Matkaohjelmanne

Iloitse jo nyt jännittävästä tutustumismatkasta Kroatiaan, Montenegroon ja Bosnia-Hertsegovinaan. Adrian henkeäsalpaavien rannikkoseutujen ohella sinua odottavat
monet kultturin kohokohdat, kuten 4 UNESCOn maailmanperintökohdetta, muun muassa Split tai Dubrovnik.

1. päivä: Saapuminen

Lento Dubrovnikiin, Kroatiaan. Ystävälliset, pätevät englantia tai suomea puhuvat matkaoppaamme ottavat ryhmämme vastaan lentokentällä ja saattavat meidät moderniin linja-autoomme. Ajamme mukavaan Dubrovnikin lähistöllä sijaitsevaan 4 tähden hotelliimme. Siellä meille tarjotaan raikkaat tervetuliaismaljat.

2. päivä: Dubrovnik (UNESCOn maailmanperintökohde), Adria, Ston & Neum

Tänään tutustumme Dubrovnikin satamakaupunkiin, Adrian helmeen. Maalauksellinen ja historiallinen vanhakaupunki sijaitsee niemellä. Kuljeskelemme kapeilla kujilla ihastellen palatseja, kirkkoja ja upeita rakennuksia mahtavien linnoitusmuurien sisäpuolella. Vanhakaupunki on UNESCOn maailmanperintökohde. Ajamme Adrianrannikkoa pitkin pohjoiseen ja nautimme maailman kauneimmiksi mainituista rannikkomaisemista. Stonin kaupungissa meitä odottaa erikoinen rakennus: 5,5 kilometrin pituinen muuri, mikä on rakennettu 14. vuosisadalla arvokkaiden suolantuotantoalueiden suojaksi. Kiinan muurin jälkeen tämä muuri on maailman toiseksi pisin muuri. Lähellä on maalauksellisen kaunis satamakaupunki Neum. Lopuksi ajamme Dalmatian Adrianrannikolla sijaitsevaan 4 tähden hotelliimme, jossa yövymme seuraavat 3 yötä.

3. päivä: Split, Trogir (2x UNESCOn maailmanperintökohde) & Omis

Tänään saamme ihmetellä kahta UNESCOn maailmanperintökohdetta Ihastuttavan panoraama-matkan jälkeen saavumme Splitiin. Kiertokävely vanhassa kaupungissa vie meidät antiikin aikaan. Mahtavat palatsit, pilarit ja aukiot muistuttavat Rooman vallasta. Erityisesti silmäänpistävä on Diolektian palatsi (sisältää sisäänpääsymaksun), yksi Rooman ajan parhaiten säilyneistä rakennuksista. Oikeutetusti myös UNESCOn maailmanperintökohde. Vain muutaman kilometrin päässä tutustumme Trogirin vanhaan kaupunkiin. Kaupunki on eristetty mantereesta kanavalla ja sijaitsee siten saarella. Vanhakaupunki on julistettu vuonna 1997 UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Paluumatkalla pysähdymme pieneen dalmatialaiseen kaupunkiin Omis. Vietämme pienen hetken aikoinaan merisorvojen asuinpaikalla.

4. päivä: Dalmatian Adrianrannikko & ”Kroatialainen ilta“

Tämä päivä on tarkoitettu rentoutumista varten. Nauttikaa satumaisen hotellinne mukavuuksista, viettäkää aikaa uima-altaalla tai tehkää pyrähdys rannalla. Tietenkin voitte omin nokin tutustua ympäristön tarjoamiin luonnonja kultturiaarteisiin. Kannattava on tutustuminen Šibenikin kaupunkiin ja siellä Pyhän Jaakobin katedraaliin, mikä on myös UNESCOn maailmanperintökohde. Tai käykää katsomassa Krkan kansallispuiston vaikuttavia vesiputouksia. Päivän päätteeksi koemme yhdessä mukavan „Kroatialaisen illan“ Folklore-esityksineen.

5. päivä: Punainen & Sininen järvi & Medjugorje

Heti päivän aluksi saamme ihastella Imotskin lähettyvillä mahtavaa luonnonilmiötä: Punainen ja sininen järvi vajonneina ihastuttavaan vuorimaisemaan ja saamme nauttia ihanasta panoraamasta. Matkamme jatkuu Bosnia-Hertsegovinan sisäosassa sijaitsevaan kuuluisaan pyhimysmatkailukohteeseen Medjugorjeen. Siellä menemme katsomaan tunnettua pyhää paikkaa, missä Jumalan Äiti ilmestyi kuudelle nuorelle. Yövymme Medjugorjen lähellä 4 tähden hotellissa.

