Tietoa maasta – Marokko

Tietoa Marokon kuningaskunnasta

 THMHTKHESLMJ
Rabat17°C17°C19°C22°C24°C26°C28°C29°C27°C25°C20°C18°C
Helsinki-2°C-3°C1°C8°C13°C16°C18°C16°C12°C8°C2°C-1°C

Sijainti:

Marokko sijaitsee Afrikan luoteisosassa ja idässä sen rajanaapurina on Algeria. Se rajoittuu pohjoisessa Välimereen ja lännessä Atlantin valtamereen.

Valtiomuoto:

Vuodesta 1972 alkaen perustuslaillinen monarkia. Itsenäinen vuodesta 1956 alkaen (Ranskan ja Espanjan entinen siirtomaa). Valtion päämies on Marokon kuningas Mohammed VI (vuodesta 1999 lähtien).

Pääkaupunki:

Rabat

Uskonto:

Islam (sunnamuslimeja); kristittyjä n. 23 000, juutalaisia n. 3000

Kieli:

Virallinen kieli on arabia (puhekieli on marokonarabia eli darija) ja uuden perustuslain myötä myös berberikieli tamazight; muita paikallisia berberikieliä; ranskan kieltä käytetään paljon liiketoiminnassa ja koulutuksessa.

Ilmasto:

Eri ilmastovyöhykkeitä; Rabatissa on Atlantin ilmasto, kesällä kostean kuumaa, talvella kostean viileää.

Sähkö:

Jännite on Marokossa 110/220V, taajuus 50 hertziä, suositellaan europistoketta.

Paikallinen aika:

Aikaero Suomeen on kesäisin – 2 tuntia. Huomattavaa on, että Marokon kesä- ja talviajan siirtymäajankohdat poikkeavat EU:n siirtymäajoista.

Puhelut:

Suuntanumero Suomeen on 00358 (+358). Puheluihin Suomesta Marokkoon on lisättävä alkuun suuntanumero 00212 (+212).

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia alle 3 kuukautta kestäviin matkoihin Marokkoon. Matkustusasiakirjaksi alle 3 kuukautta kestävillä matkoilla riittää passi, joka on voimassa vähintään 3 kuukautta maasta poistumisen jälkeen. Muiden maiden kansalaisia kehotetaan tiedustelemaan Marokon suurlähetystöstä, mitä matkustusasiakirjoja he tarvitsevat ja he ovat itse velvollisia huolehtimaan määräysten noudattamisesta. Lisätietoja antaa Marokon suurlähetystö Helsingissä. Sähköposti: embassy.of.morocco@co.inet.fi

Maa ja väestö:

Matto-, koru- ja nahkakäsityöt ovat kiinteitä, osittain vuosisatoja vanhoja itämaisen kulttuurin osia. Sen vuoksi tutustumme kiertomatkallamme myös korujen valmistukseen, nahkaliikkeeseen sekä perinteiseen mattokutomoon. Saatte siellä tietoa mattojen valmistustaidosta ja näette, kuinka käsin solmittu matto valmistuu jo kautta sukupolvien. Mielenkiintoisten esitysten puitteissa näette ja kuulette lisää silkkilangan valmistuksesta, villan luonnollisesta värjäyksestä ja taidokkaasta ja paljon aikaavievästä sidonnasta. Teillä on kussakin kohteessa 1-2 tuntia aikaa katsella taideteoksia ja tuotteita. Tinkiminen kuuluu maalle ominaisiin tapoihin. Jos ette ole kiinnostunut ostamisesta, hyväksyvät kauppiaat myös selvän kiellon. Tavarataloissa ja marketeissa ei tingitä. Sama pätee myös toreilla, missä ympäristön maanviljelijät myyvät vihanneksiaan. Marokossa on yleistä antaa juomarahaa, sillä se on palveluammateissa osa palkkaa ja symbolisoi kiitosta. Huonesiivoojalle annetaan tavallisesti 0,50 – 1 euroa/yö, ravintolassa ja taksissa n. 10% laskun summasta. Ryhmämatkoilla on suositeltavaa antaa matkaoppaalle n. 2 euroa/päivä/henkilö, bussinkuljettajalle 1 – 2 euroa/päivä/henkilö. Tietenkin on jokaisen oma asia, haluaako antaa juomarahaa ja kuinka paljon. Liikkeissä ei odoteta annettavan juomarahaa.

Matkanjohto:

Matkaoppaanne ovat erinomaisesti koulutettuja ja kertovat teille seikkaperäisesti maasta, väestöstä, historiasta, kulttuurista jne. ja auttavat teitä kaikissa organisaatioasioissa. He auttavat teitä hotellihuoneisiin majoittumisessa ja iloitsevat saadessaan tarjota teille ensimmäisen informaatiotilaisuuden yhteydessä tervetuliaisjuoman. Kuulette silloin kaiken, mikä on hyödyllistä ja hyvä tietää matkankulusta. Voitte jo iloita: Olemme järjestäneet teille vaihtelevan ohjelman, jossa on lukemattomia kohokohtia ja joka antaa teille mahdollisuuden tutustua Marokon kulttuuriin ja moninaisiin maisemiin sekä saada erittäin paljon tietoa maasta ja sen asukkaista. Matkaanne sisältyy jo paljon palveluita. Halutessanne voitte rikastuttaa matkaanne valitsemalla paikan päällä vielä muita lisäpalveluita. Suosittelemme teitä varaamaan itsellenne seuraavat paketit paikan päällä, koska matkan varrella olevat yksittäiset hotellit ovat idyllisessä luonnossa, mutta sen vuoksi tosin hiukan syrjässä kaupungeista. Teille on silloin hyötyä erikoisehdoista:

Ruokailupaketti tutustumismatkan aikana:

Paketti sisältää 7 päivän tutustumismatkan aikana päivittäin runsaan buffet-illallisen, johon kuuluu kansainvälisiä erikoisherkkuja.

Suosittelemme teitä varaamaan tämä ruokailupaketin tutustumismatkan aikana paikan päällä, koska osa kiertomatkan hotelleista sijaitsee idyllisen luonnon keskellä ja sen vuoksi hieman syrjässä kaupungeista

Löytäjäpaketti:

Paketti sisältää 6 x lounaan ja seuraavat retket: Casablanca by night, retki “Djemaael-Fna“ ja ajelu hevosvaunuilla, kokopäiväretki Essaouiraan ja tutustuminen kasvitieteelliseen puutarhaan “Jardin Majorelle“.

Valinnainen retki UNESCOn maailmanperintökohteeseen Essaouira:

vain 49 euroa/henkilö, sisältää lounaan (varattavissa paikan päällä)

Valuutta/pankit/luottokortit:

Marokon rahayksikkö on Marokon dirham. 1 Marokon dirham (MAD) = 100 centimeä. Kurssi (Tammikuu 2019): 1 MAD = 0,09 euroa; 1 euro = 10,84 MAD
Pyydämme huomioimaan, että Marokon dirhamia ei voi vaihtaa maan rajojen ulkopuolella. Suosittelemme vaihtamaan rahaa vain virallisissa valuutanvaihtopisteissä. Niitä on lentoasemilla, joissakin hotelleissa sekä useimmissa pankeissa. Vaihtaessanne rahaa saatte kuitin. Säilyttäkää se ehdottomasti niin kauan kunnes poistutte maasta voidaksenne vaihtaa jäljelle jääneet dirhamit matkanne lopussa takaisin. Yleensä on mahdollista vaihtaa enintään 50 % alunperin vaihdetusta summasta takaisin. Vaihtoehtoisesti teillä on mahdollisuus nostaa rahaa suuremmissa kaupungeissa luottokortilla tai Maestrokortilla ja PIN-numerolla. Tosin viime aikoina Marokossa on tapahtunut usein vääriä veloituksia pankkiautomaateista. Tavallisesti on mahdollista maksaa tunnetuimmilla kansainvälisillä luottokorteilla myös hotelleissa, liikkeissä tai suuremmissa ravintoloissa. Maan valuutan maahantuonti ja maasta vienti on kielletty. Ennen maasta poistumista on maan valuutta vaihdettava takaisin. Vieraiden valuuttojen maahantuonti ei ole rajoitettua, mutta se on ilmoitettava, jos kyseessä on yli 100 000 dirhamia vastaava summa. Maasta poistuttaessa on 50 000 dirhamia vastaava vieras valuutta ilmoitettava ja on todistettava, että raha on tuotu maahan saavuttaessa.

Tullimääräykset:

Marokossa on tiukat valuuttamääräykset: Dirhamia ei saa periaatteessa tuoda eikä viedä maasta. Tällä hetkellä on voimassa erilaisia rajoituksia turisteille (tällä hetkellä 1000 dirhamia). On suositeltavaa tutustua Marokon tullin nettisivuihin: www.douane.gov.ma. Lisätietoja tavaroiden maahantuonnista saatte kohdemaan lähetystöstä. Vain he voivat antaa oikeudellisesti sitovia tietoja. Tietoja tavaroiden tuontimääräyksistä Suomeen voitte tiedustella puhelimitse tai lukea Suomen tullin nettisivuilta: www.tulli.fi

Erityisiä rikosoikeudellisia määräyksiä:

Huumausaineiden hallussapidosta rangaistaan Marokossa vankeudella 10 vuoteen saakka sekä korkeilla raha- ja tullirangaistuksilla. Jo pienten määrien hallussapidosta rangaistaan. Avioliiton ulkopuoliset suhteet ja samaa sukupuolta olevien seksuaaliset suhteet ovat Marokossa rangaistavia.

Yleistä matkainformaatiota:

Tieliikenteessä on noudatettava suurta varovaisuutta. Sekä autoilijoiden että jalankulkijoiden on oltava erittäin varovaisia. He eivät voi luottaa muiden tielläliikkujien huomaavaisuuteen ja liikennesääntöjen noudattamiseen. Myös moottoriteillä on aina varauduttava jalankulkijoihin ja eläimiin. Oikeutettujenkin vahingonkorvausvaatimusten läpivieminen on tuskin mahdollista.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Rokotussuoja: Marokkoon matkustettaessa ei ole mitään pakollisia rokotuksia. Matkustajia suositellaan tarkistamaan, että ajankohtaisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat voimassa. Siihen kuuluvat myös aikuisilla jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokotus, mahdollisesti polio (lapsihalvaus) sekä tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko (MPR) ja influenssarokotus.
Ripuli: Useimmat ripulisairaudet voi välttää noudattamalla ruoka- ja juomavesihygeniaa. Vesikauhu: Vapaana juoksevat koirat eivät ole maaseudulla harvinaisia. Tästä syystä rokotus vesikauhua vastaan on suositeltava.
Terveydenhoito: Terveydenhoito ei ole maaseudulla täysin verrattavissa Eurooppaan. Rabatissa ja Casablancassa on tosin erittäin hyviä korkeatasoisia, yksityisiä sairaaloita.
Suosittelemme ottamaan ulkomaille matkustamista varten sairausvakuutuksen, joka kattaa myös välttämättömässä tapauksessa sairaan kotiinkuljetuksen.
Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa soveltuvat valitulle matkalle. Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta.

Pyörätuolia ja/tai rollaattoria:

Tarvitsevat liikuntarajoitteiset henkilöt eivät voi valitettavasti osallistua matkalle.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty Tammikuu 2019


Takaisin Info & vinkkejä

Suurennus: