Tietoa maasta – Malta

Tietoa Malta

 THMHTKHESLMJ
Valletta15°C16°C17°C21°C23°C30°C32°C33°C31°C25°C22°C18°C
Helsinki-4°C-3°C2°C8°C12°C15°C18°C16°C14°C8°C2°C-2°C

Sijainti:

Maltan saarivaltio sijaitsee Välimeressä ja koostuu Maltan pääsaaresta, pienemmistä Gozon ja Cominon saarista sekä asumattomista saarista Cominotto, Filfla ja St. Pauls. Saarten 316 neliökilometrin pinta-alasta on pääsaari Malta 247 neliökilometrin suuruinen, joka on niin ollen yhtä suuri kuin Turku (maapinta-ala). Saariryhmä sijaitsee 93 km Sisiliasta etelään ja 290 km Pohjois-Afrikan rannikolta pohjoiseen.

Pääkaupunki:

Valletta

Valtiomuoto:

Tasavalta 1974 alkaen (kuuluu Kansainyhteisöön). Perustuslaki on vuodelta 1974, viimeinen muutos vuodelta 1987. Itsenäinen vuodesta 1964 alkaen (entinen Britannian kruununsiirtomaa). Malta on EU:n jäsen.

Uskonto:

97% väestöstä on roomalaiskatolisia.

Kieli:

Viralliset kielet ovat malta ja englanti. Myös italiaa ymmärretään yleensä.

Ilmasto:

Malta on tunnettu sinisestä taivaasta ja auringosta, joka paistaa täällä luotettavasti. Jopa talvikuukausien aikana marraskuussa ja joulukuussa aurinko paistaa keskimäärin 6 tuntia päivässä ja kesäkuukausien aikana kesäkuusta elokuuhun jopa 12 tuntia. Myös keväällä ja syksyllä voi olla välillä erittäin kuumaa, kun nk. sirocco-tuuli tuo kuumaa, kuivaa ilmaa Afrikasta Maltalle. Talvella lämpötila on harvoin alle 10°C. Syksyllä ja talvella on yksittäisiä sateita, mutta useimmiten sataa vain lyhyesti.

Sähkö:

Maltan sähköverkko toimii 220/240V vaihtovirralla. Taajuus on 50 Hz. Kuten Isossa-Britanniassa on sähköpistokkeissa kolme kolmion muodossa olevaa suorakulmaista reikää. Suomalaisten matkailijoiden kannattaa ottaa mukaan sopiva kolmipiste-adapteri. Näitä saa myös usein lainaksi hotellien vastaanotosta ja niitä voi ostaa myös edullisesti paikan päällä.

Paikallinen aika:

Keski-Euroopan aika UTC+1. Maaliskuun viimeisestä sunnuntaista lokakuun viimeiseen sunnuntaihin: UTC+2 (kesäaika).

Puhelut:

Maltan maakoodi on 00356 ja heti sen jälkeen puhelinnumero. Maltalla sekä Gozolla ja Cominolla ei ole alueellisia suuntanumeroita. Jos soitatte Maltalta Suomeen, valitkaa maakoodi 00358 ja alueellinen suuntanumero
ilman nollaa.

Maa ja väestö:

Kolmen asutun saaren maisemalle ovat ominaisia mäet ja terassipellot. Maltalla ei ole vuoria eikä jokia. Rannikolla on satamia, lahtia, kauniita hiekkarantoja ja pieniä kalliolahtia. Gozolle pääsee Maltalta lautalla ja sen kasvillisuus on rehevää.
Siellä on loivia kukkuloita ja jyrkkiä kallioita. Comino on pienin saari ja sinne pääsee Maltalta ja Gozolta lautalla.

Matkustusmääräykset Suomen kansalaisille:

Malta on Euroopan henkilöliikennettä koskevan sopimuksen osapuoli, joka solmittiin Euroopan neuvoston jäsenvaltioiden kesken 13.12.1957.
Suomen kansalaiset eivät tarvitse Maltalle matkustaessaan viisumia. Passin tai poliisin myöntämän kuvallisen henkilökortin on oltava voimassa vähintään koko suunnitellun matkan ajan. (On suositeltavaa aina pitää mukana passia tai henkilötodistusta, koska aina voi tulla tilanteita, joissa henkilöllisyys on todistettava.) Muiden maiden kansalaisten on itse tarkistettava oman maansa konsulaatista tai kohdemaan edustustosta voimassaolevat passi- ja viisumimääräykset ja he ovat itse vastuussa määräysten noudattamisesta. Maahantulomääräykset voivat muuttua ja TSS Travel Service Scandinavia AS pyrkii pitämään informaation ajan tasalla.

Valuutta/pankit/luottokortit:

Euro on 01.01.2008 alkaen Maltan virallinen valuutta.
PANKKIEN AUKIOLOAJAT
ma-pe klo 08.30-12.30 ja la klo 08.30-11.30 Jotkut pankit ovat auki pitempään.
LUOTTOKORTIT
Useimmat hotellit ja ravintolat sekä monet liikkeet hyväksyvät Visan, Mastercardin, American Express – ja Diners Club –kortin. Yksityiskohtia kunkin kortin myöntäjältä. Tietoja pankkikortin käytöstä ulkomailla saatte omalta pankiltanne.

Tullimääräykset:

Matkustettaessa Maltalle tai transitliikenteessä Maltan kautta on yli 10 000 euroa tai sitä suurempi määrä käteistä rahaa (missä valuutassa tahansa) tai muuna helposti vaihdettavana arvona (kiinneobligaatiot, matkasekit jne.) ilmoitettava.
Henkilökohtaisissa matkatavaroissa saa tuoda lahjoja enintään 190 euron arvosta ilman tullia. Siihen lasketaan myös tuotteet, jotka on ostettu tulohallin Duty-free-myymälästä. (Huom.: suurempien lahjojen arvoa ei voi jakaa ryhmälle, esim. eri perheenjäsenille.) Esineille, joiden arvo ylittää 190 euroa, lasketaan prosentuaalinen tulli. Nämä rajoitukset eivät koske enää tavaroita, jotka tuodaan Maltalle Euroopan Unionin jäsenmaista.
Esineet, joiden tuontiin tarvitaan erityislupa (esim. aseet), otetaan säilytykseen luvan myöntämiseen saakka. Mikäli tarvitsette tarkempia tulliohjeita tavaroiden tuonnista, pyydämme Teitä ottamaan yhteyttä suoraan kohdemaanne lähetystöön. Vain sieltä saatte laillisesti sitovia tietoja.
Suomea koskevat tullimääräykset löytyvät Suomen tullin sivustolta www.tulli.fi/ tai niistä voi kysyä puhelimitse.

Erityisiä rikosoikeudellisia määräyksiä:

Pientenkin huumemäärien hallussapito on rangaistava. Huumeiden maahantuonti katsotaan periaatteessa huumekaupaksi ja siitä saa vähintään 6 kuukauden rangaistuksen. On olemassa mahdollisuus luovuttaa mukana tuodut huumeet tullille, josta ei rangaista. Toteennäytetystä huumekaupasta langetetaan Maltalla ankaria vankilarangaistuksia. Tavallinen rangaistus on tällä hetkellä 15 vuotta.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Rokotussuoja
Lasten ja aikuisten yleiset rokotukset tulisi tarkistaa ja täydentää matkan johdosta. Lisäksi suositellaan erikoistapauksissa alttiiksi jouduttaessa (esim. ajankohtaisissa tartuntatautien puhkeamistapauksissa, yksinkertaisissa matkustusoloissa, hygienian puutteessa, riittämättömän terveydenhoidon vuoksi, erityisissä ammatillisissa/sosiaalisissa kontakteissa) hepatitis Aja B-rokotusta. Kysykää neuvoa matkailuun erikoistuneelta lääkäriltä.
Auringolle herkkien henkilöiden pitäisi käyttää välttämättä pitkähihaisia vaatteita ja aurinkovoidetta korkealla suojakertoimella, koska auringon säteily on huomattavasti voimakkaampaa ja otsonipitoisuus on korkeampi kuin Suomessa.
Kesällä ja alkusyksyllä voi kostean kuuma sää olla voimakas rasite sydämelle ja verenkierrolle; syksyllä ja talvella kostean viileä sää rasittaa ennen kaikkea hengityselimistöä. Myös reumaattisia vaivoja esiintyy pitemmän oleskelun aikana Maltalla vallitsevien ilmasto-olosuhteiden vuoksi.
Vesijohtovesi on sekoitus pohjavedestä ja merivedestä, josta suola on poistettu eikä sitä pitäisi juoda tai ainoastaan keitettynä.
Terveyttä koskevien tietojen täydellisyyttä ja oikeellisuutta ei taata eikä oteta vastuuta mahdollisista vahingoista. Olette itse vastuussa terveydestänne. Suosittelemme ottamaan kaikenkattavan ulkomaan matkustajakuutuksen. Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa soveltuvat valitulle matkalle. Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty: Toukokuu 2017


Takaisin Info & vinkkejä

Suurennus: