MATKAOHJELMANNE:

Iloitse jo nyt jännittävästä tutustumismatkasta Kroatiaan, Montenegroon ja Bosnia-Hertsegovinaan. Adrian henkeäsalpaavien rannikkoseutujen ohella sinua odottavat monet kultturin kohokohdat, kuten 4 UNESCOn maailmanperintökohdetta, muun muassa Split tai Dubrovnik.

1. päivä: Saapuminen

Lento Dubrovnikiin, Kroatiaan. Ystävälliset, pätevät englantia tai suomea puhuvat matkaoppaamme ottavat ryhmämme vastaan lentokentällä ja saattavat meidät moderniin linja-autoomme. Ajamme suoraan mukavaan Dubrovnikin lähistöllä sijaitsevaan 4 tähden hotelliimme.

2. päivä: Dubrovnik (UNESCOn maailmanperintökohde), Adria, Ston & Neum

Tänään tutustumme Dubrovnikin satamakaupunkiin, Adrian helmeen. Vanhakaupunki on UNESCOn maailmanperintökohde. Ajelemme maailman kauneimmaksi kutsuttua Adrian rannikkoa pitkin pohjoiseen. Stonin kaupungissa meitä odottaa erikoinen rakennus: 5,5 kilometrin pituinen linnoituksen muuri. Lähellä on maalauksellisen kaunis satamakaupunki Neum. Lopuksi ajamme Dalmatian rannikolla sijaitsevaan 4 tähden hotelliimme, jossa yövymme seuraavat 2 yötä.

3. päivä: Split, Trogir (2× UNESCOn maailmanperintökohde) & Omis

Tänään saamme ihmetellä kahta UNESCOn maailmanperintökohdetta. Ihastuttavan panoraama-matkan jälkeen saavumme Splitiin. Kiertokävely vanhassa kaupungissa vie meidät antiikin aikaan. Erityisesti silmäänpistävä on Diolektian palatsi (sisältää sisäänpääsymaksun), yksi Rooman ajan parhaiten säilyneistä rakennuksista. Vain muutaman kilometrin päässä tutustumme Trogirin vanhaan kaupunkiin. Paluumatkalla pysähdymme pieneen dalmatialaiseen Omis-kaupunkiin.

4. päivä: Pocitelj & Medjugorje

Seuraavana aamuna matka jatkuu Poçiteljiin, yhteen Balkanin kiinnostavimpaan kylään. Matkamme vie meidät Medjugorjeen, joka on yksi maailman kuuluisimmista pyhiinvaelluspaikoista ja jossa käy vuosittain 2,5 miljoonaa pyhiinvaeltajaa. Siellä menemme katsomaan tunnettua pyhää paikkaa, missä Jumalan Äiti ilmestyi kuudelle nuorelle. Iltapäivä on tarkoitettu teille vapaaseen käyttöön. Kiinnostava kohde on mm. kuuluisa Mostarin ”Vanha silta” (UNESCOn maailmanperintökohde). Yövymme Medjugorjen lähellä 4 tähden hotellissa.

5. päivä: Trebinje & Herceg Novi

Aamupalan jälkeen ajamme Trebinjen kaupunkiin. Erityinen nähtävyys täällä on mm. historiallinen kaupungin keskusta ”Kastel”, Osman-Pasha-moskeija, kaupungin tunnettu maamerkki. Sen jälkeen tutustumme perinteiseen mattojen valmistustapaan ja ihastelemme tätä vuosisatojen vanhaa käsityötaidetta. Iltapäivällä tutustumme yhteen Montenegron suosituimpaan lomakohteeseen: Herzeg Novi. Täällä myös yövymme.

6. päivä: Kotor (UNESCOn maailmanperintökohde) & Porto Montenegro

Ajelemme ensin rannikkoa pitkin ennenkuin saavumme maailman kuuluisimpiin kuuluvalle Kotorin lahdelle. Näkymä on suorastaan henkeäsalpaava. Mahtavan Pyhän Iwan-vuoren varjossa kuljemme Kotorin vanhassa kaupungissa ihastellen tätä maalauksellista UNESCOn maailmanperintökohdetta. Meitä odottaa nyt Tivatissa purjesatama Porto Montenegro. Yövymme Budvan lähistöllä.

7. päivä: Budva & Sveti Stefan

Aloitamme päivän Budvassa, seuraavassa kohokohdassa. Yli 2.500 vuotta vanha vanhakaupunki on Adrian rannikon vanhimpia. Tietenkin tutustumme maagisella paikalla olevaan kuuluisaan Ballerina-veistokseen. Iltapäivällä ohjelmassamme on Montenegron maanmerkki Sveti Stefan. Täältä upealta näköalapaikalta voimme ihastella tämän saaren kauneutta. Käsityöläisperinne vie meidät koru- ja nahka-ateljeihin. Yövymme Budvan lähistöllä.

8. – 15. päivä: Rentoutumista ihanassa, suoraan rannalla sijaitsevassa 4 tähden hotellissa

Rentoudu seuraavat päivät suoraan rannalla sijaitsevassa 4 tähden unelmahotellissa ihastuttavalla Montenegron Adrian rannikolla! Mukavat huoneet ovat yleellisiä ja uudenaikaisesti varustettuja, joissa ilmastointilaitteisto, kylpyhuone/WC ja taulu-TV. Nauti hotellin hienosta wellness-alueesta. Rentoudu uima-altaalla tai kuljeskele rannalla. Paluumatkaa varten rentoutuneena ajamme jo 14. päivän iltapäivänä Dubrovnikiin, missä vietämme 4 tähden hotellissa päätösillan ja myös yövymme. Muistoja täynnä lennämme 15. päivänä takaisin Suomeen.


4 tähden hotellimme tutustumismatkan aikana !

Esimerkkihotelleja


Sisältää retkiohjelman + sisäänpääsymaksut mm. 4 maailmanperintökohdetta !


8 päivää rentoutumista suoraan rannalla sijaitsevassa 4 tähden hotellissa

Esimerkkihotelleja

Hintaan sisältyy

 • Meno- ja paluulento arvostetun lentoyhtiön4 konella Dubrovnikiin
  sisältäen lentokenttämaksut ja hotellikuljetukset
 • 7 päivän 4 tähden tutustumismatka Kroatiaan & Montenegroon sisältäen 4 kuuluisinta UNESCOn maailmanperintökohteeseen
  – 7 yöpymistä kahden hengen huoneessa valikoiduissa 4 tähden hotelleissa (paikallinen luokitus)
  – 7× runsas buffetaamiainen
  – Pätevä suomea tai englantia puhuva matkaopas (saatavuuden mukaan)
  – Kiehtova kiertomatka modernissa ja ilmastoidussa turistibussissamme ja retkiohjelmastamme + sisältäen sisäänpääsymaksut (ohjelman mukainen) mm.:
  • Dubrovnik (Maailmanperintökohde)
  • Split (Maailmanperintökohde)
  • Trogir (Maailmanperintökohde)
  • Kotor (Maailmanperintökohde)
  • Adrianrannikko
  • Ston
  • Neum
  • Omis
  • Pocitelj
  • Medjugorje
  • Trebinje
  • Herceg Novi
  • Porto Montenegro
  • Budva
 • 8 päivää rentoutumista suoraan rannalla sijaitsevassa 4 tähden hotellissa
  – 7 yöpymistä kahden hengen huoneessa 4 tähden hotellissa (paikallinen luokitus)
  – 7× runsas buffetaamiainen
  – Pätevä englantia puhuva matkaopas
  – Upea ulkoilma uima-allas, lämmin sisä-uima-allas ja hieno wellness-alue
 • 24 tunnin lääkäripäivystys

4 esim. Freebird Airlines lentoyhtiön (tunnettu valmismatkalentoyhtiö) tai Croatia Airlines (Star Alliance-jäsen – maailman suurin lentoliikenneallianssi) koneilla.


Lisäpalvelunne

Ruokailupaketti:

Paketti sisältää 7 päivän kiertomatkan aikana puolihoidon, t.s. päivittäin runsaan buffetin illalla kansainvälisillä erikoisuuksilla: vain 149 euroa/henkilö

Tietoa maasta

 THMHTKHESLMJ
Zagreb11°C11°C13°C16°C21°C25°C27°C27°C24°C22°C15°C13°C
Helsinki-2°C-3°C1°C8°C13°C16°C18°C16°C12°C8°C2°C-1°C

Valtio- ja hallitusmuoto:

Kroatia: Parlamentaarinen demokratia
Montenegro: Tasavalta
Bosnia-Hertsegovina: Demokraattinen valtio , jossa kaksi autonoomista entiteettiä: Bosnian ja Hertsegovinan (FBiH) federaatiot sekä Republika Srpska (RS)

Pääkaupunki:

Kroatia: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnia-Hertsegovina: Sarajewo

Uskonnot/Kirkot:

Kroatia: 86% katolisia, 4% serbialais-ortodokseja, 1% muslimeja, 0,3% evangelisia, 0,01% juutalaisia
Montenegro: 72% serbialais-ortodokseja, 3,5% katolilaisia, 16% muslimeja
Bosnia-Hertsegovina: 50,7% muslimeja, 30,7% serbialaisortodokseja, 15,2% katolilaisia

Virallinen kieli:

Kroatia: Kroatia; alueilla, joissa voimakas etninen vähemmistö käytetään virallisesti myös: serbiaa, italiaa, unkaria.
Montenegro: Montenegro (useimmiten latinalaiset aakkoset, käytössä kuitenkin myös kyrillinen kirjaimisto). Albanian kieli on etupäässä tämän väestöryhmän virallinen opetuskieli kouluissa. Oppilaat voivat valita koulussa kieleksi joko montenegron tai albanian kielen.
Bosnia-Hertsegovina: Bosnia, kroatia latinalaisilla aakkosilla sekä serbian kieli kyrillisillä aakkosilla.

Ilmasto:

Adrian rannikolla välimeren ilmasto, maan sisäosissa enimmäkseen mannerilmasto.

Paikallinenaika:

Kroatian, Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan aikaero Suomen aikaan on -1 tuntia.

Sähkö:

220 V, 50 Hz. Sovitinta ei tarvita.

Puhelut:

Kaukopuhelujen etunumero Suomesta Kroatiaan 00385, Montenegroon 00382 ja Bosnia -Hertsegovinaan 00387. Näistä maista puhelut Suomeen etunumerolla 00358.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Kroatia: Huhtikuun 1 päivästä 2013 lähtien Kroatia kuuluu yhteisön European Union’s Common Visa Policy piiriin. Suomalaiset saavat saapua maahan biometrisellä passilla, ja sen täytyy olla voimassa koko matkan ajan ja vielä sen jälkeenkin. Matkalle ei tarvita viisumia.
http://www.mvep.hr/en/
Montenegro: Suomalaiset saavat saapua maahan biometrisellä passilla, ja sen täytyy olla voimassa koko matkan ajan. Viisumia ei tarvita, jos oleskelu ei ylitä 90 päivää.
http:// www.mvp.gov.me/en/sections/consular-affairs/visa-regimes-for-foreign-citizens/finland
Bosnia-Hertsegovina: Suomen kansalaiset voivat matkustaa ilman viisumia Bosnia-Hertsegovinaan kuuden kuukauden aikana yhteensä 90 päivän ajaksi. Maahan saapumiseen tarvitaan biometrinen passi, jonka täytyy olla voimassa maasta poistumisenkin jälkeen vielä vähintään kolme kuukautta. Maahantuloyrityksestä langetetaan korkeat sakkomaksut, jos asiakirjat ei ole voimassa tai muuten hyväksyttävät.
http://www.mvp.gov.ba/

Oikeudellisesti sitovia tietoja ja/tai näitä tietoja täydentäviä tietoja maahantulomääräyksistä saa vain suoraan kohdemaan suurlähetystöstä tai pääkonsulaatista. Muiden maiden kansalaisten kannattaa kysyä ajankohtaiset maahantulosäännökset vastaavan kohdemaan suurlähetystöstä. Olet itse vastuullinen anomaan tai hankkimaan viisumin ja esittämään sen. TSS ei vastaa mahdollisista myöhästymisestä tai tekemättä jättämisestä.

Matkanjohto:

Meillä on monipuolinen ja vaihteleva ohjelma monine kohokohtineen, jotta teillä on mahdollisuus päästä tutustumaan Kroatian, Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan kulttuuriin ja näiden maiden maisemiin ja maiden ihmisiin ja heidän elämäänsä. Vaikka matkanne sisältää jo laajan paketin, teillä on vielä mahdollisuus valita lisätarjouksia. Suosittelemme seuraavia paketteja:

Ruokailupaketti: Paketti sisältää 7 päivän kiertomatkan aikana puolihoidon, t.s. päivittäin runsaan buffetin illalla kansainvälisillä erikoisuuksilla: vain 149 euroa/henkilö

Kulttuuripaketti: Paketti sisältää retken Mostariin, veneilymatkan Kotor sekä retken Perast & Lady Rock saari: vain 99 euroa/henkilö

Valuutta:

Kroatia: Kroatian rahayksikkö on Kroatian kuna (HRK). 1 Kuna = 100 Lipa. Kurssi (Tammikuu 2020): 1 EUR = 7,45 HRK; 1 HRK = 0,13 EUR.
Montenegro: Montenegro kuuluu Euron rahaliittoon; Rahaykikkö on siis euro.
Bosnia-Hertsegovina: Rahayksikkö on Vaihdettava markka (BAM) 1 Mark = 100 Fening. Kurssi (Tammikuu 2020): 1 EUR = 1,96 BAM; 1 BAM = 0,51 EUR

Pankit/Luottokortit:

Kroatia: Luottokortit hyväksytään useimmissa hotelleissa, ravintoloissa, bensiinasemilla sekä kauppaliikkeissä. Käteisrahan hankinta on mahdollista useimmissa pankkiautomaateissa EC-Maestro- korteilla tai luottokorteilla. Monissa paikoissa lasketaan euroissa, mutta maksu tapahtuu kunassa. Käteisrahanvaihto on mahdollista pankeissa (la+su suoljettu) ja lukuisissa vaihtopaikoissa.
Montenegro: Tavalliset luottokortit hyväksytään yleisesti. Pankkiautomaatteja on runsaasti. V-Pay ja Maestro pankkikorttien hyväksyminen on rajoitettua. Kortteja voi käyttää käteisrahan nostoon vähäisistä pankkiautomaateista, mutta ei yleisiin maksutapahtumiin.
Bosnia-Hertsegovina: Käteisrahaa saa pankkiautomaateista luottokortilla ja PIN-koodilla. Luottokortit hyväksytään yhä useammin hotelleissa, ravintoloissa ja kauppaliikkeissä, käteismaksua kuitenkin suositellaan. Maksutapahtumien helpottamiseksi on suositeltavaa pitää mukanaan alhaisarvoisempia setelirahoja. Viralliset instituutiot hyväksyvät (esim. posti) maksut vain BAM-rahalla.

Tullimääräykset:

Kroatia: Henkilökohtaisten tavaroiden käyttöön on olemassa ylärajoja, joista ei vaadita tullimaksuja ja joita ei tarvitse ilmoittaa tullille. Kroatian tullilaitoksen tarkat määrätsaa tästä osoitteesta (https://carina.gov.hr/). Maahan tuotavien tavaroiden arvo lentoliikenteessä henkilöä kohden ei saa ylittää 430 euroa. Käteisrahojen ja shekkien arvo 10.000 eurosta lähtien (tai niiden vasta-arvo) on ilmoitettava tullille kirjallisesti. Sellaisten tavaroiden maahantuonti tai läpivienti, jotka soveltuvat hyökkäykseen tai päällekarkaukseen, kuten pippurispray, puukot ja vastaavat veitset on ilmoitettava ehdottomasti rajanylityksessä. Noudattamattomuudesta on odotettavissa korkeat sakkomaksut.
Montenegro: Valuutan maahantuoti ja maastavienti on sallittu 10.000 euron määrällä. Henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetut tavarat saa tuoda maahan tullivapaasti, mutta ne on myös vastaavasti myös vietävä pois. Tiettyjen tavaroiden kohdalla (kamerat, kannettavat tietokoneet ym.) on olemassa lukumääräisiä rajoituksia. Seuraaville tavaroille on maahan saapuessa voimassa rajoitettu tullivapaus: Alkoholi (2l viiniä tai 1l yli 22% väkeviä juomia), tupakkatavara (200 savukkeita tai 50 sikaria tai 250 g piipputupakka), hajuvedet tai Eau de Toilette (50 grammaa).
Bosnia-Hertsegovina: Valuutta voidaan ilmoittaa, mutta siihen ei ole ehdotonta määräystä. Henkilöt, jotka kuljettavat mukanaan aseita, käännytetään rajalla takaisin. Savukkeiden ja alkoholin maahantuontiin ovat voimassa samat määräykset kuin EU-maissakin. Lisätietoja tavaroiden tuontia koskevista tullimääräyksistä saa kohdemaan suurlähetystöstä. Oikeudellisesti sitovat tiedot voi saada vain sieltä. Tuonti- ja vientimääräyksiin Suomea koskien saa tietoa Suomen tullin internetsivuilta www.tulli.fi tai puhelimitse.

Maata koskevia turvallisuusohjeita:

Pienrikollisuus kupungeissa on vähäisempää kuin muissa eurooppalaisissa metropoleissa. Kuitenkin matkaustajien on aiheellista olla varuillaan. Eurooppalainen ajokortti ja matkaasiakirjat matkaasiakirjat ja eurooppalaisia oleskelulupia sisältävät matkaasiakirjat ovat kiinnostavia kohteita varkaille.

Rikosoikeudellisia määräyksiä:

Kroatia: Ei erityisiä viitteitä.
Montenegro: 01.01.2006 lähtien on alaikäisiin kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö rangaistava teko. Huumeiden hankintaa, myyntiä ja omistamista kontrolloidaan ja rangaistaan ankarasti. Se koskee myös vain omaan käyttöön tarkoitettuja pieniä määriä.
Bosnia-Hertsegovina: Tiettyjä rakennuksia ja laitoksia ei saa valokuvata, ja niissä on vastaava varoitus (esim. Amerikan Sarajevossa sijaitseva suurlähetystö). Määräyksen noudattamattomuutta rangaistaan sakolla.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Suomen ulkoministeriö suosittelee ottamaan rokotukset jäykkäkouristusta, kurkkumätää ja keltatautia (Hepatiitti) A vastaan. Maiden joissakin osissa esiintyy punkkeja, joiden pistos voi aiheuttaa alkukesän puutiasaivotulehduksen (FSME), borrelioosin tai punkkikuumeen. Sen vuoksi on jo ajoissa ennen matkalle lähtöä hyvä ottaa selvää mahdollisista rokotuksista ja selvittää miten näitä sairauksia voi välttää tai estää tai miten ne on nopeasti huomattavissa. Hygieeniset toimenpiteet syönnin ja juonnin suhteen sekä hyttyssuojaus voivat estää ripulien ja muiden tulehdussairauksien saamisen. Lääkinnällisten tietojen täydellistä virheettömyyttä ja täydellisyyttä ei voida taata eikä mahdollisesti syntyneistä vahingoista kanneta vastuuta. Omasta terveydestään on jokainen matkustaja itse vastuussa.

Terveydenhuolto:

Kroatia: Lääkärin antama akuuttihoito on mahdollista eurooppalaisella sairasvakuutuskortilla, jonka on antanut suomalainen sairasvakuutus Kela. Lisämaksut voivat olla mahdollisia. Yksittäistapauksissa hoitomaksu vaaditaan heti; sellaisissa tapauksissa on suositeltavaa pyytää erillistetty lasku. Paluukuljetusta koskevia kustannuksia laillinen sairaskassa ei maksa; sen vuoksi suositellaankin ottamaan erillinen kansainvälinen matkavakuutus. Tavallisten lääkärien ohella monissa paikoissa on terveyskeskuksia („Dom Zdravlja“). Useimmat poliklinikat on yksityisia laitoksia.
Montenegro: Lääkinnällinen hoito suomalaisten standardien mukaisesti ei ole aina taattu. Myöskään sairaaloissa ei aina ole kaikkia tarpeeellisia varusteita ja siitä syystä ne eivät pysty hoitamaan tiettyjä sairauksia odotuksien tai tarpeiden mukaisesti. Yleishygienia on riittävä.
Bosnia-Hertsegovina: Lääkinnällinen hoito maassa on monin puolin ongelmallista. Ennen kaikkea suurempien kaupunkien ulkopuolella on vain vähän englantia puhuvia lääkäreitä. Siksi on erittäin suositeltavaa ottaa kansainvälinen matkavakuutus, joka kattaa myös paluukuljetuksen Suomeen. Yksilöllinen matkaapteekki on hyvä ottaa mukaan.

Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa sopivat valitulle matkalle. Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty Maaliskuu 2020

kundenstimmen_finnland

”Matka oli ihastuttava, milloin tahansa uudelleen.“

Rouva S. W., sta, matkustaja 19.02.20193


”Matka täytti kaikki odotukset. Huippu-hotellit! Hinta-laatu-suhde TOP! – Suosittelen!”

Rouva M. S., sta, matkustaja, 08.03.20193


”Mahtava matka, täydellisesti organisoitu nähtävyyksillä, mitkä tunnetaan kaikkialla maailmassa.”

Rouva R. S., sta, matkustaja, 18.02.20193


”Kaikki erinomaista, hyvä organisointi, hyvä hinta-laatusuhde. Erittäin hyvä hotelli.”

Herra R. I., sta, matkustaja, 10.04.20183


”Erittäin kiinnostava ja mitä parhaiten organisoitu matka ja todella edulliseen hintaan.“

Herra K. A., sta, matkustaja, 15.2.20193


3 RSD Reise Service Deutschland GmbH ja TSS Travel Service Scandinavia AS ovat osa eurooppalaista matkanjärjestäjäkonsernia, joka järjestää matkoja asiakkaille useista Euroopan maista. Matkustajatutkimus suoritettiin vuonna 2018 / 2019 TSS/RSD:llä matkustaneiden keskuudessa. Asiakaspalautteet tulevat asiakkailta, jotka ovat matkustaneet TSS/RSD järjestämillä matkoilla.

Suurennus: