätietoa saa osoitteesta: www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa.
Pääsy Turkkiin evätään matkailijoilta, joiden passissa ei ole useita tyhjiä sivuja. Oikeudellisesti sitovia tietoja ja/tai näitä tietoja täydentäviä tietoja maahantulomääräyksistä saa vain suoraan kohdemaan suurlähetystöstä tai pääkonsulaatista. Muiden maiden kansalaisten kannattaa kysyä ajankohtaiset maahantulosäännökset vastaavan kohdemaan suurlähetystöstä. Olet itse vastuullinen anomaan tai hankkimaan viisumin ja esittämään sen. TSS ei vastaa mahdollisista myöhästymisestä tai tekemättä jättämisestä.

Matkanjohto:

Matkaoppaanne ovat erinomaisesti koulutettuja ja kertovat teille seikkaperäisesti maasta, väestöstä, historiasta, kulttuurista jne. ja auttavat teitä kaikissa organisaatioasioissa. He auttavat teitä hotellihuoneisiin majoittumisessa ja iloitsevat saadessaan pitää teille ensimmäisen informaatiotilaisuuden. Kuulette silloin kaiken, mikä on hyödyllistä ja hyvä tietää koko matkan kulusta. Voitte jo iloita: Olemme järjestäneet teille vaihtelevan ohjelman, jossa on lukemattomia kohokohtia ja joka antaa teille mahdollisuuden tutustua (Pohjois-) Anatolian kulttuuriin ja moninaisiin maisemiin sekä saada erittäin paljon tietoa maasta ja sen asukkaista.

Lisäpaketit:

Vaikka matkanne sisältää jo laajan paketin, teillä on vielä mahdollisuus valita lisätarjouksia. Suosittelemme seuraavia paketteja:
Ruokailupaketti: Paketti sisältää 7 päivän kiertomatkan aikana puolihoidon, t.s. päivittäin runsaan buffetin illalla kansainvälisillä erikoisuuksilla: vain 169 euroa.
Löytäjäpaketti: Pakettiin sisältyy 2× lounas Kappadokiassa kansainvälisillä erikoisuuksilla, veneretki Manavgat- joella, kiehtova „Derwishien tanssi“ esitys, sulttaani Han karavaaniseraili sekä maanalainen museo: vain 159 euroa/henkilö.

Valuutta / pankit / luottokortit:

Turkin rahayksikkö on 01.01.2009 alkaen taas Turkin liira (TRY). Kurssi (elokuu 2023) 1 euro (EUR) = 29,53 Turkin liiraa; 1 Turkin liira (TRY) = 0,03 euroa (EUR). Rahaa voi vaihtaa pankeissa niiden aukioloaikoina. Suuremmissa hotelleissa on myös mahdollista vaihtaa rahaa. Pankkien aukioloajat: ma-pe klo. 8:30-12:30, 13:30-17:30. Rahan nostaminen automaateista on mahdollista yleisillä kansainvälisillä luottokorteilla kuten esim. Visa, Mastercard, American Express. Ne hyväksytään useimmiten suurissa hotelleissa, monissa liikkeissä ja kansainvälisissä autovuokraamoissa.
VAROKAA: Luottokorteilla maksettaessa on varottava huijareita, jotka yrittävät kopioida huomaamatta matkailijoiden kortteja ja saada selville niihin kuuluvat PIN-koodit voidakseen sitten nostaa rahaa väärennetyillä korteilla pankkiautomaateista. Siksi matkailijoita kehotetaan huomioimaan, että kortti on maksettaessa koko ajan näkyvillä ja syöttämään salanumeron niin, että kukaan ei näe koodia. Käytettäessä luottokortteja PIN-koodilla rahanvaihtopisteissä on oltava varovainen.

Tullimääräykset:

Turisteihin sovelletaan seuraavia sääntöjä: Ulkomaan valuutan tuonnille ei ole rajoituksia. Valuuttamääräinen vienti on sallittua yhteensä enintään 5000 Yhdysvaltain dollaria tai vastaava summa TL:nä eli Turkin liirana. Matkustajat saavat tuoda ja viedä mukanaan henkilökohtaisia koruja, joiden kokonaisarvo on 15 000 dollaria. Jos arvo on suurempi, se on ilmoitettava maahan saapuessa. Turkista ostettaessa vaaditaan ostotodisteet. Turkkiin matkustettaessa saa tuoda mukana maahan seuraavat henkilökohtaiset tavarat/henkilö: henkilökohtaiseen käyttöön tarvittavat esineet sekä lääketieteelliset esineet (laitteet) ja lääkkeet sekä lahjatavaroita yhteensä 300 euron arvosta (alle 15 vuotiaat lapset enintään 145 euroa). Lisätietoja saa osoitteesta: www.formin.finland.fi.
Tärkeää: Jos sallitut maahantuontia koskevat rajoitukset ylitetään, on tavarat ilmoitettava ennen matkaa verkossa tai maahan saapuessa rajalla. Ilmoittamattomat tavarat voidaan takavarikoida. Ota selvää ajankohtaisista tullimääräyksistä: https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/matkailijalle

Maakohtaiset turvallisuustiedot:

Suomalaisille, jotka oleskelevat tai haluavat matkustaa Turkkiin, suositellaan yleensä pitämään itsensä ajan tasalla turvallisuustilanteesta näiden matka- ja turvallisuustietojen sekä tiedotusvälineiden avulla. Ihmisten kokoontumisia, myös julkisilla paikoilla ja nähtävyyksien edessä, sekä oleskelua hallituksen ja sotilaallisten tilojen lähellä tulisi välttää. Epäonnistuneen väkivaltaisen vallankaappausyrityksen seurauksena poliittisten leirien kannattajien sanotaan hyökkäävän satunnaisesti aggressiivisesti toisinajattelijoita vastaan. On erittäin suositeltavaa varoa tällaisia eskalaatioita ja on parasta siirtyä heti pois ja mennä turvalliseen paikkaan. Suomen kansalaisia kehotetaan kirjautumaan kriisivalmiuksien luetteloon myös lyhytaikaista oleskelua varten ja pitämään siellä tallennetut yhteystiedot ajan tasalla, jotta heihin voidaan ottaa nopeasti yhteyttä hätätilanteessa.

Erikoisia rikosoikeudellisia määräyksiä:

”Kulttuuri- ja luonnonvarojen” hankinnasta, hallussapidosta ja viennistä rangaistaan ankarasti (jopa 10 vuoden vankeusrangaistus), koska niitä pidetään valtion omaisuutena. Rikkomusten sattuessa turisteja voidaan pitää myös pidätettynä useita kuukausia, ja korkeat takuumaksut (tällä hetkellä noin 9000 euroa) ovat yleisiä käytäntöjä, vaikka esine on antiikkia tai vanhan näköisiä esineitä, joiden oletetaan olevan vähäarvoisia. Yksittäisissä tapauksissa on määrätty vankeusrangaistuksia. Siksi varoitetaankin nimenomaisesti ostamasta myyjiltä esim. antiikkia, vanhoja kolikoita, fossiileja jne. tai ottaa niitä itse mukaansa. Turkin valtiota vastaan ei suositella antamaan julkisesti poliittisia lausuntoja tai sympatian ilmaisemista terroristijärjestöille.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Tarkista viimeistään 8 viikkoa ennen matkaa viimeisimmät maakohtaiset lääketieteelliset tiedot ulkoministeriöstä (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o ja https://www.rokote.fi/maat/). Jokaisella maakohtaisella sivulla on tietoa rokotussuosituksista, ajankohtaisista terveysriskeistä tai taudinpurkauksista sekä tietoa sairaanhoidosta ulkomailla.
Nyrkkisääntö: Älkää syökö mitään, mitä ei voi keittää tai kuoria! Turkissa on apteekkeja joka kadunkulmassa. Ne tuntee vihreästä rististä ja tekstistä ”Eczane”. Taso on hyvä, henkilökunta hyvin koulutettu. Etenkin lomakohteissa on apteekeissa useimmiten englantia puhuva työntekijä. Useim mat lääkkeet, jotka ovat Suomessa reseptilääkkeitä, ovat sitä myös Turkissa. Käytäntö on kuitenkin melko ”väljää“. Jokaisessa suuremmassa kaupungissa ja lomakohteissa on sairaaloita ja lukuisia lääkäreiden vastaanottoja, pienemmillä paikkakunnilla on useimmiten vain kunnallisia sairaaloita. Turkissa voimassa olevan ulkomaisen sairausvakuutustodistuksen saa paikalliselta sairausvakuutusyhtiöltä.
Sitä eivät kuitenkaan kaikki turkkilaiset lääkärit hyväksy. Matkailijan on maksettava Turkissa hoitokustannukset paikan päällä itse, koska eurooppalainen sairaanhoitokortti ei ole Turkissa voimassa. Kuittien perusteella voi anoa Suomessa korvausta Kelalta. Mutta matkaa varten on suositeltavaa hankkia kattavamatkavakuutus, jossa varmistetaan mahdollisuus palata Suomeen.
Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa sopivat valitulle matkalle. Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty Elokuu 2023