Matkasuositukset Eurooppa Aasia Amerikka Afrikka

15 päivän 5 tähden matkalle Kyprokselle

Nikosia – Antiikin Salamis – Golden Beach – Famagusta – Bellapaisin luostari – Kyrenia

1. päivä: Saapuminen Ercaniin ja kuljetus hotelliin

Laskeudumme Kyproksen ihastuttavassa pohjoisassa sijaitsevalle Ercanin kansainväliselle lentokentälle. Lentokentällä suomea puhuva oppaamme ottaa meidät vastaan. Kuljetus tähti-hotelliimme, missä vietämme 3 ensimmäistä yötä.

2. päivä: Nikosia, Antiikin Salamis & Pyhän Barnabaan luostari

Tervetuloa Nikosian viehättävien kujien labyrinttiin – Euroopan viimeiseen jaettuun pääkaupunkiin. Jännittävässä pohjoisosassa tutustumme mahtavaan osmanien karavaaniseraljiin, missä saamme tuntea itämaisen ilmapiirin (sisältää sisäänpääsymaksun). Ja matkaa jatketaan ylittämällä kävellen”raja”, jota kutsutaan myös Vihreäksi linjaksi, kaupungin eteläosaan. Siellä teillä on riittävästi aikaa tutustua paikkoihin omatoimisesti. Nauttikaa viehattävillä kujilla vilkkaasta elämästä ja kulkekaa pitkin Venetsialaista muuria. Sen jälkeen ajamme ihastuttavaan, meren rannalla sijaitsevaan Rooman ajan kaupunkiin Salamikseen (sisältää sisäänpääsymaksun). Siellä saamme ihastella lukion, foorumin ja termionin raunioita. Päivän päätteeksi saavumme Pyhän Barnabaan luostarille (sisältää sisäänpääsymaksun), pidämme hiljaisen hetken Pyhän Barnabaan – kyproslaisena kansallissankarina kunnioitetun apostolin, marttyyrin – haudalla.

3. päivä: Pyhän Andreaksen luostari, Golden Beach & Agios Afksentios kirkko

Tänään lähdemme panoraamaretkelle lähes koskemattomaan Pohjois-Kyproksen osaan Karpazin suuntaan. Ohitamme ensin maalauksellisen kalastajakylän Dipkarpazin ja ajamme eteenpäin Pyhän Andreaksen luostari (sisältää sisäänpääsymaksun). Luostari on nimetty aposteli Andreaksen mukaan ja on yksi saaren tärkeimmistä pyhiinvaelluspaikoista. Sen jälkeen kohteenamme on Golden Beach, Kyproksen kauneimpiin kuuluva ranta. Täällä kulkiessamme voimme hyvän onnen kohdatessa nähdä hiekalla tunnettujen merikilpikonnien ”Caretta Caretta” jälkiä. Päivän kohokohtana tutustumme vielä Agios Afksentios kirkkoon Büyükkonukissa (sisältää sisäänpääsymaksun), mikä on restauroitu EU kulttuuriprojektirahaston avustuksella.

4. päivä: Famagusta, Pyhän Nikolaoksen katedraali & Miniatyyripuisto

Famagusta

Tämän päivän tutustumismatka vie meidät Famagustaan ja siellä seuraavaan kohokohtaan: upea Pyhän Nikolaoksen katedraali (sisältää sisäänpääsymaksun), nykyään osmanien muuttamaan Lala-Mustafa-pasha-moskeijaan. Lopuksi käymme tutustumassa satamassa modernissa mattoateljeessa ihastuttavaan, vuosisatoja vanhaan käsityötaiteeseen. Käsin valmistettujen taideteoksien monipuolisuus, tekotapa ja värien loisto on ihastuttava. Sen jälkeen menemme Miniatyyripuistoon (sisältää sisäänpääsymaksun), siellä voit tutustua Kyproksen 15 tärkeimpään pienoiskokoiseen nähtävyyteen. Vietämme seuraavat 4 yötä Kyrenian seudulla.

5. päivä: Bellapaisin luostari, Kyrenian satamakaupunki, linnoitus & laivamuseo

Bellapaisin luostari

Mahtavan Pentadaktylos- ylängön läpi ajessamme saavutamme 700 metrin korkeuden ja vierailemme Bellapais luostarissa (sisältää sisäänpääsymaksun) – ristiritarien rakennuttama goottisen rakennustyylin metariteos. 13. Vuosisadalla kristityt pyhiinvaelsivat luostariin, koska legendan mukaan täällä säilytettiin pyhän ristin jäänteitä. Kuljeskelemme sypressien varjossa ja nautimme satumaisesta maisemasta alaspäin laaksoon Krenian satamakaupunkiin. Tämä ihastuttava panoraama inspiroi aikoinaan kirjailija Lawrence Durrellia kirjoittamaan kirjan ”Bittere Limonen”. Sitten pysähdymme Kyrenian vanhaan satamaan. Ihastelemme siellä veneiden keinahtelua turkoosin vihreässä vedessä. Kuljemme satamanpromenaadia myöten mahtavaan linnoitukseen (sisältää sisäänpääsymaksun), mikä on kaupungin maanmerkki. Muurit kohoavat 21 metrin korkeuteen. Lähellä liunnoitusta ihastelemme 300 vuotta e.Kr. lähtöisin olevaa laivahylkyä. Nykyisessä museossa (sisältää sisäänpääsymaksun) voimme nähdä vielä sen alkuperäisiä, hyvin säilyneitä osia. Perinteinen käsityötaito tutustuttaa meidät kohta perinteiseen koru- ja nahkatehtaaseen. Siellä teillä on mahdollisuus ostaa henkilökohtaisia matkamuistoja. Vietämme iltaa mukavassa hotellissamme.

6. – 7. päivä: Kyrenia

Tänään meillä on runsaasti aikaa lepäämiseen ja uusiin löytöihin. Muutamat nauttivat uima-altaalla olosta, toiset taas tekevät kävelyretkiä tai käyvät perinteisessä höyrysaunassa. Maalukselliset kahvilat Kyrenian satamassa houkuttelevat luokseen. Muutamat tutustuvat ympäristön luonto- ja kulttuuriaarteisiin omin toimin: Tutustmisen arvoisia ovat mm. Gecitköy-pato ja vanhan kaupungin satama, Kyrenian antiikin kaupunki Soli. Vaikuttava Mamas kirkko ja siellä upeat seinämaalukset ihastuttvat katselijaa.

8. – 15. päivä: Loman pidennys suoraan rannalla sijaitsevassa 5 tähden luksushotellissa

5 tähden luksushotellissa

Nauti seuraavat 8 päivää rentoutumalla suoraan rannalla sijaitsevassa 5 tähden luksushotellissa! Mukavat huoneet ovat yleellisiä ja uudenaikaisesti varustettuja. Rentoudu hotellin ihanassa wellnesstilassa, jossa muun muassa sauna. Vietä aikaa uima-altaalla tai kuljeskele rannalla. 15. päivänä suora kuljetus lentokentälle ja paluulento.

8 päivää rentoutumista 5 tähden luksushotellissa

Hintaan sisältyy

 • Meno- ja paluulento arvostetun lentoyhtiön4 koneella Ercaniin
  sisältää lentokenttämaksut ja hotellikuljetukset
 • Yksi suomalaisten suosituimmista 7 päivän tutustumismatkoista Kyprokselle
  – 7 yöpymistä kahden hengen huoneessa valikoiduissa 4 ja 5 tähden hotelleissa (paikallinen luokitus)
  – 7× runsas buffetaamiainen
  – Pätevä, suomea tai englantia puhuva matkaopas (saatavuuden mukaan)
  – Kiertomatka modernissa ja ilmastoidussa turistibussissamme
  – Iloitse jo nyt mahtavasta retkiohjelmastamme + sisältäen sisäänpääsymaksut (ohjelman mukainen) mm.:
  • Nikosia
  • Antiikin Salamis
  • Pyhän Barnabaan luostari
  • Pyhän Andreaksen luostari
  • Golden Beach
  • Agios Afksentioksen kirkko
  • Famagusta
  • Pyhän Nikolaoksen katedraali
  • Bellapaisin luostari
  • Pienoismallipuisto
  • Laivamuseo
 • 8 päivää rentoutumista suoraan rannalla sijaitsevassa 5 tähden luksushotellissa
  – 7 yöpymistä kahden hengen huoneessa 5 tähden luksushotellissa (paikallinen luokitus)
  – Pätevä englantia puhuva matkaopas
  – Upea ulkoilma uima-allas, lämmin sisä-uima-allas, oma ranta ja hieno wellnesstila, jossa muun muassa sauna
 • 24 tunnin lääkäripäivystys


4 esim. Freebird Airlines lentoyhtiön (tunnettu valmismatkalentoyhtiö), Turkish Airlines (Euroopan paras Economy Class 2021 Sky Trax World Airline Award mukaisesti) koneilla, välilasku Antalyassa tai Istanbulissa

Lisäpalvelunne

Ruokailupaketti:

Paketti sisältää 7 päivän tutustumismatkan aikana päivittäin runsaan buffet-illallisen, johon kuluu kansainvälisiä erikoisherkkuja: vain 169 euroa/henkilö

4 ja 5 tähden hotellimme tutustumismatkan aikana !


Lahjanne loman pidentämiseksi:
8 päivää rentoutumista 5 tähden luksushotellissa ILMAISEKSI!

Esimerkkihotelleja

Sisältää upean retkiohjelman !

Tietoa (Pohjois-)Kyproksesta

THMHTKHESLMJ
Nikosia16°C17°C19°C24°C30°C33°C35°C35°C33°C29°C23°C17°C
Helsinki-4°C-3°C2°C8°C12°C15°C18°C16°C14°C8°C2°C-2°C

Tärkeää:

Kaikissa matkustusmaissamme sovelletaan COVID-19-pandemian vuoksi erilaisia maakohtaisia määräyksiä ja hygeniasääntöjä, jotka voivat myös muuttua lyhyellä varoitusajalla. Myös maahantulomääräykset voivat muuttua joka hetki lyhyellä varoitusajalla. Sen vuoksi olemme koonneet teille tärkeimmät tiedot TSS-matkaasi varten osoitteessa https://www.tss-travel.fi/taerkeitae-tietoja. Tietoja tarkastetaan ja päivitetään säännöllisesti. Tarkasta vielä ennen matkalle lähtöä myös ulkoministeriön verkkosivuilla olevat tiedotteet osoitteessa (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o).

Kypros:

Kyproksen saari sijaitsee Välimeren itäosassa ja se on Sisilian ja Sardinian jälkeen Välimeren kolmanneksi suurin saari. Maantieteellisesti se kuuluu Aasiaan, mutta sekä poliittisesti että kulttuurisesti sen katsotaan kuuluvan Eurooppaan. Vuodesta 1974 alkaen Kypros on tosiasiassa jaettu. Kansainvälisesti tunnustettu Kyproksen tasavalta hallitsee vain saaren eteläosaa, mutta ei pohjoisosaa, jonka erottaa eteläosasta demarkaatiolinja (ns. Vihreä linja/Green Line). Vain Turkki on tunnustanut Kyproksen pohjoisosan itsenäiseksi valtioksi. Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta käsittää vähän yli kolmanneksen koko saaren pinta-alasta.

Maa ja väestö:

Mattojen, korujen ja nahkatuotteiden valmistus on osa kiinteää, osittain vuosisatoja vanhaa itämaista kulttuuria. Sen vuoksi mekin käymme kiertomatkallamme koru- ja nahkatavaraliikkeessä ja perinteisessä mattokutomossa. Siellä saatte tietoa matonvalmistustaidosta ja näette miten käsinsolmittuja mattoja valmistetaan jo kautta sukupolvien. Mielenkiintoisten esitysten puitteissa näette ja kuulette lisää silkkilangan valmistuksesta, villan luonnollisesta värjäyksestä ja hienosta ja erittäin aikaavievästä solmimisesta. Teillä on sitten myös kussakin valmistuspaikassa 1-2 tuntia aikaa katsella taideteoksia ja tuotteita.
Tinkiminen kuuluu siellä maalle ominaisiin tapoihin. Mikäli ette halua ostaa, hyväksyvät kauppiaat myös jyrkän kiellon. Tavarataloissa ja supermarketeissa ei tingitä. Sama pätee myös toreilla, missä ympäristön maanviljelijät myyvät vihanneksiaan. Pohjois-Kyproksella on yleistä antaa juomarahaa. Samoin kuin Amerikassa se on palveluammateissa osa palkkaa. Samalla se symbolisoi myös kiitosta saadusta palvelusta. Huonesiivoojalle voi jättää n. 1 euroa/yö. Ravintolassa tai taksissa on n. 10% laskun hinnasta tavallista. Liikkeissä ei anneta juomarahaa. Seuramatkoilla suositellaan annettavaksi matkaoppaalle n. 2 euroa/päivä/henkilö, bussin kuljettajalle 1-2 euroa/päivä/henkilö. Tietenkin on jokaisen oma asia, haluaako antaa juomarahaa ja kuinka paljon.

Liikenne:

“Pohjois-Kyproksen turkkilaisessa tasavallassa“ on vasemmanpuoleinen liikenne.

Paikallinenaika:

Suomen ja Pohjois-Kyproksen välillä ei ole aikaeroa.

Sähkö:

240 V, täällä tarvitsee adapterin.

Puhelut:

Pohjois-Kyproksen maan suuntanumero on 0090, alueellisista suuntanumeroista jätetään nolla pois edestä. Jos soitatte Pohjois-Kyprokselta Suomeen, valitkaa Suomen maakoodi 00358 ja alueellinen suuntanumero myös ilman nollaa.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Suomen kansalainen voi matkustaa Pohjois-Kyprokselle turistina ilman viisumia ja oleskella siellä 90 päivää. Passin on oltava voimassa vielä 6 kuukautta maahan saavuttaessa. Kaikki tiedot koskevat Suomen kansalaisia. Muiden EU-maiden kansalaisia ja EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisia koskevat mahdollisesti eri maahantulomääräykset. He tarvitsevat mahdollisesti viisumin ennen maahan saapumista. Päivitettyjä tietoja sekä tietoja maahantulomääräyksistä muiden ETA-maiden ja muiden maiden kansalaisille osoitteesta: http://mfa.gov.ct.tr/consular-info/visa-regulations/.
Muiden maiden kansalaisia kehotetaan tiedustelemaan Turkin konsulaatista, tarvitsevatko he viisumin. (Viisumin Turkkiin voi anoa vain internetin kautta: www.evisa.gov.tr.).
TSS Travel Service Scandinavia AS ei vastaa näiden internet-sivujen sisällön täydellisyydestä eikä ajantasaisuudesta.
“Vihreän linjan“ ylittäminen: Euroopan Unionin kansalaisilla, joilla on voimassa oleva matkustusasiakirja, ei linjan ylittämisessä Kyproksen pohjoisosasta eteläosaan ja päinvastoin ole siihen varatuilla ylityspaikoilla periaatteessa mitään ongelmaa. Tavallisesti ei joudu jonottamaan tai odottamaan. Linjaa ylitettäessä on kumpaankin suuntaan mentäessä yksi henkilöllisyyden tarkastus (passi).

Matkanjohto:

Matkaoppaanne ovat erinomaisesti koulutettuja ja kertovat teille seikkaperäisesti maasta,väestöstä, historiasta, kulttuurista jne. ja auttavat teitä kaikissa organisaatioasioissa. He auttavat teitä hotellihuoneisiin majoittumisessa ja iloitsevat saadessaan pitää teille ensimmäisen informaatiotilaisuuden. Kuulette silloin kaiken, mikä on hyödyllistä ja hyvä tietää koko matkan kulusta. Voitte jo iloita: Olemme järjestäneet teille vaihtelevan ohjelman, jossa on lukemattomia kohokohtia ja joka antaa teille mahdollisuuden tutustua (Pohjois-) Kyproksen kulttuuriin ja moninaisiin maisemiin sekä saada erittäin paljon tietoa maasta ja sen asukkaista.

Lisäpaketit:

Vaikka matkanne sisältää jo laajan paketin, teillä on vielä mahdollisuus valita lisätarjouksia. Suosittelemme seuraavia paketteja:
Ruokailupaketti: Paketti sisältää 7 päivän tutustumismatkan aikana päivittäin runsaan buffet-illallisen, johon kuluu kansainvälisiä erikoisherkkuja: vain 169 euroa/henkilö.
Löytäjäpaketti: Paketti sisältää Länsi-Kyproksen kohokohdat ja kokemukset: Retki Gecitköyn pato, antiikin Soli & Mamasin kirkko, tutustuminen Pyhän Hilarionin ristiritarilinnaan sekä kyproslainen ilta ja show- ohjelma: vain 119 euroa/henkilö (varattavissa paikan päällä).

Valuutta/Pankit/Luottokortit:

Turkin rahayksikkö on 01.01.2009 alkaen taas Turkin liira (TRY). Kurssi (elokuu 2022) 1 euro (EUR) = 18,15 Turkin liiraa (TRY); 1 Turkin liira (TRY) = 0,05 euroa (EUR).
Eurot ja matkasekit hyväksytään useimmissa pankeissa, hotelleissa ja rahanvaihtopisteissä. Käteistä voi vaihtaa pankeissa niiden aukioloaikoina. Pankkien aukioloajat: kesällä ma – pe 8.00 – 12.00 ja talvella ma – pe 8.00 – 12.00 ja 14.00 – 16.00
VAROKAA: Luottokorteilla maksettaessa on varottava huijareita, jotka yrittävät kopioida huomaamatta matkailijoiden kortteja ja saada selville niihin kuuluvat PIN-koodit voidakseen sitten nostaa rahaa väärennetyillä korteilla pankkiautomaateista. Siksi matkailijoita kehotetaan huomioimaan, että kortti on maksettaessa koko ajan näkyvillä ja syöttämään salanumeron niin, että kukaan ei näe koodia. Käytettäessä luottokortteja PIN-koodilla rahanvaihtopisteissä on oltava varovainen.

Tullimääräykset:

Turisteja koskevat seuraavat määräykset: Valuutan maahantuontia ei ole rajoitettu. Valuutan maasta vienti on sallittu 5000 US-dollariin saakka tai vastaava summa Turkin liiroissa. Matkustajat saavat tuoda 15000 US-dollarin arvosta henkilökohtaisia korujaan maahan ja viedä maasta. Sitä suuremman arvon ollessa kyseessä ne on ilmoitettava. Pohjois-Kyproksella tehdyistä ostoksista on oltava tositteet. Pohjois-Kyprokselle matkustettaessa saa tuoda mukana maahan seuraavat tavarat/ henkilö (ei koske transitmatkustajia): Henkilökohtaiset tavarat: henkilökohtaiseen käyttöön tarvittavat esineet sekä lääketieteelliset esineet (laitteet) ja lääkkeet sekä lahjatavaroita yhteensä 300 euron arvosta. ”Kulttuuri- ja luonnonvarojen” hankinnasta, hallussapidosta ja maasta poisviennistä rangaistaan ankarasti (vankeutta 10 vuoteen saakka), koska niiden katsotaan olevan valtion omaisuutta. Yleisen käytännön mukaan myös turistit joutuvat rikkomuksista useammaksi kuukaudeksi tutkintovankeuteen ja korkeiden takuusummien maksuun (tällä hetkellä n. 9 000 euroa), vaikka kyseessä olisi antiikkiesineet tai vanhalta näyttävät esineet, joiden oletetaan olevan arvoltaan vähäisiä. Yksittäistapauksissa langetettiin vankeustuomioita. Sen vuoksi varoitetaan nimenomaan ostamasta kauppiailta esim. antiikkia, vanhoja rahoja, fossiileja tms. tai itse ottamasta niitä mukaan.
Tärkeää: Jos sallitut maahantuontia koskevat rajoitukset ylitetään, on tavarat ilmoitettava ennen matkaa verkossa tai maahan saapuessa rajalla. Ilmoittamattomat tavarat voidaan takavarikoida. Ota selvää ajankohtaisista tullimääräyksistä: https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/matkailijalle.

Huom.:

Puskurivyöhykkeen ja sotilaallisten laitosten läheisyydessä on koko Kyproksella ehdoton valokuvauskielto, mitä ei ole aina merkitty hyvin.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Tarkista viimeistään 8 viikkoa ennen matkaa viimeisimmät maakohtaiset lääketieteelliset tiedot ulkoministeriöstä (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o ja https://www.rokote.fi/maat/). Jokaisella maakohtaisella sivulla on tietoa rokotussuosituksista, ajankohtaisista terveysriskeistä tai taudinpurkauksista sekä tietoa sairaanhoidosta ulkomailla. Kuumentamattomien ruokien ja pastöroimattomien maitotuotteiden (esim. tuore maito, jäätelö) sekä hedelmien, joita ei voi kuoria, nauttimisessa on oltava varovainen. Vesijohtoveden juomista ja jäitä juomissa tulee välttää! Nyrkkisääntö: Älkää syökö mitään, mitä ei voi keittää tai kuoria!
Matkailijan on maksettava Turkissa hoitokustannukset paikan päällä itse, koska eurooppalainen sairaanhoitokortti ei ole Turkissa voimassa. Kuittien perusteella voi anoa Suomessa korvausta Kelalta. Siksi on erittäin suositeltavaa ottaa kansainvälinen matkavakuutus, joka kattaa myös paluukuljetuksen Suomeen.

Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa sopivat valitulle matkalle. Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty elokuu 2022