6. päivä: Trebinje, panoraama-laivaretki & Budva

Tänään matkaamme Trebinjeen, joen rannalla sijaitsevaan maalaukselliseen kaupunkiin. Käymme mm. Aslanagicsillalla, kaupungin historiallisessa keskustassa „Kastel“ ja Osman Pashan moskeijassa. Sen jälkeen tutustumme perinteiseen mattojen valmistustapaan ja ihastelemme tätä vuosisatojen vanhaa käsityötaidetta. Iltapäivällä lähdemme Montenegrossa pienelle 10 minuutin panoraama-laivaretkelle Kamenarista Lepetaneen ja ajamme edelleen Sveti Stefan saarelle ja Budvaan. Yli 2.500 vuotta vanha vanhakaupunki on Adrianrannikon vanhimpia. Kuljeskelemme kapeilla kujilla ja saamme nauttia etelämaisesta ilmapiiristä. Yövymme Budvan lähistöllä.

7. päivä: Kotor (UNESCOn maailmanperintökohde)

Seuraava määräpaikkamme sanotaan olevan yksi kauneimmista lahdista eurooppalaisen puoleisella Välimeren rannikkoalueella – Kotorinlahti. Jyrkkien Pyhän Iwanin vuorten ympäröimä ja turkoosin värisen veden äärellä sijaitsee saman niminen satamakaupunki. Tähän UNESCOn maailmanperintökohteeseen ei voi olla ihastumatta. Käsityöläisperinne vie meidät koru- ja nahka-ateljeihin Siellä saamme kuulla mielenkiintoista tarinaa valmistuksesta ja meillä on myös mahdollisuus henkilökohtaisten matkamuistojen valintaan. Yövymme Dubrovnikin lähistöllä sijaitsevassa 4 tähden hotellissa.

8. päivä: Paluumatka

Tänään sanomme näkemiin. Ihastuttava ja kokemuksia täynnä ollut viikko on päättymässä. Kuljetus lentokentälle ja paluulento Suomeen.


Tulette ihastumaan 4 tähden hotelleihimme !


Sisältää retkiohjelman + sisäänpääsymaksut mm. 4 maailmanperintökohdetta !

Hintaan sisältyy

 • Meno- ja paluulento arvostetun lentoyhtiön4 konella Dubrovnikiin
  sisältää lentokenttämaksut ja hotellikuljetukset
 • 7 yöpymistä kahden hengen huoneessa valikoiduissa 4 tähden hotelleissa (paikallinen luokitus)
  7× runsas buffetaamiainen
 • Kiertomatka modernissa ja ilmastoidussa turistibussissamme
 • Kiehtova tutustumismatka Kroatiaan, Montenegroon & Adrianrannikon 4 kuuluisimpaan UNESCOn maailmanperintökohteeseen !
  Iloitse jo nyt mahtavasta retkiohjelmastamme + sisältäen sisäänpääsymaksut (ohjelman mukainen) mm.:
  • Dubrovnik
  • Split
  • Trogir
  • Kotor
  • Adrianrannikko
  • Ston
  • Neum
  • Omis
  • Počitelj
  • Medjugorje
  • Trebinje
  • Herceg Novi
  • Panorama-laivamatka
  • Porto Montenegro
  • Budva
 • Pätevä suomea tai englantia puhuva matkaopas (saatavuuden mukaan)
 • 24 tunnin lääkäripäivystys

4 esim. charterlento lentoyhtiön Aegean Airlines (Euroopan paras lentoyhtiö vuosina 2014 – 2017 Sky Trax World Airline Award mukaisesti) tai Croatia Airlines (Star Alliance-jäsen – maailman suurin lentoliikenneallianssi) koneilla.


Lisäpalvelunne

Ruokailupaketti:

Paketti sisältää puolihoidon eli päivittäin runsaan buffet-illallisen, johon kuuluu kansainvälisiä erikoisherkkuja: vain 139 euroa/henkilö

Yhden hengen huone lisähintaan:

249 euroa/henkilö (saatavuuden mukaan)

Tietoa maasta

 THMHTKHESLMJ
Zagreb11°C11°C13°C16°C21°C25°C27°C27°C24°C22°C15°C13°C
Helsinki-2°C-3°C1°C8°C13°C16°C18°C16°C12°C8°C2°C-1°C

Valtio- ja hallitusmuoto:

Kroatia: Parlamentaarinen demokratia
Montenegro: Tasavalta
Bosnia-Hertsegovina: Demokraattinen valtio , jossa kaksi autonoomista entiteettiä: Bosnian ja Hertsegovinan (FBiH) federaatiot sekä Republika Srpska (RS)

Pääkaupunki:

Kroatia: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnia-Hertsegovina: Sarajewo

Uskonnot/Kirkot:

Kroatia: 86% katolisia, 4% serbialais-ortodokseja, 1% muslimeja, 0,3% evangelisia, 0,01% juutalaisia
Montenegro: 72% serbialais-ortodokseja, 3,5% katolilaisia, 16% muslimeja
Bosnia-Hertsegovina: 50,7% muslimeja, 30,7% serbialaisortodokseja, 15,2% katolilaisia

Virallinen kieli:

Kroatia: Kroatia; alueilla, joissa voimakas etninen vähemmistö käytetään virallisesti myös: serbiaa, italiaa, unkaria.
Montenegro: Montenegro (useimmiten latinalaiset aakkoset, käytössä kuitenkin myös kyrillinen kirjaimisto). Albanian kieli on etupäässä tämän väestöryhmän virallinen opetuskieli kouluissa. Oppilaat voivat valita koulussa kieleksi joko montenegron tai albanian kielen.
Bosnia-Hertsegovina: Bosnia, kroatia latinalaisilla aakkosilla sekä serbian kieli kyrillisillä aakkosilla.

Ilmasto:

Adrian rannikolla välimeren ilmasto, maan sisäosissa enimmäkseen mannerilmasto.

Paikallinenaika:

Kroatian, Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan aikaero Suomen aikaan on -1 tuntia.

Sähkö:

220 V, 50 Hz. Sovitinta ei tarvita.

Puhelut:

Kaukopuhelujen etunumero Suomesta Kroatiaan 00385, Montenegroon 00382 ja Bosnia -Hertsegovinaan 00387. Näistä maista puhelut Suomeen etunumerolla 00358.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Kroatia: Huhtikuun 1 päivästä 2013 lähtien Kroatia kuuluu yhteisön European Union’s Common Visa Policy piiriin. Suomalaiset saavat saapua maahan biometrisellä passilla, ja sen täytyy olla voimassa koko matkan ajan ja vielä sen jälkeenkin. Matkalle ei tarvita viisumia.
http://www.mvep.hr/en/
Montenegro: Suomalaiset saavat saapua maahan biometrisellä passilla, ja sen täytyy olla voimassa koko matkan ajan. Viisumia ei tarvita, jos oleskelu ei ylitä 90 päivää.
http:// www.mvp.gov.me/en/sections/consular-affairs/visa-regimes-for-foreign-citizens/finland
Bosnia-Hertsegovina: Suomen kansalaiset voivat matkustaa ilman viisumia Bosnia-Hertsegovinaan kuuden kuukauden aikana yhteensä 90 päivän ajaksi. Maahan saapumiseen tarvitaan biometrinen passi, jonka täytyy olla voimassa maasta poistumisenkin jälkeen vielä vähintään kolme kuukautta. Maahantuloyrityksestä langetetaan korkeat sakkomaksut, jos asiakirjat ei ole voimassa tai muuten hyväksyttävät.
http://www.mvp.gov.ba/

Oikeudellisesti sitovia tietoja ja/tai näitä tietoja täydentäviä tietoja maahantulomääräyksistä saa vain suoraan kohdemaan suurlähetystöstä tai pääkonsulaatista. Muiden maiden kansalaisten kannattaa kysyä ajankohtaiset maahantulosäännökset vastaavan kohdemaan suurlähetystöstä. Olet itse vastuullinen anomaan tai hankkimaan viisumin ja esittämään sen. TSS ei vastaa mahdollisista myöhästymisestä tai tekemättä jättämisestä.

Matkanjohto:

Meillä on monipuolinen ja vaihteleva ohjelma monine kohokohtineen, jotta teillä on mahdollisuus päästä tutustumaan Kroatian, Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan kulttuuriin ja näiden maiden maisemiin ja maiden ihmisiin ja heidän elämäänsä. Vaikka matkanne sisältää jo laajan paketin, teillä on vielä mahdollisuus valita lisätarjouksia. Suosittelemme seuraavia paketteja:

Ruokailupaketti: Paketti sisältää 7 päivän kiertomatkan aikana puolihoidon, t.s. päivittäin runsaan buffetin illalla kansainvälisillä erikoisuuksilla: vain 149 euroa/henkilö

Kulttuuripaketti: Paketti sisältää retken Mostariin, veneilymatkan Kotor sekä retken Perast & Lady Rock saari: vain 99 euroa/henkilö

Valuutta:

Kroatia: Kroatian rahayksikkö on Kroatian kuna (HRK). 1 Kuna = 100 Lipa. Kurssi (Tammikuu 2020): 1 EUR = 7,45 HRK; 1 HRK = 0,13 EUR.
Montenegro: Montenegro kuuluu Euron rahaliittoon; Rahaykikkö on siis euro.
Bosnia-Hertsegovina: Rahayksikkö on Vaihdettava markka (BAM) 1 Mark = 100 Fening. Kurssi (Tammikuu 2020): 1 EUR = 1,96 BAM; 1 BAM = 0,51 EUR

Pankit/Luottokortit:

Kroatia: Luottokortit hyväksytään useimmissa hotelleissa, ravintoloissa, bensiinasemilla sekä kauppaliikkeissä. Käteisrahan hankinta on mahdollista useimmissa pankkiautomaateissa EC-Maestro- korteilla tai luottokorteilla. Monissa paikoissa lasketaan euroissa, mutta maksu tapahtuu kunassa. Käteisrahanvaihto on mahdollista pankeissa (la+su suoljettu) ja lukuisissa vaihtopaikoissa.
Montenegro: Tavalliset luottokortit hyväksytään yleisesti. Pankkiautomaatteja on runsaasti. V-Pay ja Maestro pankkikorttien hyväksyminen on rajoitettua. Kortteja voi käyttää käteisrahan nostoon vähäisistä pankkiautomaateista, mutta ei yleisiin maksutapahtumiin.
Bosnia-Hertsegovina: Käteisrahaa saa pankkiautomaateista luottokortilla ja PIN-koodilla. Luottokortit hyväksytään yhä useammin hotelleissa, ravintoloissa ja kauppaliikkeissä, käteismaksua kuitenkin suositellaan. Maksutapahtumien helpottamiseksi on suositeltavaa pitää mukanaan alhaisarvoisempia setelirahoja. Viralliset instituutiot hyväksyvät (esim. posti) maksut vain BAM-rahalla.

Tullimääräykset:

Kroatia: Henkilökohtaisten tavaroiden käyttöön on olemassa ylärajoja, joista ei vaadita tullimaksuja ja joita ei tarvitse ilmoittaa tullille. Kroatian tullilaitoksen tarkat määrätsaa tästä osoitteesta (https://carina.gov.hr/). Maahan tuotavien tavaroiden arvo lentoliikenteessä henkilöä kohden ei saa ylittää 430 euroa. Käteisrahojen ja shekkien arvo 10.000 eurosta lähtien (tai niiden vasta-arvo) on ilmoitettava tullille kirjallisesti. Sellaisten tavaroiden maahantuonti tai läpivienti, jotka soveltuvat hyökkäykseen tai päällekarkaukseen, kuten pippurispray, puukot ja vastaavat veitset on ilmoitettava ehdottomasti rajanylityksessä. Noudattamattomuudesta on odotettavissa korkeat sakkomaksut.
Montenegro: Valuutan maahantuoti ja maastavienti on sallittu 10.000 euron määrällä. Henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetut tavarat saa tuoda maahan tullivapaasti, mutta ne on myös vastaavasti myös vietävä pois. Tiettyjen tavaroiden kohdalla (kamerat, kannettavat tietokoneet ym.) on olemassa lukumääräisiä rajoituksia. Seuraaville tavaroille on maahan saapuessa voimassa rajoitettu tullivapaus: Alkoholi (2l viiniä tai 1l yli 22% väkeviä juomia), tupakkatavara (200 savukkeita tai 50 sikaria tai 250 g piipputupakka), hajuvedet tai Eau de Toilette (50 grammaa).
Bosnia-Hertsegovina: Valuutta voidaan ilmoittaa, mutta siihen ei ole ehdotonta määräystä. Henkilöt, jotka kuljettavat mukanaan aseita, käännytetään rajalla takaisin. Savukkeiden ja alkoholin maahantuontiin ovat voimassa samat määräykset kuin EU-maissakin. Lisätietoja tavaroiden tuontia koskevista tullimääräyksistä saa kohdemaan suurlähetystöstä. Oikeudellisesti sitovat tiedot voi saada vain sieltä. Tuonti- ja vientimääräyksiin Suomea koskien saa tietoa Suomen tullin internetsivuilta www.tulli.fi tai puhelimitse.

Maata koskevia turvallisuusohjeita:

Pienrikollisuus kupungeissa on vähäisempää kuin muissa eurooppalaisissa metropoleissa. Kuitenkin matkaustajien on aiheellista olla varuillaan. Eurooppalainen ajokortti ja matkaasiakirjat matkaasiakirjat ja eurooppalaisia oleskelulupia sisältävät matkaasiakirjat ovat kiinnostavia kohteita varkaille.

Rikosoikeudellisia määräyksiä:

Kroatia: Ei erityisiä viitteitä.
Montenegro: 01.01.2006 lähtien on alaikäisiin kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö rangaistava teko. Huumeiden hankintaa, myyntiä ja omistamista kontrolloidaan ja rangaistaan ankarasti. Se koskee myös vain omaan käyttöön tarkoitettuja pieniä määriä.
Bosnia-Hertsegovina: Tiettyjä rakennuksia ja laitoksia ei saa valokuvata, ja niissä on vastaava varoitus (esim. Amerikan Sarajevossa sijaitseva suurlähetystö). Määräyksen noudattamattomuutta rangaistaan sakolla.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Suomen ulkoministeriö suosittelee ottamaan rokotukset jäykkäkouristusta, kurkkumätää ja keltatautia (Hepatiitti) A vastaan. Maiden joissakin osissa esiintyy punkkeja, joiden pistos voi aiheuttaa alkukesän puutiasaivotulehduksen (FSME), borrelioosin tai punkkikuumeen. Sen vuoksi on jo ajoissa ennen matkalle lähtöä hyvä ottaa selvää mahdollisista rokotuksista ja selvittää miten näitä sairauksia voi välttää tai estää tai miten ne on nopeasti huomattavissa. Hygieeniset toimenpiteet syönnin ja juonnin suhteen sekä hyttyssuojaus voivat estää ripulien ja muiden tulehdussairauksien saamisen. Lääkinnällisten tietojen täydellistä virheettömyyttä ja täydellisyyttä ei voida taata eikä mahdollisesti syntyneistä vahingoista kanneta vastuuta. Omasta terveydestään on jokainen matkustaja itse vastuussa.

Terveydenhuolto:

Kroatia: Lääkärin antama akuuttihoito on mahdollista eurooppalaisella sairasvakuutuskortilla, jonka on antanut suomalainen sairasvakuutus Kela. Lisämaksut voivat olla mahdollisia. Yksittäistapauksissa hoitomaksu vaaditaan heti; sellaisissa tapauksissa on suositeltavaa pyytää erillistetty lasku. Paluukuljetusta koskevia kustannuksia laillinen sairaskassa ei maksa; sen vuoksi suositellaankin ottamaan erillinen kansainvälinen matkavakuutus. Tavallisten lääkärien ohella monissa paikoissa on terveyskeskuksia („Dom Zdravlja“). Useimmat poliklinikat on yksityisia laitoksia.
Montenegro: Lääkinnällinen hoito suomalaisten standardien mukaisesti ei ole aina taattu. Myöskään sairaaloissa ei aina ole kaikkia tarpeeellisia varusteita ja siitä syystä ne eivät pysty hoitamaan tiettyjä sairauksia odotuksien tai tarpeiden mukaisesti. Yleishygienia on riittävä.
Bosnia-Hertsegovina: Lääkinnällinen hoito maassa on monin puolin ongelmallista. Ennen kaikkea suurempien kaupunkien ulkopuolella on vain vähän englantia puhuvia lääkäreitä. Siksi on erittäin suositeltavaa ottaa kansainvälinen matkavakuutus, joka kattaa myös paluukuljetuksen Suomeen. Yksilöllinen matkaapteekki on hyvä ottaa mukaan.

Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa sopivat valitulle matkalle. Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty Maaliskuu 2020

kundenstimmen_finnland

”Todella fantastinen! Joka tapauksessa suositeltava. Kiitos, että saimme kokea tämän kaiken!”

Silvia S. B.: sta, matkustaja, 27.04.20173


”Uskomattoman hieno ja täydellisesti järjestetty matka.”

Joachim K. A.: sta, matkustaja, 28.03.20173


”Tätä matkaa voin vain suositella!!!”

Heidemarie E. G.: sta, matkustaja, 10.04.20173


3RSD Reise Service Deutschland GmbH ja TSS Travel Service Scandinavia AS ovat osa eurooppalaista matkanjärjestäjäkonsernia, joka järjestää matkoja asiakkaille useista Euroopan maista. Matkustajatutkimus suoritettiin vuonna 2018 / 2019 TSS/RSD:llä matkustaneiden keskuudessa.

Suurennus: