Matkasuositukset Eurooppa Aasia Amerikka Afrikka

Tietoa maasta – Kreeta

Tietoa Kreikasta

 THMHTKHESLMJ
Athen101010132226282824181613
Helsinki-2-318131618161282-1

Kreikka:

Kreikka on Etelä-Euroopassa sijaitseva niemimaa tai saarivaltio. Välimeren ilmastosta johtuen sää voi muutella vuodenajasta riippuen voimakkaastikin. Hallinnoltaan Kreikka on vuodesta 1974 lähtien parlamentaarinen demokratia, jonka yksikamarijärjestelmässä on 300 edustajaa. Matti-, koru- ja nahkatavaroiden käsityöläisyys ovat kiinteitä, osoittain satoja vuosia vanhoja osia kulttuuriin. Sen vuoksi kiertomatkalla tutustutaan myös korumanufaktuurin, nahkaliikkeeseen sekä perinteiseen mattotehtaaseen. Siellä saatte tietoa mattojen valmistustaidoista ja koette ja näette, miten käsintehty matto valmistetaan jo sukupolvien ajan. Mielenkiintoisissa esityksissä opitte enemmän myös silkkilankojen valmistuksesta, villan värjäyksestä luonnon aineilla ja filigraanista sekä aikaa vievästä maton solminnasta. Yksittäisissä tehtaissa teillä on aikaa aina noin 1-2 tuntia, taideteoksien ja tuotteiden katseluun. Tinkiminen kuuluu kaupanteossa tyypillisiin tapoihin. Jos ette kiinnostuneet tekemään kauppaa, myyjät hyväksyvät myös selvän EIn. Tavarataloissa ja supermarketeissa ei tingitä. Se tarkoittaa myös toreja, joilla seudun viljelijät myyvät vihanneksia. Turkissa on yleistä antaa juomarahaa. Samoin kuin Amerikassa se on palveluammateissa osa palkkaa. Samalla se symbolisoi myös kiitosta saadusta palvelusta. Huonesiivoojalle voi jättää n. 1-2 euroa/yö. Ravintolassa tai taksissa on n. 10% laskun hinnasta tavallista. Liikkeissä ei anneta juomarahaa. Seuramatkoilla suosittelemme annettavaksi matkaoppaalle n. 2 euroa/päivä/henkilö, bussin kuljettajalle 1-2 euroa/ päivä/henkilö. Tietenkin on jokaisen oma asia, haluaako antaa juomarahaa ja kuinka paljon.

Sähkö:

22 V vaihtovirta, joillakin alueilla 110 V tasavirta.

Paikallinenaika:

Kreikan Suomen välillä ei ole aikasiirtoja.

Puhelut:

Kreikan etunumero soittoja varten on 0030 ja aluenumeron 0 jätetään pois. Jos soitat Suomeen, valitse 00358 ja jätä aluenumeron 0 pois.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Suomen kansalainen voi matkustaa Kreikkaan ilman viisumia ja oleskella siellä 90 päivää. Passin tai henkilötodistuksen täytyy olla voimassa maahan tullessa.
Muiden maiden kansalaisten tulee itse selvittää se, mitä matka-asiakirjoja tarvitaan.
Maahantulomääräykset voivta muuttua ja TSS Travel service Scandinavia AS tekee kaikkensa pitämään näitä tietoja päivän tasalla.

Matkanjohto:

Suomen tai englannin kieliset oppaat ovat mitä parhaiten koulutettuja ja informoivat teitä perusteellisesti maasta, ihmisistä, kulttuurista ym. ja ovat antavat teille kaikissa organisatorisissa asioissa neuvoa ja apua. He avustavat huoneiden jaossa ja kutsuvat teidät tervetulleiksi tervetuliaisjuoman parissa. Siinä teille kerrotaan kaikki tiedettävät ja käytännölliset asiat matkan kulusta.

Lisäpaketit:

Vaikka matkanne sisältää jo laajan paketin, teillä on vielä mahdollisuus valita lisätarjouksia. Suosittelemme seuraavia paketteja:
Ruokailupaketti: Paketti sisältää puolihoidon eli päivittäin runsaan buffet-illallisen, johon kuuluu kansainvälisiä erikoisherkkuja.
Tutkimusmatkailija-paketti: Paketti sisältää Päiväretki Agios Nikolaosiin, Kreikkalainen ilta, Pätevä opas antiikin Knossoksessa, Pätevä opas arkeologisessa museossa.

Valuutta/Pankit/luottokortit:

Valuutta: Kreikka on EU:n jäsen. Rahayksikkö on euro.

Pankit/luottokortit: Pankkien aukioloajat ovat ma – to klo 8 – 14, pe klo 8.00 – 13.30, suuremmissa kaupungeissa joskus myös pidempään. Yleiset luottokortit, kuten esim. Visa, MasterCard, American Express, hyväksytään melkein kaikkialla. Käteistä rahaa voi nostaa pankkiautomaateista tunnusluvulla palvelupalkkiota vastaan. Cirrus- tai Maestrosymboleilla varustetut kortit hyväksytään myös.

VAROKAA: Luottokorteilla maksettaessa on varottava huijareita, jotka yrittävät kopioida huomaamatta matkailijoiden kortteja ja saada selville niihin kuuluvat PIN-koodit voidakseen sitten nostaa rahaa väärennetyillä korteilla pankkiautomaateista. Siksi matkailijoita kehotetaan huomioimaan, että kortti on maksettaessa koko ajan näkyvillä ja syöttämään salanumeron niin, että kukaan ei näe koodia. Käytettäessä luottokortteja PIN-koodilla rahanvaihtopisteissä on oltava varovainen.

Rikosoikeudellisia määräyksiä:

Kreikassa valvotaan ankarasti „Kulttuuri- ja luonnonvarojen“ ostamista, omistamista sekä poisvientiä, sillä ne ovat valtion omaisuuksia. Loukkaaminen tarkoittaa myös turisteille useampien kuukausien tutkintavankeutta ja korkeiden vakuusmaksujen (tällä hetkellä n. 9.000 euroa) käytäntöä, myös, jos kyse on antiikkisista tai vanhan näköisista tavaroista, joiden hinnat ovat silti alhaisia. Sen vuoksi varoitetaan erityisesti, olla ostamatta kauppiailta esim. antiikkia, vanhoja rahoja, fossiileja ym. tai ottaa jotain vastaavaa itse mukaan. Huumeiden ostamisesta, omistamisesta sekä tuonnista ja viennistä (myös pieninä määrinä) saa ankaria rangaistuksia. Älä myöskään ota mukaan puolustautumissumutteita. Omistaminen ja käyttö on Kreikassa kiellettyä ja rangaistava teko. Sotilaallisten kohteiden ja merkittävien siviililaitoksien valokuvaaminen (lentokentät/satamat) ovat vakoiluvaaran vuoksi kielletty. Noudattamattomuus on rangaistava. Lisätietoa saa ulkomaanministeriöstä ja osoitteesta esim.: www.formin.finland.fi.

Tullimääräykset:

Kolmansista maista (ei EU-maista) Kreikkaan matkustettaessa saa tuoda henkilökohtaiseen käyttöön tarvittavia tavaroita ilman ongelmia. Alkoholijuomia ja tupakkatuotteita koskevat seuraavat määräykset: 200 savuketta tai pikkusikaria tai 50 sikaria tai 250 g tupakkaa. 1 litra väkeviä alkoholijuomia, joiden alkoholipitoisuus on yli 22% tai 2 litraa alkoholijuomia, joiden alkoholipitoisuus on korkeintaan 22%. Muita molempia maita koskevia tullimääräyksiä saatte kulloisenkin kohdemaan lähetystöstä. Ainoastaan he voivat antaa oikeudellisesti sitovia tietoja. Tietoja tavaroiden tuontimääräyksistä Suomeen saatte Suomen tullin nettisivuilta: http://www.tulli.fi

Terveyttä koskevia neuvoja:

On suositeltavaa suojautua hyttysten pistoilta. Suomessa sairausvakuutetuilla on oikeus eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin (EHIC). Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla todistatte oikeutenne lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon EUmaissa. Saatte kortilla hoitoa äkillisissä sairaustapauksissa samaan hintaan kuin maassa asuvat henkilöt. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista lisätietoa Kelan verkkosivuilla: https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti Ulkoministeriö suosittelee kaikenkattavan matkustajavakuutuksen ottamista oleskelun ajaksi, joka kattaa sellaisia palveluita, joita KELA ei korvaa (esim. kotiuttaminen Suomeen vakavissa sairaustapauksissa, hoito yksityislääkärillä ja yksityissairaaloissa).
Pyörätuolia ja/tai rollaattoria: tarvitsevat liikuntarajoitteiset henkilöt eivät voi valitettavasti osallistua matkalle.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty Heinäkuu 2020


Takaisin Info & vinkkejä