Tietoa Israel

Tietoa Israel

 THMHTKHESLMJ
Jerusalem12°C14°C17°C22°C25°C27°C30°C30°C28°C25°C20°C15°C
Helsinki-2°C-3°C1°C8°C13°C16°C18°C16°C12°C8°C2°C-1°C

Valtio- ja hallitusmuoto:

Israel on ollut itsenäinen valtio 14. toukokuuta 1948 lähtien. Parlamentaarinen demokratia; ilman kirjallista valtiosääntöä, mutta muutama perustuslaki. Parlamentti: Knesset, yksikamarinen, 120-jäseninen parlamentti. Valitaan parlamenttivaaleilla suhteellisella vaalitavalla joka neljäs vuosi. Israelin presidentti: Reuven Rivlin, joka astui virkaan 24.7.2014. Parlamentti valitsee presidentin joka seitsemäs vuosi.

Pääkaupunki:

Jerusalem

Uskonnot/Kirkot:

74,9 % juutalaisia, 17,52 % muslimeja, 1,9 % kristittyjä, 1,63 % druuseja ja 3,98 % muita uskontoja

Virallinen kieli:

heprea ja arabia. Kaupallinen kieli: englanti

Ilmasto:

Kolme ilmastovyöhykettä: rannikkotasanko –kosteankuuma kesä, leuto ja sateinen talvi (esim. Tel Aviv); vuoristo – lämmin ja kuiva kesä, kylmä talvi (esim. Jerusalem); autiomaa – kuuma ja kuiva kesä, leuto talvi (esim. Negev)

Paikallinenaika:

Israelissa on käytössä kesä- ja talviaika. Näin ollen Israelissa on sama aika kuin Suomessa vuoden ympäri.

Sähkö:

230 V:n vaihtovirta, 50 Hz. Tarvitaan sovitin.

Puhelut:

Puheluiden suuntanumero Suomesta Israeliin on +972. Israelista Suomeen suuntanumeroksi valitaan +358, aluetunnus 0 jätetään pois.

Maa ja väestö:

Israelissa on tavallista antaa juomarahaa. Se on samaan tapaan kuin Amerikassa osa palkkaa palveluammateissa. Lisäksi se on merkki saadun palvelun arvostuksesta.
Ryhmämatkoilla on suositeltavaa jokaisen matkaajan varata oppaalle tippiä n. 2-3 euroa per päivä ja bussinkuljettajalle n. 1,50 euroa per päivä. Tietenkin on jokaisen oma asia, haluaako hän antaa juomarahaa ja kuinka paljon. Tel Avivin ja läheisen rannikon edustalla varoitetaan osittain hyvin voimakkaista merivirtauksista. Lomailijoiden tulisi pysytellä aina rannan läheisyydessä eikä kovin kauas merelle saisi lähteä uimaan. Suositeltavaa on uida vain valvotuilla rannoilla, joilla tulee noudattaa liputusta ja uimavalvojan neuvoja.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Yleistä viisumeista Tämä sivu sisältää yleistä tietoa viisumeista, eikä sivun sisältö kumoa Israelin lakeja Israelin ulkoasiainministeriö pidättää oikeuden muuttaa menettelytapoja aika ajoin. Ristiriitatilanteissa Israelin ja/tai paikalliset lait ja/tai Israelin ulkoministeriön menettelytavat ajavat tämän sivun sisällön edelle. Israel on solminut viisumivapaussopimuksen usean maan, mm. Suomen ja Viron kanssa. Suomen ja Viron kansalaiset eivät tarvitse viisumia alle 3 kuukauden mittaisille matkoille Israeliin. Matkustajan passin tulee kuitenkin olla voimassa vähintään 6 kuukautta paluuajankohdan jälkeen, ja matkustajalla tulee olla paluulippu. Tämä ns. matkailijastatus ei oikeuta työntekoon Israelissa. Mikäli matkane tarkoitus on jokin muu kuin lomamatka tai teillä on jonkin muun maan kuin Suomen tai Viron kansalaisuus tai passinne on muuta tyyppiä kuin kansallinen passi, löydätte lisää tietoa alta http://mfa.gov.il. Aikaisemmat matkat arabimaihin tai Iraniin eivät sinänsä estä maahantuloa. Jos passissa on arabimaiden tai Iranin myöntämiä viisumeja, maahan tultaessa on kuitenkin hyvä varautua israelilaisten turvallisuusjoukkojen kyselyihin (poikkeus: Jordanian ja Egyptin viisumit). Tämä koskee myös Suomen kansalaisia, jotka ovat syntyperältään arabeja tai iranilaisia. Perusteellisiin turvatarkastuksiin tulisi myös varautua, jos passi sisältää Malesian, Indonesian tai Sudanin leimoja tai viisumeja. Tarvittaessa on suositeltavaa tiedustella asiaa Israelin suurlähetystöstä Helsingistä. Saapuminen Palestiinalaisalueille (Länsirannalle) Israelista: Suomen kansalaiset voivat periaatteessa matkustaa ongelmitta Israelista Länsirannalle rajanylityspaikkojen aukioloajat huomioon ottaen. Israelin ja Länsirannan välisiä sekä Jordanian ja Länsirannan välisiä rajanylityspaikkoja valvovat israelilaiset viranomaiset, ja ne voidaan sulkea milloin tahansa ilman ennakkovaroitusta. Oikeudellisesti sitovia tietoja ja/tai näitä tietoja täydentäviä tietoja maahantulomääräyksistä saa vain suoraan kohdemaan suurlähetystöstä tai konsulaateista. Maahantulomääräykset voivat muuttua ja TSS Travel Service Scandinavia AS pyrkii pitämään informaation ajan tasalla. Poistuttaessa maasta Ben Gurionin lentoaseman kautta matkatavarat käyvät läpi aikaavievän ja perusteellisen turvatarkastuksen sekä matkailijoille tehdään tarkkoja kyselyjä. Siksi on suositeltavaa tulla lentokentälle jo hyvissä ajoin. Jos Israelin turvallisuusviranomaiset ottavat haltuunsa elektronisia laitteita, etenkin kannettavia tietokoneita, tarkastuksia varten, ne lähetetään matkailijan olinpaikkaan yleensä yhden tai kolmen päivän sisällä. Oikeudellisesti sitovia tietoja ja/tai näitä tietoja täydentäviä tietoja maahantulomääräyksistä saa vain suoraan kohdemaan suurlähetystöstä tai konsulaateista.

Matkanjohto:

Matkaoppaanne ovat erinomaisesti koulutettuja ja kertovat teille seikkaperäisesti maasta,väestöstä, historiasta, kulttuurista jne. ja auttavat teitä kaikissa organisaatioasioissa.He auttavat teitä hotellihuoneisiin majoittumisessa ja iloitsevat saadessaan tarjota teille ensimmäisen informaatiotilaisuuden yhteydessä tervetuliaisjuoman. Kuulette silloin kaiken, mikä on hyödyllistä ja hyvä tietää koko matkan kulusta.Voitte jo iloita: Olemme järjestäneet teille vaihtelevan ohjelman, jossa on lukemattomia kohokohtia ja joka antaa teille mahdollisuuden tutustua kulttuuriin ja nähdä vaihtelevia maisemia sekä saada erittäin paljon tietoa maasta ja sen asukkaista.

Lisäpaketit:

Vaikka matkanne sisältää jo laajan paketin, teillä on vielä mahdollisuus valita lisätarjouksia. Suosittelemme seuraavia paketteja:
Kulttuuripaketti: Paketti sisältää kokopäivämatkan “Kuollutmeri & Masada (maailmanperintökohde)“ sekä “Laivamatkan Genesaretinjärvellä“: vain 130 euroa/henkilö
Ruokailupaketti: Paketti sisältää erinomaisen puolihoidon, ts. 6× runsaan päivällisbuffetin kansainvälisillä erikoisuuksilla sekä 1× pikkupurtavaa saapumispäivän iltana: vain 129 euroa/henkilö

Valuutta/Pankit/Luottokortit:

Israelin virallinen rahayksikkö on uusi sekeli (ILS). 1 sekeli = 100 agoraa.
Kurssi (Matkanjohto:): 1 euroa = 4,07 ILS; 1 ILS = 0,24 euroa.
Rahanvaihtoa suositellaan paikan päällä. Rahaa voidaan vaihtaa hotelleissa, postitoimistoissa, rahanvaihtopaikoissa ja pankeissa. Pankkien aukioloajat: su-pe klo 8.30–12.00 sekä su, ti ja to lisäksi klo 16.00–18.00. Useimmista automaateista voidaan nostaa rahaa myös luotto- tai pankkikortilla. Pankkikortilla saa rahaa vain sellaisesta automaatista, jossa on Maestro- tai Cirrus-logo. Nostosta voidaan veloittaa maksu. Useimmissa isommissa liikkeissä, hotelleissa ja ravintoloissa voidaan maksaa myös luottokorteilla. Myös tällöin maksusta saatetaan veloittaa lisämaksu. Pankkikorttia ei yleensä hyväksytä maksuvälineeksi.

Tullimääräykset:

Rahavarojen tuonti ja vienti (käteinen, käteisshekit ja matkashekit), joiden summa on yhteensä 80000 sekeliä (ILS) täytyy ilmoittaa. Tullilomake nro 84 voidaan pyytää tätä varten puhelimitse numerosta +972 2 658 7777. Lisätietoja tavaroiden tuontia koskevista tulleista saa kohdemaan suurlähetystöstä. Vain sieltä voidaan antaa oikeudellisesti sitovia tietoja.

Maata koskevia turvallisuusohjeita:

Tähän mennessä ei ole merkkejä siitä, että ulkomaiset matkailijat olisivat väkivallan kohteena. Kuitenkin etupäässä Jerusalemissa ja Länsirannalla tulisi noudattaa erityistä varovaisuutta. Matkailijoiden tulisi välttää väkijoukkoja ja vierailla Jerusalemin vanhassakaupungissa ja muissa julkisisssa paikoissa paikallisen oppaan johdolla. Vierailua Jerusalemin vanhaankaupunkiin ei suositella pimeällä. Länsiranta on ollut miehitettynä vuodesta 1967 lähtien, ja alue on jaettu erilaisiin hallintoalueisiin. Alueella on useita tarkastusasemia ja suljettuja teitä, etenkin Israelin ja Jerusalemin välillä sekä Israelin ja Länsirannan välillä, mutta myös Länsirannan sisällä.
Länsirannalta Israeliin johtavat rajanylityspaikat voidaan sulkea myös ilman ennakkovaroitusta. Tällöin rajanylitys Israeliin päin on mahdotonta Tel Avivissa sijaitsevan suurlähetystön tai Ramallahin yhteystoimiston väliintulosta huolimatta.
Etenkin tarkastuspisteissä, mutta myös Länsirannan suuremmissa kaupungeissa, voidaan järjestää aina spontaanisti mielenosoituksia. Tästä syystä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Kaikille suomalaisille – myös väliaikaisesti maassa oleville – suositellaan matkustusilmoituksen (https://um.fi/matkustusilmoitus) tekemistä verkossa. Vastaava edustusto Israelissa oleskeleville on Tel Avivissa sijaitseva Suomen suurlähetystö, Palestiinalaisalueilla oleskelevien edustusto on Ramallahin yhteystoimisto. Ilmoita matkustusilmoituksessa se edustusto, jonka alueella oleskelet suurimman osan ajasta. Turvallisuustilanne voi muuttua nopeasti. Ennen Israeliin matkustamista ja maassa olon aikana suositellaan tilanteen jatkuvaa seuraamista.

Rikosoikeudellisia määräyksiä:

Miesten väliset homoseksuaaliset suhteet ovat rangaistava teko Palestiinalaisalueilla. Tähän mennessä ei ole tullut kuitenkaan tietoon yhtään tapausta, jossa ulkomaalaista olisi rangaistu homosuhteen vuoksi. Syytteeseenpanoa merkittävämpää on kuitenkin yhteiskunnallinen syrjintä: homoseksuaalisuus on Länsirannalla ja Gazan alueella yhä sosiaalisesti ja uskonnollisesti kielletty puheenaihe.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Ripulitaudit: Useimmat ripulitaudit voidaan välttää noudattamalla erityistä hygieniaa elintarvikkeiden ja juomaveden suhteen.
Tässä muutama perusohje: Juo ainoastaan pullotettua vettä esim. hiilihapollista vettä, älä koskaan vesijohtovettä. Juo hätätapauksessa suodatettua, desinfioitua tai keitettyä vettä. Käytä myös retkillä astioiden pesuun ja hammaspesuun juomavettä mahdollisuuksien mukaan. Syö vain keitettyjä tai kuorittuja elintarvikkeita. Pidä ehdottomasti kärpäset loitolla ruoastasi. Pese kädet niin usein kuin mahdollista saippualla, mutta aina vessassa käynnin jälkeen sekä ennen ruoanlaittoa ja syömistä. Desinfioi kädet tarvittaessa ja käytä kertakäyttöisiä pyyhkeitä.
Infektiosairaudet: joitakin harvoin tavattavia hyttysten tai punkkien välittämiä infektiosairauksia voi joskus esiintyä (esim. leishmaniaasi, Länsi-Niilin virus tai Phlebotomus- kuume). Käytä hyönteissuojaa (esim. karkotteita, hyttysverkkoa ja pitkähihaista vaatetusta).

Terveydenhuolto:

Terveydenhoidon taso Israelissa on hyvä tai erittäin hyvä, ensihoitoa antaa yksinomaan hyvin vakiintunut kansallinen terveydenhuoltojärjestelmä. Palestiinalaisalueilla terveydenhoidon taso on huomattavasti rajoittuneempaa.Tärkeää: Lääkärinpalkkiot ja sairaalahoito täytyy yleensä maksaa ennalta ja ne saattavat nousta huomattavan korkeiksi! Siksi on erittäin suositeltavaa ottaa kansainvälinen matkavakuutus, joka sisältää kotiinkuljetuksen.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty Heinäkuu 2020


Takaisin Info & vinkkejä

Suurennus: