Matkasuositukset Eurooppa Aasia Amerikka Afrikka

15 päivän 4 tähden matka Kroatiaan & Montenegroon

Dubrovnik – Split – Trogir – Kotor – Ston – Počitelj – Herceg Novi

MATKAOHJELMANNE:

Iloitse jo nyt jännittävästä tutustumismatkasta Kroatiaan, Montenegroon ja Bosnia-Hertsegovinaan. Adrian henkeäsalpaavien rannikkoseutujen ohella sinua odottavat monet kultturin kohokohdat, kuten 4 UNESCOn maailmanperintökohdetta, muun muassa Split tai Dubrovnik.

1. päivä: Tulo Dubrovnikiin

Lento Dubrovnikiin, Kroatian sydämeen. Ystävälliset, pätevät englantia tai suomea puhuvat matkaoppaamme ottavat teidät vastaan lentokentällä. Modernilla linja-autollamme ajamme suoraan 4 tähden hotelliimme Dubrovnikin lähellä.

2. päivä: Dubrovnik (UNESCOn maailmanperintökohde), Adrian rannikko, Ston & Peljesac-silta

Tänään tutustumme Dubrovnikin satamakaupunkiin, Adrian helmeen. Vanhakaupunki on UNESCOn maailmanperintökohde. Ajelemme maailman kauneimmaksi kutsuttua Adrian rannikkoa pitkin pohjoiseen. Stonin kaupungissa meitä odottaa erikoinen rakennus: 5,5 kilometrin pituinen linnoituksen muuri. Sitten ajamme näyttävän Peljesac-sillan yli Neretvan laakson suuntaan. Modernissa Vietämme seuraavat 2 yötä mukavasti 4 tähden hotelleissa Dalmatian puoleisellla Adrian rannikolla.

3. päivä: Split, Trogir (2× UNESCOn maailmanperintökohde) & Omis

Tänään saamme ihmetellä kahta UNESCOn maailmanperintökohdetta. Ihastuttavan panoraama-matkan jälkeen saavumme Splitiin. Kiertokävely vanhassa kaupungissa vie meidät antiikin aikaan. Erityisesti silmäänpistävä on Diolektian palatsi (sisältää sisäänpääsymaksun), yksi Rooman ajan parhaiten säilyneistä rakennuksista. Vain muutaman kilometrin päässä tutustumme Trogirin vanhaan kaupunkiin. Paluumatkalla on myös pieni dalmatialainen Omis-kaupunki, entinen merirosvoasutus.

4. päivä: Pocitelj & Medjugorje

Seuraavana aamuna matka jatkuu Poçiteljiin, yhteen Balkanin kiinnostavimpaan kylään. Matkamme vie meidät Medjugorjeen, joka on yksi maailman kuuluisimmista pyhiinvaelluspaikoista ja jossa käy vuosittain 2,5 miljoonaa pyhiinvaeltajaa. Siellä menemme katsomaan tunnettua pyhää paikkaa, missä Jumalan Äiti ilmestyi kuudelle nuorelle. Iltapäivä on tarkoitettu teille vapaaseen käyttöön. Kiinnostava kohde on mm. kuuluisa Mostarin ”Vanha silta” (UNESCOn maailmanperintökohde). Yövymme Medjugorjen lähellä 4 tähden hotellissa.

5. päivä: Trebinje & Herceg Novi

Aamupalan jälkeen ajamme Trebinjen kaupunkiin. Erityinen nähtävyys täällä on mm. historiallinen kaupungin keskusta ”Kastel”, Osman-Pasha-moskeija, kaupungin tunnettu maamerkki. Sen jälkeen tutustumme perinteiseen mattojen valmistustapaan ja ihastelemme tätä vuosisatojen vanhaa käsityötaidetta. Iltapäivällä tutustumme yhteen Montenegron suosituimpaan lomakohteeseen: Herzeg Novi. Täällä myös yövymme.

6. päivä: Kotor (UNESCOn maailmanperintökohde) & Porto Montenegro

Ajelemme ensin rannikkoa pitkin ennenkuin saavumme maailman kuuluisimpiin kuuluvalle Kotorin lahdelle. Näkymä on suorastaan henkeäsalpaava. Mahtavan Pyhän Iwan-vuoren varjossa kuljemme Kotorin vanhassa kaupungissa ihastellen tätä maalauksellista UNESCOn maailmanperintökohdetta. Meitä odottaa nyt Tivatissa purjesatama Porto Montenegro. Yövymme Budvan lähistöllä.

7. päivä: Budva & Sveti Stefan

Aloitamme päivän Budvassa, seuraavassa kohokohdassa. Yli 2.500 vuotta vanha vanhakaupunki on Adrian rannikon vanhimpia. Tietenkin tutustumme maagisella paikalla olevaan kuuluisaan Ballerina-veistokseen. Iltapäivällä ohjelmassamme on Montenegron maanmerkki Sveti Stefan. Täältä upealta näköalapaikalta voimme ihastella tämän saaren kauneutta. Käsityöläisperinne vie meidät koru- ja nahka-ateljeihin. Yövymme Budvan lähistöllä.

8. – 15. päivä: Rentoutumista kauniissa 4 tähden hotellissa Adrianmeren rannikolla ILMAISEKSI

Tulevina päivinä nautimme lomasta erityisessä 4 tähden hotellissamme kauniilla Montenegron Adrianmeren rannikolla! Nautimme hotellimme mukavuuksista, pidämme taukoa uima-altaalla tai kuljemme rauhassa pitkin rantaa. Viihtyisät huoneet ovat modernisti sisustettuja, ja niissä on ilmastointi, kylpyamme/wc ja taulu-TV. Nauti hotellin hienosta wellness-alueesta. Rentoudu uima-altaalla tai kuljeskele rannalla. Paluumatkaa varten rentoutuneena ajamme jo 14. päivän iltapäivänä Dubrovnikiin, missä vietämme 4 tähden hotellissa päätösillan ja myös yövymme. Muistoja täynnä lennämme 15. päivänä takaisin Suomeen.


Hintaan sisältyy

 • Meno- ja paluulento arvostetun lentoyhtiön⁴ koneella Dubrovnikiin
  sisältäen lentokenttämaksut ja hotellikuljetukset
 • 7 päivän 4 tähden tutustumismatka Kroatiaan & Montenegroon
  sisältäen Adrian rannikon 4 kuuluisinta UNESCOn maailmanperintökohteeseen

  – 7 yöpymistä kahden hengen huoneessa valikoiduissa 4 tähden hotelleissa (paikallinen luokitus)
  – 7× runsas buffetaamiainen
  – Pätevä, suomea tai englantia puhuva matkaopas (saatavuuden mukaan)
  – Kiehtova kiertomatka modernissa ja ilmastoidussa turistibussissamme ja retkiohjelmastamme + sisältäen sisäänpääsymaksut (ohjelman mukainen) mm.:
  • Dubrovnik (Maailmanperintökohde)
  • Split (Maailmanperintökohde)
  • Trogir (Maailmanperintökohde)
  • Kotor (Maailmanperintökohde)
  • Adrianrannikko
  • Ston
  • Neum
  • Omis
  • Počitelj
  • Medjugorje
  • Trebinje
  • Herceg Novi
  • Porto Montenegro
  • Budva
 • ME LAHJOITAMME: 8 päivää 4 tähden hotellissa Adrian rannikolla ILMAISEKSI
  – 7 yöpymistä kahden hengen huoneessa ihastuttavassa 4 tähden hotellissa (paikallinen luokitus)
  – Pätevä englantia puhuva matkaopas
  – Hotellin tilojen ilmainen käyttö:
  upea ulkoilma uima-allas, lämmin sisä-uima-allas ja paljon muuta
 • 24 tunnin lääkäripäivystys


esim. Freebird Airlines lentoyhtiön (tunnettu valmismatkalentoyhtiö), Aegean Airlines (Euroopan paras lentoyhtiö vuosina 2014 – 2017 Sky Trax World Airline Award mukaisesti) tai Croatia Airlines (Star Alliance-jäsen – maailman suurin lentoliikenneallianssi) koneilla.

Lisäpalvelunne

Ruokailupaketti:

Paketti sisältää 7 päivän kiertomatkan aikana puolihoidon, t.s. päivittäin runsaan buffetin illalla kansainvälisillä erikoisuuksilla: vain 168 euroa/henkilö.

Sisältää upean retkiohjelman !

4 tähden hotellimme tutustumismatkan aikana !


4 tähden rantahotellissa Adrian rannikolla

Esimerkkihotelleja

Tietoa maasta

THMHTKHESLMJ
Zagreb11°C11°C13°C16°C21°C25°C27°C27°C24°C22°C15°C13°C
Helsinki-2°C-3°C1°C8°C13°C16°C18°C16°C12°C8°C2°C-1°C

Yleinen huomautus:

Seuraavasta löydätte yleisktasauksen tiedoista, huomioikaa, että maahansaapumismääräykset, poliittinen ja terveydellinen tilanne voivat muuttua maailman laajuisesti milloin tahansa ja sen vuoksi suosittelemmekin ottamaan selvää näistä tilanteista jo ennen matkalle lähtemistä. Tarkastakaa ennen matkaa ulkoministeriön nettisivut (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o).

Valtio- ja hallitusmuoto:

Kroatia: Parlamentaarinen demokratia
Montenegro: Tasavalta
Bosnia-Hertsegovina: Demokraattinen valtio, jossa kaksi autonoomista entiteettiä: Bosnian ja Hertsegovinan (FBiH) federaatiot sekä Republika Srpska (RS)

Pääkaupunki:

Kroatia: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnia-Hertsegovina: Sarajewo

Uskonnot/Kirkot:

Kroatia: 86% katolisia, 4% serbialais-ortodokseja, 1% muslimeja, 0,3% evangelisia, 0,01% juutalaisia
Montenegro: 72% serbialais-ortodokseja, 3,5% katolilaisia, 16% muslimeja
Bosnia-Hertsegovina: 50,7% muslimeja, 30,7% serbialais-ortodokseja, 15,2% katolilaisia

Virallinen kieli:

Kroatia: Kroatia; alueilla, joissa voimakas etninen vähemmistö käytetään virallisesti myös: serbiaa, italiaa, unkaria.
Montenegro: Montenegro (useimmiten latinalaiset aakkoset, käytössä kuitenkin myös kyrillinen kirjaimisto). Albanian kieli on etupäässä tämän väestöryhmän virallinen opetuskieli kouluissa. Oppilaat voivat valita koulussa kieleksi joko montenegron tai albanian kielen.
Bosnia-Hertsegovina: Bosnia, kroatia latinalaisilla aakkosilla sekä serbian kieli kyrillisillä aakkosilla.

Ilmasto:

Adrian rannikolla välimeren ilmasto, maan sisäosissa enimmäkseen mannerilmasto.

Paikallinenaika:

Kroatian, Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan aikaero Suomen aikaan on -1 tuntia.

Sähkö:

230 V, 50 Hz. Sovitinta ei tarvita.

Puhelut:

Kaukopuhelujen etunumero Suomesta Kroatiaan 00385, Montenegroon 00382 ja Bosnia -Hertsegovinaan 00387. Näistä maista puhelut Suomeen etunumerolla 00358.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Kroatia: Huhtikuun 1 päivästä 2013 lähtien Kroatia kuuluu yhteisön European Union’s Common Visa Policy piiriin. Suomalaiset saavat saapua maahan biometrisellä passilla, ja sen täytyy olla voimassa koko matkan ajan ja vielä sen jälkeenkin. Matkalle ei tarvita viisumia. https://mvep.gov.hr/
Montenegro: Suomalaiset saavat saapua maahan biometrisellä passilla, ja sen täytyy olla voimassa koko matkan ajan. Viisumia ei tarvita, jos oleskelu ei ylitä 90 päivää. www.gov.me/en/article/visas-and-visa-regime
Bosnia-Hertsegovina: Suomen kansalaiset voivat matkustaa ilman viisumia Bosnia-Hertsegovinaan kuuden kuukauden aikana yhteensä 90 päivän ajaksi. Maahan saapumiseen tarvitaan biometrinen passi, jonka täytyy olla voimassa maasta poistumisenkin jälkeen vielä vähintään kolme kuukautta. Maahantuloyrityksestä langetetaan korkeat sakkomaksut, jos asiakirjat ei ole voimassa tai muuten hyväksyttävät. www.mvp.gov.ba/konzularne_informacije/vize/
Oikeudellisesti sitovia tietoja ja/tai näitä tietoja täydentäviä tietoja maahantulomääräyksistä saa vain suoraan kohdemaan suurlähetystöstä tai pääkonsulaatista. Muiden maiden kansalaisten kannattaa kysyä ajankohtaiset maahantulosäännökset vastaavan kohdemaan suurlähetystöstä. Olet itse vastuullinen anomaan tai hankkimaan viisumin ja esittämään sen. TSS ei vastaa mahdollisista myöhästymisestä tai tekemättä jättämisestä.

Matkanjohto:

Meillä on monipuolinen ja vaihteleva ohjelma monine kohokohtineen, jotta teillä on mahdollisuus päästä tutustumaan Kroatian, Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan kulttuuriin ja näiden maiden maisemiin ja maiden ihmisiin ja heidän elämäänsä.

Lisäpaketit:

Vaikka matkanne sisältää jo laajan paketin, teillä on vielä mahdollisuus valita lisätarjouksia. Suosittelemme seuraavia paketteja:
Ruokailupaketti: Paketti sisältää 7 päivän kiertomatkan aikana puolihoidon, t.s. päivittäin runsaan buffetin illalla kansainvälisillä erikoisuuksilla: vain 169 euroa/henkilö.
Kulttuuripaketti: Paketti sisältää retken Mostariin, veneilymatkan Kotor sekä retken Perast & Lady Rock saari: vain 149 euroa/henkilö.

Citytax/kaupunkivero:

Paikan päällä om maksettava virallinen kylpylä- ja Cityvero/kaupunkivero, joka pn 3,00 € per hlö. (Tila Toukokuu 2023).

Valuutta:

Kroatia: Kroatia kuuluu Euron rahaliittoon; Rahaykikkö on siis euro.
Montenegro: Montenegro kuuluu Euron rahaliittoon; Rahaykikkö on siis euro.
Bosnia-Hertsegovina: Rahayksikkö on Vaihdettava markka (BAM) 1 Mark = 100 Fening. Kurssi (Elokuu 2023): 1 EUR = 1,96 BAM; 1 BAM = 0,51 EUR.

Pankit/Luottokortit:

Kroatia: Luottokortit hyväksytään useimmissa hotelleissa, ravintoloissa, bensiinasemilla sekä kauppaliikkeissä. Käteisrahan hankinta on mahdollista useimmissa pankkiautomaateissa EC-Maestro-korteilla tai luottokorteilla.
Montenegro: Tavalliset luottokortit hyväksytään yleisesti. Pankkiautomaatteja on runsaasti. V-Pay ja Maestro pankkikorttien hyväksyminen on rajoitettua. Kortteja voi käyttää käteisrahan nostoon vähäisistä pankkiautomaateista, mutta ei yleisiin maksutapahtumiin.
Bosnia-Hertsegovina: Käteisrahaa saa pankkiautomaateista luottokortilla ja PIN-koodilla. Luottokortit hyväksytään yhä useammin hotelleissa, ravintoloissa ja kauppaliikkeissä, käteismaksua kuitenkin suositellaan. Maksutapahtumien helpottamiseksi on suositeltavaa pitää mukanaan alhaisarvoisempia setelirahoja. Viralliset instituutiot hyväksyvät (esim. posti) maksut vain BAM-rahalla.

Tullimääräykset:

Kroatia: Henkilökohtaisten tavaroiden käyttöön on olemassa ylärajoja, joista ei vaadita tullimaksuja ja joita ei tarvitse ilmoittaa tullille. Kroatian tullilaitoksen tarkat määrätsaa tästä osoitteesta (https://carina.gov.hr/). Maahan tuotavien tavaroiden arvo lentoliikenteessä henkilöä kohden ei saa ylittää 430 euroa. Käteisrahojen ja shekkien arvo 10.000 eurosta lähtien (tai niiden vasta-arvo) on ilmoitettava tullille kirjallisesti. Sellaisten tavaroiden maahantuonti tai läpivienti, jotka soveltuvat hyökkäykseen tai päällekarkaukseen, kuten pippurispray, puukot ja vastaavat veitset on ilmoitettava ehdottomasti rajanylityksessä. Noudattamattomuudesta on odotettavissa korkeat sakkomaksut.
Montenegro: Valuutan maahantuoti ja maastavienti on sallittu 10.000 euron määrällä. Henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetut tavarat saa tuoda maahan tullivapaasti, mutta ne on myös vastaavasti myös vietävä pois. Tiettyjen tavaroiden kohdalla (kamerat, kannettavat tietokoneet ym.) on olemassa lukumääräisiä rajoituksia. Seuraaville tavaroille on maahan saapuessa voimassa rajoitettu tullivapaus: Alkoholi (2l viiniä tai 1l yli 22% väkeviä juomia), tupakkatavara (200 savukkeita tai 50 sikaria tai 250 g piipputupakka), hajuvedet tai Eau de Toilette (50 grammaa).
Bosnia-Hertsegovina: Valuutta voidaan ilmoittaa, mutta siihen ei ole ehdotonta määräystä. Henkilöt, jotka kuljettavat mukanaan aseita, käännytetään rajalla takaisin. Savukkeiden ja alkoholin maahantuontiin ovat voimassa samat määräykset kuin EU-maissakin. Lisätietoja tavaroiden tuontia koskevista tullimääräyksistä saa kohdemaan suurlähetystöstä. Oikeudellisesti sitovat tiedot voi saada vain sieltä.
Tärkeää: Jos sallitut maahantuontia koskevat rajoitukset ylitetään, on tavarat ilmoitettava ennen matkaa verkossa tai maahan saapuessa rajalla. Ilmoittamattomat tavarat voidaan takavarikoida. Ota selvää ajankohtaisista tullimääräyksistä: https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/matkailijalle.

Maata koskevia turvallisuusohjeita:

Pienrikollisuus kupungeissa on vähäisempää kuin muissa eurooppalaisissa metropoleissa. Kuitenkin matkaustajien on aiheellista olla varuillaan. Eurooppalainen ajokortti ja matka-asiakirjat ja eurooppalaisia oleskelulupia sisältävät matka-asiakirjat ovat kiinnostavia kohteita varkaille.

Rikosoikeudellisia määräyksiä:

Kroatia: Ei erityisiä viitteitä.
Montenegro: 01.01.2006 lähtien on alaikäisiin kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö rangaistava teko. Huumeiden hankintaa, myyntiä ja omistamista kontrolloidaan ja rangaistaan ankarasti. Se koskee myös vain omaan käyttöön tarkoitettuja pieniä määriä.
Bosnia-Hertsegovina: Tiettyjä rakennuksia ja laitoksia ei saa valokuvata, ja niissä on vastaava varoitus (esim. Amerikan Sarajevossa sijaitseva suurlähetystö). Määräyksen noudattamattomuutta rangaistaan sakolla.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Tarkista viimeistään 8 viikkoa ennen matkaa viimeisimmät maakohtaiset lääketieteelliset tiedot ulkoministeriöstä (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o ja https://www.rokote.fi/maat/). Jokaisella maakohtaisella sivulla on tietoa rokotussuosituksista, ajankohtaisista terveysriskeistä tai taudinpurkauksista sekä tietoa sairaanhoidosta ulkomailla. Hygieeniset toimenpiteet syönnin ja juonnin suhteen sekä hyttyssuojaus voivat estää ripulien ja muiden tulehdussairauksien saamisen. Lääkinnällisten tietojen täydellistä virheettömyyttä ja täydellisyyttä ei voida taata eikä mahdollisesti syntyneistä vahingoista kanneta vastuuta. Omasta terveydestään on jokainen matkustaja itse vastuussa.

Terveydenhuolto:

Kroatia: Lääkärin antama akuuttihoito on mahdollista eurooppalaisella sairasvakuutuskortilla, jonka on antanut suomalainen sairasvakuutus Kela. Lisämaksut voivat olla mahdollisia. Yksittäistapauksissa hoitomaksu vaaditaan heti; sellaisissa tapauksissa on suositeltavaa pyytää erillistetty lasku. Paluukuljetusta koskevia kustannuksia laillinen sairaskassa ei maksa; sen vuoksi suositellaankin ottamaan erillinen kansainvälinen matkavakuutus. Tavallisten lääkärien ohella monissa paikoissa on terveyskeskuksia („Dom Zdravlja“). Useimmat poliklinikat on yksityisia laitoksia.
Montenegro: Lääkinnällinen hoito suomalaisten standardien mukaisesti ei ole aina taattu. Myöskään sairaaloissa ei aina ole kaikkia tarpeeellisia varusteita ja siitä syystä ne eivät pysty hoitamaan tiettyjä sairauksia odotuksien tai tarpeiden mukaisesti. Yleishygienia on riittävä.
Bosnia-Hertsegovina: Lääkinnällinen hoito maassa on monin puolin ongelmallista. Ennen kaikkea suurempien kaupunkien ulkopuolella on vain vähän englantia puhuvia lääkäreitä.
Suosittelemme ottamaan kansainvälisen sairausvakuutuksen, jossa varmistetaan mahdollisuus palata Suomeen, sillä Montenegro ja Bosnia-Hertsegovina eivät ole EU:n jäseniä.
Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa sopivat valitulle matkalle. Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty Elokuu 2023