Tietoa Italiasta

Tietoa Italiasta

 THMHTKHESLMJ
Rooma11°C13°C16°C19°C23°C28°C32°C32°C28°C23°C18°C14°C
Helsinki-2°C-3°C1°C8°C13°C16°C18°C16°C12°C8°C2°C-1°C

Sijainti:

Etelä-Euroopassa Apenniinien niemimaalla. Naapurimaat: Ranska, Sveitsi, Itävalta, Slovenia, San Marino, Vatikaanikaupunki.

Pinta-ala:

301 277 neliökilometriä.

Valtiomuoto:

Tasavalta, parlamentaarinen demokratia, jolla on kaksikamarinen parlamentti. Valtionpäämies on helmikuusta 2015 lähtien presidentti Sergio Mattarella. Hallituksen johtaja on helmikuusta 2014 lähtien pääministeri Matteo Renzi.

Pääkaupunki:

Italian pääkaupunki on vuodesta 1871 lähtien Rooma, missä on 2,7 milj. asukasta.

Uskonto:

Suurin osa roomalais-katolisia, lisäksi noin 1,3 milj. muslimia, noin 550 000 protestanttia, 230 000 Jehovan todistajaa, 200 000 buddhalaista, 110 000 hindua ja 40 000 juutalaista.

Kieli:

Maan virallinen kieli on italia. Virallisesti tunnustettuja vähemmistökieliä ovat lisäksi friuli, ladino, saksa, sloveeni, oksitaani, ranska, frankoprovensaali, albania, kreikka, sardi, katalaani ja kroatia.

Ilmasto:

Italian ilmasto on pohjoisesta etelään hyvin erilainen. Pohjoisessa vallitsee ankara ilmasto, talvella on erittäin kylmää ja kesällä erittäin lämmintä ja ilmankosteus on korkea. Keskiosassa ilmasto on leuto, mutta etelässä ja saarilla ovat talvet leutoja ja kesät erittäin lämpimiä ja kosteita.

Sähkö:

Sähkövirta on vaihtovirtaa ja sen verkkojännite on Italiassa 230 V ja taajuus 50 hertsiä. Pistorasiat vastaavat eurooppalaisia suosituksia.

Paikallinen aika:

Koko Italia kuuluu Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen eli Greenwichin aika +1 (GTM+1) eli aikaero Suomeen -1 tunti. Kesäaika on myös käytössä.

Puhelut:

Voidaksenne soittaa ulkomailta italialaiseen numeroon, on valittava Italian kansainvälinen suuntanumero 0039 (+39) ja sen jälkeen haluttu puhelinnumero. Puheluihin Suomeen on valittava ensin maakohtainen suuntanumero 00358 (+358).

Valuutta/pankit/luottokortit:

Euro on vuodesta 2001 lähtien virallinen valuutta Italiassa. Ostokset voi maksaa käteisellä tai yleisimmillä luottokorteilla. Tämä maksutapa on tavallinen italialaisissa liikkeissä. Tavallisesti liikkeen ovella on hyväksyttävien luottokorttien symbolit. Luottokortilla maksettaessa vaaditaan henkilökortin esittäminen. Pankeissa vaihdetaan myös matkasekkejä (dollareissa tai euroissa). Maestro-kortilla on myös mahdollista nostaa käteistä pankkiautomaateista. Tosin kukin pankki voi veloittaa mahdollisesti korkeita palvelumaksuja. Yli 1000 euron käteismaksut eivät ole Italiassa mahdollisia. Summat, jotka ylittävät 1000 euroa voi maksaa vain luottokortilla tai pankkisiirtona.

Tullimääräykset:

Rikollisuus: Erityisesti suuremmissa turistikeskuksissa on syytä varoa taskuvarkaita ja pikkurikollisia. On suositeltavaa säilyttää rahaa, henkilöllisyyspapereita, ajokorttia, lentolippuja ja muita tärkeitä asiapapereita turvallisesti (esim. hotellin tallelokerossa) ja pitää mukana vain kunakin päivänä tarvittava summa käteistä (ja tai luottokortti). Matkustajien tulisi välttää, mikäli mahdollista, suuria väkijoukkoja ja pitää huolta arvoesineistään paikoissa, missä on paljon turisteja, kuten lentoasemilla (myös turva-alueella), rautatieasemilla, metrossa, bussissa jne.

Matkanjohto:

Suomea tai englantia puhuvat matkaoppaanne ovat erinomaisesti koulutettuja ja kertovat teille seikkaperäisesti maasta, sen väestöstä, historiasta, kulttuurista jne. ja auttavat teitä kaikissa organisaatioasioissa. He auttavat teitä hotellihuoneisiin majoittumisessa ja iloitsevat saadessaan tarjota teille ensimmäisen informaatiotilaisuuden yhteydessä tervetuliaisjuoman. Kuulette silloin kaiken, mikä on hyödyllistä ja hyvä tietää koko matkan kulusta.

Voitte jo iloita:

Olemme järjestäneet teille vaihtelevan ohjelman, jossa on lukemattomia kohokohtia ja joka antaa teille mahdollisuuden tutustua kulttuuriin ja moninaisiin maisemiin sekä saada erittäin paljon tietoa maasta ja sen asukkaista. Matkaanne sisältyy jo paljon palveluita. Halutessanne voitte rikastuttaa matkaanne valitsemalla paikan päällä vielä muita lisäpalveluita. Teille on silloin hyötyä erikoisehdoista:
Ruokailupaketti: Paketti sisältää päivittäisen 3 ruokalajin illallisen, johon kuuluu kansainvälisiä erikoisherkkuja: vain 99 euroa/henkilö.
Kulttuuripaketti „Löytäjä“: Paketti sisältää retket „Antiikin Rooma“ (3. päivänä) sekä „Vatikaani + Sikstiiniläiskappeli“ (4. päivänä) vain 179 euroa/henkilö.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Suomen kansalaiset eivät tarvitse Italiaan matkustaessaan viisumia. Passin tai poliisin myöntämän kuvallisen henkilökortin on oltava voimassa vähintään koko suunnitellun matkan ajan. Muiden maiden kansalaisten on itse tarkistettava oman maansa konsulaatista tai kohdemaan edustustosta voimassaolevat passi- ja viisumimääräykset ja he ovat itse vastuussa määräysten noudattamisesta. Maahantulomääräykset voivat muuttua ja TSS Travel Service Scandinavia AS pyrkii pitämään informaation ajan tasalla.

Huomautuksia:

Italia on Euroopan henkilöliikennettä koskevan sopimuksen osapuoli, joka solmittiin Euroopan neuvoston jäsenvaltioiden kesken 13.12.1957. Matkustusasiakirjat, paitsi väliaikainen henkilökortti, saavat olla vanhentuneet korkeintaan vuoden. Eri lentoyhtiöiden vaatimukset mukana pidettäviä asiakirjoja koskien poikkeavat osittain valtioiden määräyksistä. Sen vuoksi suositellaan, että matkalla on aina mukana voimassaolevat matkustusasiakirjat. Lasten merkitsemistä toisen vanhemman passiin ei hyväksytä enää 26.06.2012 lähtien. Jokainen lapsi tarvitsee oman matkustusasiakirjan. Nämä maahantulomääräykset koskevat periaatteessa kaikkia Euroopan talousalueen kansalaisia (ETA).

Turvallisuusohjeita:

Rikollisuus: Erityisesti suuremmissa turistikeskuksissa on syytä varoa taskuvarkaita ja pikkurikollisia. Tässä yhteydessä on mainittava erityisesti huijaustemput, joissa turistin huomio ohjataan muualle (esim. töniminen jne.), jolloin rikostoveri varastaa. Sen vuoksi on huomioitava kaikilla lomamatkoilla:  Ottakaa kävelyretkille mukaan vain kaikkein välttämättömin. Suuria rahasummia ja alkuperäisiä matkustusasiakirjoja tulisi säilyttää alunalkaen hotellin tallelokerossa. Pitäkää mukananne ainoastaan, mikäli ylipäätään, turvallisia (PINtunnuksella suojattuja) luottokortteja. Ottakaa matkalle mukaan valokopiot asiapapereistanne. Vaihtoehtoisesti voi tiedostot tallentaa sähköpostiin, jolloin ne voi saada sieltä maailmanlaajuisesti. Älkää kantako laukkuja tai kameroita kävelyretkillä koskaan kadun puolella. Näin vaikeutatte moottoripyörältä käsin tapahtuvia varkauksia. Napolissa on syytä olla varovainen arvokkaiden kellojen ja korujen suhteen, joita varastetaan enimmäkseen.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Rokotussuoja: Lasten ja aikuisten yleiset rokotukset tulisi tarkistaa ja täydentää matkan johdosta. Terveydenhoito: Suomessa sairausvakuutetuilla on oikeus välttämättömään sairaanhoitoon – lääkärissä, hammaslääkärissä, sairaaloissa jne., jotka ovat ulkomaisen sairausvakuutuksen hyväksymiä. Todisteena on esitettävä eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) tai vastaava todistus (molemmat todistukset saatte sairausvakuutukseltanne). Tästä riippumatta suositellaan ehdottomasti ottamaan oleskelun ajaksi ulkomaan sairausvakuutus, joka kattaa riskit, joita Kela ei korvaa (esim. välttämättömän kotiinkuljetuksen Suomeen sairaustapauksessa, hoidon yksityisellä lääkärillä tai yksityissairaaloissa). Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa soveltuvat valitulle matkalle. Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty toukokuu 2016


Takaisin Info & vinkkejä

Suurennus: