Tietoa Portugalista

Tietoa Portugalista

 THMHTKHESLMJ
Lissabon11°C13°C13°C16°C18°C23°C24°C25°C23°C22°C17°C13°C
Helsinki-2°C-3°C1°C8°C13°C16°C18°C16°C12°C8°C2°C-1°C

Sijainti:

Aivan Euroopan mantereen ja Pyreneiden eli Iberian niemimaan länsiosassa; pohjois-eteläsuunnassa 577 km pitkä, länsi-itäsuunnassa 286 km leveä.

Valtiomuoto:

Demokraattinen tasavalta. Valtionpäämies on 9. maaliskuuta 2006 lähtien presidentti, prof. tri Marcelo Rebelo de Sousa. Hallituksen johtaja on 26. marraskuuta 2015 alkaen pääministeri António Costa.

Pääkaupunki:

Lissabon (Lisboa), ydinkeskustassa on 547 631 asukasta ja metropolialueen („Grande Lisboa“) väkiluku on 2,04 miljoonaa.

Uskonto:

79,5 % roomalais-katolisia.

Kieli:

portugali.

Ilmasto:

Atlantin ja Välimeren ilmasto.

Sähkö:

Sähkövirta on Portugalissa vaihtovirtaa ja sen verkkojännite on 220/400 V ja taajuus 50 hertsiä. Adapteria ei tarvitse.

Paikallinen aika:

Portugalissa on Greenwich Mean Time (GTM) eli aikaero Suomeen on -2 tuntia.

Puhelut:

Voidaksenne soittaa ulkomailta portugalilaiseen numeroon, on valittava Portugalin kansainvälinen suuntanumero 00351 (+351) ja sen jälkeen haluttu puhelinnumero. Puheluihin Suomeen on valittava ensin maakohtainen suuntanumero 00358 (+358).

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Suomen kansalaiset eivät tarvitse Portugaliin matkustaessaan viisumia. Passin tai poliisin myöntämän kuvallisen henkilökortin on oltava voimassa vähintään koko matkan ajan. Muiden maiden kansalaisten on itse tarkistettava oman maansa konsulaatista tai kohdemaan edustustosta, mitä matkustusasiakirjoja he tarvitsevat, ja he ovat itse vastuussa määräysten noudattamisesta. Maahantulomääräykset voivat muuttua ja TSS Travel Service Scandinavia AS pyrkii pitämään informaation ajan tasalla.

Huomautuksia:

Portugali on Euroopan henkilöliikennettä koskevan sopimuksen osapuoli, joka solmittiin Euroopan neuvoston jäsenvaltioiden kesken 13.12.1957. Matkustusasiakirjat, paitsi väliaikainen henkilökortti, saavat olla vanhentuneet korkeintaan vuoden. Eri lentoyhtiöiden vaatimukset mukana pidettäviä asiakirjoja koskien poikkeavat osittain valtioiden määräyksistä. Sen vuoksi on matkalla oltava aina mukana voimassaoleva matkustusasiakirja. Lasten merkitsemistä toisen vanhemman passiin ei hyväksytä enää 26.06.2012 lähtien. Jokainen lapsi tarvitsee oman matkustusasiakirjan. Nämä maahantulomääräykset koskevat periaatteessa kaikkia Euroopan talousalueen kansalaisia (ETA).

Matkanjohto:

Suomea tai englantia puhuvat matkaoppaanne ovat erinomaisesti koulutettuja ja kertovat teille seikkaperäisesti maasta, sen väestöstä, historiasta, kulttuurista jne. He auttavat teitä kaikissa organisaatioasioissa sekä hotellihuoneisiin majoittumisessa ja iloitsevat saadessaan tarjota teille ensimmäisen informaatiotilaisuuden yhteydessä tervetuliaisjuoman. Kuulette silloin kaiken, mikä on hyödyllistä ja hyvä tietää koko matkan kulusta. Voitte jo iloita: Olemme järjestäneet teille vaihtelevan ohjelman, jossa on lukemattomia kohokohtia ja joka antaa teille mahdollisuuden tutustua kulttuuriin ja nähdä vaihtelevia maisemia sekä saada erittäin paljon tietoa maasta ja sen asukkaista. Matkaanne sisältyy jo paljon palveluja. Halutessanne voitte rikastuttaa matkaanne valitsemalla vielä muita lisäpalveluja. Teille on silloin hyötyä erikoisehdoista: Opastettu kierros Lissabonissa Kulttuuri- ja ruokailupaketti sekä opastettu kierros Lissabonissa on varattava etukäteen alla esitetyin ehdoin.
Kulttuuri- ja ruokailupaketti: Pakettiin sisältyy mukava puolihoito, 7x runsas illallisbuffet, johon kuuluu kansainvälisiä erikoisuuksia sekä retket „Tutustuminen perinteiseen viinikellariin Vila Nova de Gaiassa ja viininmaistajaiset“ ja „Henkeäsalpaava jokiristeily Porton halki“: vain 169 euroa/henkilö.
Opastettu kierros Lissabonissa: 59 € euroa/henkilö.

Valuutta/pankit/luottokortit:

Portugali on Euroopan Unionin ja Euroopan rahaliiton jäsen. Se tarkoittaa sitä, että euro on Portugalin virallinen valuutta. Ostokset voi maksaa käteisellä tai yleisimmillä luottokorteilla ja osittain Maestrokortilla ja PIN-koodilla. Käteistä voi nostaa sekä luottokortilla että Maestro-kortilla ja PIN-koodilla. Kukin pankki voi mahdollisesti veloittaa palvelumaksuja. Pyydämme ottamaan siitä selvää pankiltanne.

Tullimääräykset:

Portugaliin tultaessa ja Portugalista poistuttaessa on 10 000 euroa ylittävä käteissumma ilmoitettava. Yksityishenkilöt voivat ostaa ja ottaa mukaansa tavaraa matkoilla EU:n sisällä ilman rajoitusta, jos tavara on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön eikä jälleenmyyntiin. Suomea koskevista tullimääräyksistä voitte lukea erikseen Suomen tullin nettisivuilta www.tulli.fi tai tiedustella puhelimitse.

Erityisiä rikosoikeudellisia määräyksiä:

Pippurisumute on Portugalissa aselain alainen. Sen hallussapito on sallittu vain aseenkatoluvan, Kat. E, haltijoille. Sen rikkomisesta seuraa tavallisesti rikosilmoitus.

Turvallisuusohjeita:

Rikollisuus: Erityisesti suuremmissa turistikeskuksissa on syytä varoa taskuvarkaita ja pikkurikollisia. Taskuvarkaudet ovat lisääntyneet viime kuukausien aikana huomattavasti. Lissabonissa niitä tapahtuu varsinkin historiallisissa raitiovaunuissa.

Terveydenhuolto:

Rokotussuoja: Lasten ja aikuisten yleiset rokotukset tulisi tarkistaa ja täydentää matkan johdosta. Terveydenhuollon taso on yleensä tyydyttävä. Suomessa sairausvakuutetuilla on Portugalissa oikeus välttämättömään sairaanhoitoon – lääkärissä, hammaslääkärissä, sairaaloissa jne., jotka ovat ulkomaisen sairausvakuutuksen hyväksymiä. Todisteena on esitettävä eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) tai vastaava todistus (molemmat todistukset saatte sairausvakuutukseltanne). Tästä riippumatta suositellaan ehdottomasti ottamaan oleskelun ajaksi ulkomaan sairausvakuutus, joka kattaa riskit, joita Kela ei korvaa (esim. välttämättömän kotiinkuljetuksen Suomeen sairaustapauksessa, hoidon yksityisellä lääkärillä tai yksityissairaaloissa). Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa soveltuvat valitulle matkalle. Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta. Lisätietoja matkailijan terveysoppaasta www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas ja Kelan sivuilta http://kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty elokuu 2016


Takaisin Info & vinkkejä

Suurennus: