Tietoa Intiaan

Tietoa Intiaan

 THMHTKHESLMJ
New Delhi20°C24°C30°C36°C39°C38°C35°C34°C33°C32°C29°C22°C
Helsinki-2°C-3°C1°C8°C13°C16°C18°C16°C12°C8°C2°C-1°C

Valtio- ja hallitusmuoto:

Parlamentaarinen demokratia: Liittovaltio (29 osavaltiota, 6 unioni-territoriota ja Delhin kansallinen pääkaupunkialue). Valtion päämies on Ram Nath Kovind.

Pääkaupunki:

New Delhi (n. 16,3 milj. asukasta)

Uskonnot/Kirkot:

Hinduismi (n. 80,5%), islam (n. 13,4%), kristinusko (n. 2,3%), sikhiläisyys (n. 1,9%) sekä buddhalaisuus, jainalaisuus, parsit ja muita

Virallinen kieli:

Hindi ja englanti ovat virallisia kieliä, 21 muuta hyväksyttyä kieltä.

Ilmasto:

Monsuunista riippuvainen (heinä-syyskuu), kuuma kuiva kausi (huhti-kesäkuu), Pohjois-Intiassa suuremmat vuodenaikojen vaihtelut.

Paikallinenaika:

Aikaero Suomeen on kesällä +2,5 tuntia ja talvella +3,5 tuntia (edellä).

Sähkö:

230 V vaihtovirta, 50 Hz. Tarvitaan adapteri.

Puhelut:

Kaukopuheluiden suuntanumero Suomesta Intiaan on 0091. Intiasta Suomeen valitaan 00358, paikkakunnan suuntanumerosta jätetään 0 pois.

Maa ja väestö:

Intiassa on noin 1,25 miljardia asukasta ja se on maailman toiseksi väkirikkain maa. Väestön voimakkaan kasvun vuoksi on Intian liittotasavalta tavoittamassa Kiinan väkirikkaimpana maana. Intiassa ei ole tavallista kätellä naista tervehdittäessä. Tavallinen tervehtimistapa on namastè eli molempien käsien tuominen keskelle yhteen ja pieni kumarrus. Julkinen kiintymyksen osoitus miehen ja naisen välillä on myös epätavallista. Intiassa on tavallista antaa juomarahaa. Kuten monissa muissakin Aasian maissa, myös Intian palvelualan työpalkat ovat erittäin alhaiset – juomarahat ovat osa oppaan tuloista ja ne symbolisoivat kiitosta hyvästä palvelusta. Hotellisiivojille käypä juomaraha on 0,50 euroa per yö ja huone, myös kantajat ilahtuvat pienestä juomarahasta, joka voi olla 0,50 euroa. Ravintolassa juomarahan korkeus on n. 10% laskusummasta – ottakaa huomioon, että joissakin ravintoloissa laskuun on jo sisällytetty „service charge“ (juomaraha/tippi), jota ei pidä sekoittaa „service taxiin“, joka on valtiolle menevä vero. Ryhmämatkoilla on suositeltavaa maksaa matkaoppaalle n. 3 euroa per päivä ja henkilö sekä bussin kuljettajalle 1,50 euroa per päivä ja henkilö sekä bussinkuljettajan avustajalle 1 euroa per päivä ja henkilö.

Syöminen ja juominen :

Päätuotteita ovat riisi ja erilaiset rieskat (chapati, roti, naan) ja linssit. Erikoisuudet vaihtelevat suuresti eri alueiden välillä ja paikalliset mausteet määräävät niitä. Intiassa syödään perinteisesti ilman ruokailuvälineitä. Syömiseen käytetään oikeaa kättä. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, että haarukka tai lusikka olisivat täysin tuntemattomia. Matkailijoiden ei tarvitse syödä ilman ruokailuvälineitä.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Viisumi: Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin matkustaessaan Intiaan. Suomalaisen passin haltijat voivat tietyin edellytyksin saada elektronisen turistiviisumin (e-Tourist Visa – eTV). Verkkosivulla www.indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html on lueteltu elektronisen turistiviisumin saamisen edellytykset. Sivulla voi myös tehdä e-TV-hakemuksen. Viisumin voi anoa aikaisintaan 120 päivää ennen matkustuspäivää, mutta se on anottava viimeistään 4 päivää ennen matkustuspäivää. Se oikeuttaa yhden kerran maahan saapumiseen ja korkeintaan 30 päivän oleskeluun. Viisumin hakemiseen tarvitaan passi, joka on matkustuspäivänä voimassa vielä vähintään kuusi kuukautta ja jossa on kaksi tyhjää sivua. Viisumin hinta on 80 US$, johon mahdollisesti lisätään 2,5%:n pankkikulut. Elektroninen viisumi otettiin käyttöön kaikkien entisten viisumiluokkien lisäksi.
Halutessanne voitte jättää viisumihakemuksen henkilökohtaisesti (www.indembhelsinki.gov.in). Voitte sopia ajan puhelimitse tai sähköpostilla.
Kaikki muut viisumit anotaan, kuten tähänkin asti, toimivaltaisesta Intian ulkomaanedustustosta. Hakemusten tekeminen rajalla tai lentokentällä ei ole mahdollista. Rajaviranomaiset eivät usein leimaa passeja maahan saavuttaessa. Huolehtikaa ehdottomasti siitä, että saatte maahansaapumisleiman, ja säilyttäkää passinne turvallisessa paikassa! Ilman maahansaapumisleimaa maasta poistumisesta tulee erittäin ongelmallista. Suomen kansalaisten maahantulomääräykset voivat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Oikeudellisesti sitovia tietoja ja/tai näitä ohjeita kattavampia tietoja maahantulomääräyksistä saatte vain suoraan kohdemaanne suurlähetystöstä tai pääkonsulinvirastosta. Maahantulomääräykset voivat muuttua ja TSS Travel Service Scandinavia AS pyrkii pitämään informaation ajan tasalla.

Matkanjohto:

Matkaoppaanne ovat erinomaisesti koulutettuja ja kertovat teille seikkaperäisesti maasta,väestöstä, historiasta, kulttuurista jne. ja auttavat teitä kaikissa organisaatioasioissa.He auttavat teitä hotellihuoneisiin majoittumisessa ja iloitsevat saadessaan tarjota teille ensimmäisen informaatiotilaisuuden yhteydessä tervetuliaisjuoman. Kuulette silloin kaiken, mikä on hyödyllistä ja hyvä tietää koko matkan kulusta.
Voitte jo iloita: Olemme järjestäneet teille vaihtelevan ohjelman, jossa on lukemattomia kohokohtia ja joka antaa teille mahdollisuuden tutustua kulttuuriin ja nähdä vaihtelevia maisemia sekä saada erittäin paljon tietoa maasta ja sen asukkaista. Halutessanne voitte rikastuttaa matkaanne valitsemalla vielä muita lisäpalveluja. Teille on silloin hyötyä erikoisehdoista:
Kulttuuripaketti: Paketti sisältää kaikki pääsymaksut ja englanninkieliset opastukset ohjelman mukaisissa nähtävyyskohteissa sekä kolme jännittävää retkeä “Intialainen
folkloreilta kanssa kamelivaunuajelu & Rajasthanin kansantassia“, “Rikša-ajelu Jaipurin halki“ ja “Veneretki Picholajärvellä“: vain 199 euroa/henkilö
Ruokailupaketti: Paketti sisältää mukava puolihoito eli 11 × runsas illallinen: vain 149 euroa/henkilö

Valuutta/Pankit/Luottokortit:

Intian rahayksikkö on Intian rupia (INR) 1 INR = 100 paisaa. Kurssi (Huhtikuu 2019): 1 EUR = 77,76 INR; 1 INR = 0,01 EUR
Monista pankkiautomaateista voi nostaa rahaa luottokortilla, joka kuuluu Maestrosysteemiin. Useimmat pankit vaativat Intiassa kuitenkin kuluja siitä. Ne ovat 1,50 ja 10 euron välillä. Lisäksi voi tulla oman pankin kuluja. Sen vuoksi teidän tulisi tiedustella pankiltanne, minkä pankin kanssa he ovat yhteistyössä, saadaksenne etukäteen tietoja kuluista. Luottokorteilta peritään lisäksi vielä tapahtumamaksu. Joidenkin automaattien yläraja on 20 000 INR, toisten korkeampi. Kaupunkien keskustassa ja suuremmilla paikkakunnilla on useimmiten riittävästi automaatteja, jotka ovat tavallisesti käytettävissä 24 tuntia. Matkailijoiden tulisi kuitenkin nostaa välittömästi saapumisen jälkeen riittävästi käteistä välttyäkseen vaikeuksilta. Rahan vaihto on periaatteessa mahdollista kansainvälisillä lentokentillä ja suurissa pankeissa. Pankit ovat tavallisesti auki maanantaista perjantaihin klo 10 – 14. Kuitti on pidettävä joka tapauksessa tallessa.

Tullimääräykset:

Tuonti: Maahan saavuttaessa on korkeintaan 5000 US$ valuuttaa ja arvokkaat tavarat (esim. Videokamerat) ilmoitettava. Kultarahojen, -harkkojen, aseiden ja pornografisen materiaalin tuonti on kielletty. Samoin Intian valuutan maahantuonti. Vienti: Suojeltujen eläinten nahkojen ja kasvien mukaan ottaminen on kielletty. Lisäksi myös Intian valuutan maasta vienti on kielletty. Tullimääräysten rikkomisesta seuraa pidätys maasta poistuttaessa. Tarkempia tullimääräyksiä tavaroiden maahantuonnista saatte kohdemaan lähetystöstä. Vain sieltä saatte oikeudellisesti sitovia tietoja. Suomeen tuontia koskevista tullimääräyksistä saatte tietoa Suomen tullin verkkosivulta http://tulli.fi/henkiloasiakkaat/matkailijalle tai voitte tiedustella puhelimitse.

Maata koskevia turvallisuusohjeita:

Matkustajien tulisi välttää suuria väkijoukkoja ja olla varovainen ja ottaa selvää välittömästi ennen matkaa ja matkan aikana ajankohtaisesta tilanteesta. Paikallisten viranomaisten ohjeita on noudatettava. Ulkomaalaisten matkailijoiden riski joutua väkivaltarikoksen uhriksi, on Intian turistikohteissa melko vähäinen. Matkustajien tulisi kuitenkin olla siitä huolimatta aina varovaisia. Huomautamme siitä, että turistit ovat joutuneet usein – varsinkin Rajasthanissa ja Goassa – huijareiden uhriksi, mm. kannattavien jalokivikauppojen tarjousten yhteydessä.

Rikosoikeudellisia määräyksiä:

Huumeiden hallussapidosta rangaistaan Intiassa ankarasti. Intian eri osavaltioissa on eri määräyksiä alkoholin ostoa ja nauttimista koskien. Joissakin osavaltioissa on alkoholi sallittua vain läketieteellisiin tarkoituksiin. Rangaistukset rikkomuksista voivat olla erittäin kovia. Matkailijoita kehotetaan ottamaan selvää kussakin osavaltiossa voimassaolevista alkoholin ostoa ja nauttimista koskevista säännöksistä. Samaa sukupuolta olevien suhteet ovat rangaistavia. Sen vuoksi samaa sukupuolta olevia kumppaneita pyydetään esiintymään huomiota herättämättä. Satelliittipuhelimien hallussapito ja käyttö on Intiassa kielletty ja siitä seuraa rangaistus.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Suomen ulkoministeriö https://um.fi/matkustustiedote/-/c/IN suosittelee ennen matkaa tarkistamaan, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat voimassa ja tarkistamaan matkakohteen tartuntatautitilanteen ja rokotussuositukset. Ne löytyvät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, “Matkailijan terveysopas“ https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas sekä https://www.rokote.fi/matkailijan-rokoteopas/maat/intia/. Matkaa varten suositellaan myös rokotusta hepatiitti A:ta ja lavantautia vastaan.
Ripulitaudit: Ne voi estää vastaavilla menettelyillä. Perussääntö on: Vesijohtovesi on suodatettava tai keitettävä, nautittava vain alkuperäispakkauksessa olevia juomia ja hampaiden pesuun ja elintarvikkeiden pesuun on käytettävä vain juomavettä. Lihan tulee olla ennen syöntiä hyvin kypsytettyä eikä sitä saa nauttia raakana.
Tartuntataudit: Kysykää ennen Intian matkaa neuvoa matkustamiseen perehtyneeltä lääkäriltä/neuvontapisteestä.
Malaria: Intiassa on ympäri vuoden keskimääräinen malariatartunnan riski, paitsi yli 1500 metrin korkeudessa. Varsinkin sadeaikana sairastumiset lisääntyvät. Suuret kaupungit eivät tee Intiassa poikkeusta. Varsinkin Mumbaissa ja Delhissä ovat sairastumiset malariaan viime vuosina lisääntyneet. Sairastuminen voi puhjeta vielä viikkoja tai kuukausia oleskelun jälkeen ja se leviää verta imevän, yöllä aktiivisen anopheleshyttysen pistosta. Jos sinä aikana esiintyy kuumetta, on ilmoitettava hoitavalle lääkärille oleskelusta malaria-alueella. Lääkkeiden valinnasta ja niiden henkilökohtaisesta sopivuudesta tulisi välttämättä keskustella trooppisiin tai matkasairauksiin erikoistuneen lääkärin kanssa. On suositeltavaa ottaa mukaan riittävä määrä lääkkeitä ensiapuun, mutta periaatteessa suositellaan kuitenkin estolääkkeen nauttimista. Intiassa on lisäksi vaara saada väärennettyjä lääkkeitä. Hyttysiin liittyvien infektioriskien vuoksi suositellaan kyseessä olevilla alueilla
• Käyttämään ihoa peittäviä vaaleita vaatteita (pitkiä housuja, pitkähihaisia paitoja)
• Levittämään useaan kertaan ennen kaikkea öisin (malaria) hyttyssuoja-ainetta kaikkialle paljaalle iholle.
• Tarvittaessa nukkumaan moskiittoverkon alla.

Terveydenhuolto:

Terveydenhuolto on suuressa osassa maata riittämätön eikä vastaa lääketieteellisesti, hygieenisesti, teknisesti ja organisaation osalta useimmiten Euroopan standardia. Kieliongelmat voivat haitata huomattavasti kommunikointia varsinkin maalla. Suurissa kaupungeissa on terveydenhuolto kaikilla erikoisaloilla useimmiten korkealla tai erittäin korkealla tasolla ja sen vuoksi huomattavasti kalliimpaa. Siellä on tavallista maksaa ennen hoidon aloittamista huomattavan suuri ennakkomaksu, joka verottaa huomattavasti matkailijan budjettia, jos kyseessä on vaikean ja intensiivistä hoitoa vaativan sairauden hoito. Hoitoa luotettavilla lääkkeillä ja yhtenäistä kylmäketjua ei voi taata kaikkialla. Matkustajien pitäisi tuoda säännöllisesti nautittavia lääkkeitä Intiaan mukanaan riittävästi ja vahvistuttaa ennen matkaa niiden käytön välttämättömyys lääkärillä englanniksi. On varauduttava siihen, että varsinkin pienissä apteekeissa myydään myös väärennettyjä tuotteita oikeiden lääkkeiden sijaan. Varsinkin kroonisesti sairaiden ja hoitoa tarvitsevien henkilöiden on oltava tietoisia Intian matkan terveydellisestä riskistä. Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa sopivat valitulle matkalle.
Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty Maaliskuu 2020


Takaisin Info & vinkkejä

Suurennus: