MATKAOHJELMANNE:

Iloitkaa kiehtovasta tutustumismatkasta Välimeren saarelle, Kyprokselle. Lähtekää apostolien ja ristiritarien jäljillä tutustumaan saaren kuuluisimpiin luonnon- ja kulttuurin muistomerkkeihin.

1. päivä: Saapuminen

Saavumme saaren ihastuttavassa pohjoisosassa sijaitsevaan Ercaniin. Ystävälliset ja pätevät, suomea tai englantia puhuvat matkaoppaamme (saatavuuden mukaan) ovat meitä vastassa lentokentällä ja ohjaavat meidät moderniin turistibussiimme. Suora kuljetus Famagustan lähettyvillä sijaitsevaan mukavaan hotelliin, missä vietämme 3 ensimmäistä yötä. Meitä tervehditään virkistävällä tervetuliaisjuomalla. (n. 55 km)

2. päivä: Nikosia – pääkaupunki kahden maailman välissä

Tervetuloa Nikosian rauhallisten kujien labyrinttiin – Euroopan viimeiseen jaettuun pääkaupunkiin. Tutustumme ensin kaupungin pohjoisosaan. Käymme mm. ottomaanien karavaaniseraljissa (sisältää sisäänpääsymaksun), tutustumme sen komeaan sisäpihaan ja nautimme itämaisesta ilmapiiristä. Vaikuttava Selimin moskeija (sisältää sisäänpääsymaksun) on kaupungin suurin rakennus ja gotiikan mestariteos 1300-luvulta. Jatkamme jalkaisin “rajan“, ns. Vihreän linjan yli kaupungin eteläosaan. Siellä teillä on riittävästi aikaa tutustumiseen omatoimisesti. Sukeltakaa maalauksellisten kujien vilinään ja kävelkää Venetsialaista muuria seuraten. (n. 130 km)

3. päivä: Golden Beach, Pyhän Andreaksen luostari & Agios Afksentioksen kirkko

Tänään lähdemme panoraama-ajelulle Pohjois-Kyproksen koskemattomaan osaan Karpasian suuntaan. Ajamme ensin maalauksellisen Dipkarpazin kalastajakylän ohi ja jatkamme edelleen kiehtovaan Pyhän Andreaan luostariin (sisältää sisäänpääsymaksun). Se on omistettu apostoli Andreakselle ja sitä pidetään yhtenä saaren tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista. Saavumme sen jälkeen Golden Beachille, Kyproksen kauneimmalle rannalle. Hyvällä onnella näemme täällä kävellessämme rannalla merikilpikonnien (Caretta caretta) jälkiä hiekassa. Lopuksi tutustumme vaikuttavaan Agios Afksentioksen kirkkoon Büyükkonokissa (sisältää sisäänpääsymaksun), joka on entisöity EU:n kulttuuriprojektin puitteissa. (n. 215 km)

4. päivä: Antiikin Salamis, Pyhän Barnabaan luostari & Pyhän Nikolaoksen katedraali

Aivan uskomatonta, mitä kaikkea tänään on tulossa: Ensinnäkin kiehtova antiikin kaupunki Salamis (sisältää sisäänpääsymaksun), missä roomalaiset muinoin hallitsivat. Kävelemme kymnaasin, foorumin ja kylpylän historiallisten raunioiden ohi. Jatkamme apostolin, marttyyrin ja Kyproksen kansallispyhimyksenä palvotun Pyhän Barnabaan luostariin (sisältää sisäänpääsymaksun). Tämänpäiväisen tutkimusmatkamme seuraava kohokohta: komea Pyhän Nikolaoksen katedraali (sisältää sisäänpääsymaksun), jota nimitetään nykyään Lala Mustafa Pasha -moskeijaksi. Lopuksi tutustumme perinteisessä mattogaleriassa tähän ihastuttavaan, vuosisatojen vanhaan käsityötaitoon. Käsin valmistettujen taideteoksien monipuolisuus, tekotapa ja värien loisto on ihastuttava. Vietämme seuraavat 4 yötä rauhassa Kyrenian seudulla. (n. 110 km)

5. päivä: Bellapaisin luostari & pienoismallipuisto

Ajamme mahtavan Pentadaktylos-vuoriston halki jopa 700 metrin korkeudella Bellapaisiin. Maalauksellisen vuoristokylän kohokohta on Bellapaisin luostari (sisältää sisäänpääsymaksun): goottilaisen rakennustaiteen ihme, joka on rakennettu ristiritarien avulla. 1200-luvulla lukuisat kristityt vaelsivat luostariin, koska siellä säilytettiin silloin ilmeisesti pyhän ristin palasta. Nautimme upeasta panoraamanäkymästä Kyrenian satamakaupunkiin. Tämä hieno näköala innoitti kirjailija Lawrence Durrellin kuuluisaan teokseen “Katkerat sitruunat“ (Bitter lemons). Seuraavaksi jatkamme pienoismallipuistoon (sisältää sisäänpääsymaksun) ja iloitsemme nähdessämme koko saaren 15 tärkeintä nähtävyyttä pienoiskoossa. (n. 30 km)

6. päivä: Kyrenian satamakaupunki, linnoitus & laivamuseo

Nautimme rauhassa aamiaisen ja lähdemme sitten Kyrenian vanhaan satamaan. Siellä valkoiset veneet keinuvat hiljalleen turkoosinvärisillä laineilla. Kävelemme satamassa kävelykatua pitkin linnoitukselle (sisältää sisäänpääsymaksun), kaupungin maamerkille. Sen vaikuttavat muurit kohoavat edessämme 21 metrin korkeuteen. Ne toimivat menneinä aikoina suojana vihollisia vastaan ja vankilana. Linnoituksen lähellä on vanha laivanhylky vuodelta 300 eKr, joka nostettiin 1969. Nykyisessä museossa (sisältää sisäänpääsymaksun) ihmettelemme antiikin ajalta peräisin olevan laivan hyvinsäilyneitä alkuperäisiä osia. Käsityöläisperinne vie meidät koru- ja nahka-ateljeihin. Saatte tietoa käsinvalmistuksesta ja sen ohella teillä on myös tilaisuus ostaa henkilökohtainen matkamuisto. Ilta päättyy hotellissa.

7. päivä: Kyrenia

Tänään on paljon aikaa rentoutua ja tehdä uusia löytöjä. Toiset rentoutuvat uima-altaalla, kävelevät rannalla tai käyvät perinteisessä höyrysaunassa. Toiset tutustuvat puolestaan omatoimisesti ympäristön luonnon ja kulttuurin aarteisiin: mm. Gecitköyn pato ja antiikin kaupunki Soli ovat tutustumisen arvoisia. Myös vaikuttava Mamasin kirkko ja sen upeat freskot ihastuttavat teitä varmasti. (n. 45 km)

8. päivä: Paluumatka

Suora kuljetus Ercanin lentokentälle ja paluulento.


Tulette ihastumaan 4 ja 5 tähden hotelleihimme !

Sisältää upean retkiohjelman + sisäänpääsymaksut !

Hintaan sisältyy

 • Meno- ja paluulento arvostetun lentoyhtiön4 konella Ercaniin
  sisältää lentokenttämaksut ja hotellikuljetukset
 • 7 yöpymistä kahden hengen huoneessa valikoiduissa 4 ja 5 tähden hotelleissa (paikallinen luokitus)
  7× runsas buffetaamiainen
 • Kiertomatka modernissa ja ilmastoidussa turistibussissamme
 • Kiehtova tutustumismatka – antiikin korkeakulttuuri, pyhät apostolit & kuulut ristiritarit !
  Iloitse jo nyt mahtavasta retkiohjelmastamme + sisältäen sisäänpääsymaksut (ohjelman mukainen) mm.:
  • Nikosia
  • Famagusta
  • Golden Beach
  • Pyhän Nikolaoksen katedraali
  • Pyhän Andreaksen luostari
  • Bellapaisin luostari
  • Agios Afksentioksen kirkko
  • Pienoismallipuisto
  • Antiikin Salamis
  • Kyrenia
  • Pyhän Barnabaan luostari
  • Laivamuseo
 • Pätevä suomea tai englantia puhuva matkaopas (saatavuuden mukaan)
 • 24 tunnin lääkäripäivystys

4 esim. Freebird Airlines lentoyhtiön (tunnettu valmismatkalentoyhtiö), Turkish Airlines (Euroopan paras lentoyhtiö vuosina 2011 – 2016 Sky Trax World Airline Award mukaisesti) koneilla, välilasku Antalyassa


Lisäpalvelunne

Ruokailupaketti:

Paketti sisältää puolihoidon eli päivittäin runsaan buffet-illallisen, johon kuuluu kansainvälisiä erikoisherkkuja: vain 169 euroa/henkilö

Yhden hengen huone lisähintaan: 249 euroa/henkilö (saatavuuden mukaan).

Tietoa (Pohjois-)Kyproksesta

 THMHTKHESLMJ
Nikosia16°C17°C19°C24°C30°C33°C35°C35°C33°C29°C23°C17°C
Helsinki-4°C-3°C2°C8°C12°C15°C18°C16°C14°C8°C2°C-2°C

Kypros:

Kyproksen saari sijaitsee Välimeren itäosassa ja se on Sisilian ja Sardinian jälkeen Välimeren kolmanneksi suurin saari. Maantieteellisesti se kuuluu Aasiaan, mutta sekä poliittisesti että kulttuurisesti sen katsotaan kuuluvan Eurooppaan.
Vuodesta 1974 alkaen Kypros on tosiasiassa jaettu. Kansainvälisesti tunnustettu Kyproksen tasavalta hallitsee vain saaren eteläosaa, mutta ei pohjoisosaa, jonka erottaa eteläosasta demarkaatiolinja (ns. Vihreä linja/Green Line). Vain Turkki on tunnustanut Kyproksen pohjoisosan itsenäiseksi valtioksi. Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta käsittää vähän yli kolmanneksen koko saaren pinta-alasta.
Mattojen, korujen ja nahkatuotteiden valmistus on osa kiinteää, osittain vuosisatoja vanhaa itämaista kulttuuria. Sen vuoksi mekin käymme kiertomatkallamme koru- ja nahkatavaraliikkeessä ja perinteisessä mattokutomossa. Siellä saatte tietoa matonvalmistustaidosta ja näette miten käsinsolmittuja mattoja valmistetaan jo kautta sukupolvien. Mielenkiintoisten esitysten puitteissa näette ja kuulette lisää silkkilangan valmistuksesta, villan luonnollisesta värjäyksestä ja hienosta ja erittäin aikaavievästä solmimisesta. Teillä on sitten myös kussakin valmistuspaikassa 1-2 tuntia aikaa katsella taideteoksia ja tuotteita.
Tinkiminen kuuluu siellä maalle ominaisiin tapoihin. Mikäli ette halua ostaa, hyväksyvät kauppiaat myös jyrkän kiellon. Tavarataloissa ja supermarketeissa ei tingitä. Sama pätee myös toreilla, missä ympäristön maanviljelijät myyvät vihanneksiaan. Pohjois Kyproksella on yleistä antaa juomarahaa. Samoin kuin Amerikassa se on palveluammateissa osa palkkaa. Samalla se symbolisoi myös kiitosta saadusta palvelusta. Huonesiivoojalle voi jättää n. 1 euroa/yö. Ravintolassa tai taksissa on n. 10% laskun hinnasta tavallista. Liikkeissä ei anneta juomarahaa. Seuramatkoilla suositellaan annettavaksi matkaoppaalle n. 2 euroa/päivä/henkilö, bussin kuljettajalle 1-2 euroa/ päivä/ henkilö. Tietenkin on jokaisen oma asia, haluaako antaa juomarahaa ja kuinka paljon.

Liikenne:

“Pohjois-Kyproksen turkkilaisessa tasavallassa“ on vasemmanpuoleinen liikenne.

Paikallinenaika:

Suomen ja Pohjois-Kyproksen välillä ei ole aikaeroa.

Sähkö:

240 V, täällä tarvitsee adapterin.

Puhelut:

Pohjois-Kyproksen maan suuntanumero on 0090, alueellisista suuntanumeroista jätetään nolla pois edestä. Jos soitatte Pohjois-Kyprokselta Suomeen, valitkaa Suomen maakoodi 00358 ja alueellinen suuntanumero myös ilman nollaa.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Suomen kansalainen voi matkustaa Pohjois- Kyprokselle turistina ilman viisumia ja oleskella siellä 90 päivää. Ennen Pohjois-Kyprokselle matkustamista ei tarvitse anoa viisumia. Rajalle saavuttaessa annetaan automaattisesti maksuton 90 päivän turistiviisumi.
Passin on oltava voimassa vielä 6 kuukautta maahan saavuttaessa. Kaikki tiedot koskevat Suomen kansalaisia. Muiden EUmaiden kansalaisia ja EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisia koskevat mahdollisesti eri maahantulomääräykset. He tarvitsevat mahdollisesti viisumin ennen maahan saapumista. Päivitettyjä tietoja sekä tietoja maahantulomääräyksistä muiden ETA-maiden ja muiden maiden kansalaisille osoitteesta: http://mfa.gov.ct.tr/consularinfo/visa-regulations/.
Suosittelemme seuraamaan säännöllisesti tätä internet-sivua ennen matkaa. Jos olette muun ETA-maan kansalainen Skandinavian ulkopuolelta, saatte vielä lisätietoja maahantulomääräyksistä. Edellä mainitut linkit ovat Turkin ulkoministeriön sivuja. Muiden maiden kansalaisia kehotetaan tiedustelemaan Turkin konsulaatista, tarvitsevatko he viisumin. (Viisumin Turkkiin voi anoa vain internetin kautta: www.evisa.gov.tr.).
TSS Travel Service Scandinavia AS ei vastaa näiden internetsivujen sisällön täydellisyydestä eikä ajantasaisuudesta.
“Vihreän linjan“ ylittäminen: Euroopan Unionin kansalaisilla, joilla on voimassa oleva matkustusasiakirja, ei linjan ylittämisessä Kyproksen pohjoisosasta eteläosaan ja päinvastoin ole siihen varatuilla ylityspaikoilla periaatteessa mitään ongelmaa. Tavallisesti ei joudu jonottamaan tai odottamaan. Linjaa ylitettäessä on kumpaankin suuntaan mentäessä yksi henkilöllisyyden tarkastus (passi).

Matkanjohto:

Matkaoppaanne ovat erinomaisesti koulutettuja ja kertovat teille seikkaperäisesti maasta,väestöstä, historiasta, kulttuurista jne. ja auttavat teitä kaikissa organisaatioasioissa. He auttavat teitä hotellihuoneisiin majoittumisessa ja iloitsevat saadessaan pitää teille ensimmäisen informaatiotilaisuuden. Kuulette silloin kaiken, mikä on hyödyllistä ja hyvä tietää koko matkan kulusta. Voitte jo iloita: Olemme järjestäneet teille vaihtelevan ohjelman, jossa on lukemattomia kohokohtia ja joka antaa teille mahdollisuuden tutustua (Pohjois-) Kyproksen kulttuuriin ja moninaisiin maisemiin sekä saada erittäin paljon tietoa maasta ja sen asukkaista. Vaikka matkanne sisältää jo laajan paketin, teillä on vielä mahdollisuus valita lisätarjouksia. Suosittelemme seuraavia paketteja:
Ruokailupaketti: Paketti sisältää puolihoidon eli päivittäin runsaan buffet-illallisen, johon kuuluu kansainvälisiä erikoisherkkuja.
Löytäjäpaketti: Paketti sisältää seuraavat retket: Retki Gecitköyn pato, antiikin Soli & Mamasin kirkko, tutustuminen Pyhän Hilarionin ristiritarilinnaan sekä kyproslainen ilta ja show- ohjelma.

Valuutta/Pankit/Luottokortit:

Turkin rahayksikkö on 01.01.2009 alkaen taas Turkin liira (TRY). Kurssi (Elokuu 2019) 1 euro (EUR) = 6,46 Turkin liiraa (TRY); 1 Turkin liira (TRY) = 0,15 euroa (EUR).
Eurot ja matkasekit hyväksytään useimmissa pankeissa, hotelleissa ja rahanvaihtopisteissä. Käteistä voi vaihtaa pankeissa niiden aukioloaikoina. Pankkien aukioloajat: kesällä ma – pe 8.00 – 12.00 ja talvella ma – pe 8.00 – 12.00 ja 14.00 – 16.00
VAROKAA: Luottokorteilla maksettaessa on varottava huijareita, jotka yrittävät kopioida huomaamatta matkailijoiden kortteja ja saada selville niihin kuuluvat PIN-koodit voidakseen sitten nostaa rahaa väärennetyillä korteilla pankkiautomaateista.
Siksi matkailijoita kehotetaan huomioimaan, että kortti on maksettaessa koko ajan näkyvillä ja syöttämään salanumeron niin, että kukaan ei näe koodia. Käytettäessä luottokortteja PINkoodilla rahanvaihtopisteissä on oltava varovainen.

Tullimääräykset:

Turisteja koskevat seuraavat määräykset: Valuutan maahantuontia ei ole rajoitettu. Valuutan maasta vienti on sallittu 5000 US-dollariin saakka tai vastaava summa Turkin liiroissa. Matkustajat saavat tuoda 15000 US-dollarin arvosta henkilökohtaisia korujaan maahan ja viedä maasta. Sitä suuremman arvon ollessa kyseessä ne on ilmoitettava. Pohjois- Kyproksella tehdyistä ostoksista on oltava tositteet. Pohjois-Kyprokselle matkustettaessa saa tuoda mukana maahan
seuraavat tavarat/ henkilö (ei koske transitmatkustajia): Henkilökohtaiset tavarat: henkilökohtaiseen käyttöön tarvittavat esineet sekä lääketieteelliset esineet (laitteet) ja lääkkeet sekä lahjatavaroita yhteensä 300 euron arvosta (alle 15 vuotiaat lapset enintään 145 euroa). ”Kulttuuri- ja luonnonvarojen” hankinnasta, hallussapidosta ja maasta poisviennistä rangaistaan ankarasti (vankeutta 10 vuoteen saakka), koska niiden katsotaan olevan valtion omaisuutta. Yleisen käytännön mukaan myös turistit joutuvat rikkomuksista useammaksi kuukaudeksi tutkintovankeuteen ja korkeiden takuusummien maksuun (tällä hetkellä n. 9 000 euroa), vaikka kyseessä olisi antiikkiesineet tai vanhalta näyttävät esineet, joiden oletetaan olevan arvoltaan vähäisiä. Yksittäistapauksissa langetettiin vankeustuomioita. Sen vuoksi varoitetaan nimenomaan ostamasta kauppiailta esim. antiikkia, vanhoja rahoja, fossiileja tms. tai itse ottamasta niitä mukaan.
Lisätietoja saa osoitteesta: www.formin.finland.fi.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Pohjois-Kyprokselle matkustaville ei ole mitään pakollisia rokotuksia. Jokaisella matkustajalla tulee kuitenkin olla riittävä rokotussuoja jäykkäkouristusta ja poliota sekä mahdollisesti hepatiittia vastaan. Kuumentamattomien ruokien ja pastöroimattomien maitotuotteiden (esim. tuore maito, jäätelö) sekä hedelmien, joita ei voi kuoria, nauttimisessa on oltava varovainen. Vesijohtoveden juomista ja jäitä juomissa tulee välttää! Nyrkkisääntö: Älkää syökö mitään, mitä ei voi keittää tai kuoria! Pyörätuolia ja/tai rollaattoria tarvitsevat liikuntarajoitteiset henkilöt eivät voi valitettavasti osallistua matkalle.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty Elokuu 2019

kundenstimmen_finnland
“Kaiki meni hyvin ja oppaalla oli kyllä paljon tietoa. Suomalaisille suomea opas Kiitos.“

Anna Riitta M. K., sta, matkustaja, 29.10.2017³


”Hyvin aikataulutettu mielenkiintoinen matka“

Pirjo Anneli H. O., sta, matkustaja, 15.01.2017³


”Tutustumiskohteet hyvin valitut, hotellit hyvä taso ja sijainti.“

Ritva Hellevi N. P., sta, matkustaja, 29.10.2017³


³ RSD Reise Service Deutschland GmbH ja TSS Travel Service Scandinavia AS ovat osa eurooppalaista matkanjärjestäjäkonsernia, joka järjestää matkoja asiakkaille useista Euroopan maista. Matkustajatutkimus suoritettiin vuonna 2017 TSS/RSD:llä matkustaneiden keskuudessa. Asiakaspalautteet tulevat asiakkailta, jotka ovat matkustaneet TSS/RSD järjestämillä matkoilla.

Suurennus: