Matkasuositukset Eurooppa Aasia Amerikka Afrikka

Tietoa maasta – Sri Lankaan

Tietoa Sri Lankaan

 THMHTKHESLMJ
Colombo26°C26°C26°C28°C28°C28°C26°C28°C28°C26°C26°C26°C
Helsinki-2°C-3°C1°C8°C13°C16°C18°C16°C12°C8°C2°C-1°C

Sijainti:

Sri Lanka on saarivaltio Intian valtameressä Intian eteläpuolella.

Valtiomuoto:

Unitaarinen presidiaalitasavalta parlamenttaarisella-demokraattisella järjestyksellä. Valtion päämies on Maithripala Sirisena. Hänet valittiin suoraan varhaistetuissa presidentin vaaleissa 08.01.2015 toimeenpanevaksi presidentiksi (samanaikaisesti valtionhallituksen päämies) 6 vuodeksi. Hänen virka-aikansa alkoi 09.01.2015. Ministeripresidentti (myös valtion päämiehen varamies) on Ranil Wickremesinghe (UNP).

Pääkaupunki:

virallinen: Sri Jayewardenepura – Kotte (Colombon ohella, n. 100.000 asukasta), Colombo (asukasmäärä 2001: kaupunki 637.865, piirikunta 2,32 Mio.)

Uskonnot/Kirkot:

70,2% buddisteja (Theravada – buddhismi), 12,6% hinduja, 9,7% muslimeja, 7,4% kristittyjä, 0,1% muita

Virallinen kieli:

Viralliset kielet ovat sinhali ja tamili; liikekieli englanti

Ilmasto:

trooppisen kostea ja kuuma. Ylängöillä ja rannikoilla leudompi

Sähkö:

230 V vaihtovirta, 50 Hz. Kolminapainen pyöröpistoke. Tarvitaan adapteri.

Paikallinenaika:

Ero Keski-Euroopan aikaan (MEZ) on normaalisti (talviaikana) +4 :30 tuntia. Koska vaihtoa kesäaikaan ei ole , vähenee aikaero kesäisin +3 :30 tuntiin.

Puhelut:

Kaukopuheluiden suuntanumero Suomesta Sri Lankaan on 0094 (+94). Sri Lankasta Suomeen valitaan 00358 (+358), paikkakunnan suuntanumerosta jätetään 0 pois.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Electronic Travel Authorization (ETA) on sähköinen viisumi, jota voidaan hakea henkilökohtaisesti ETA-lomakkeella osoitteesta http://www.eta.gov.lk/slvisa/visainfo/center.jsp. Viisumi täytyy olla haettu ennen Sri Lankaan matkustamista. Sitä voi hakea myös kolmannen osapuolen kuten matkatoimiston tai lentoyhtiön välityksellä. Se on voimassa 30 päivää maahan saapumispäivästä lukien ja sillä on lupa saapua kaksi kertaa maahan voimassaoloaikana. Passin on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta maahan saapumisesta lukien. Viisumi maksaa 35 USD. Suositeltavaa on pitää kopio siitä mukana maahan tultaessa. Jos maassa aikoo oleskella kauemmin kuin 30 päivää, viisumi täytyy hakea Sri Lankan suurlähetystöstä. Ottakaa lisäksi viisumia anoessanne huomioon se, että ilmoitatte matkan oikean tarkoituksen. Matkustajat, jotka käyttävät viisumiaan johonkin muuhun kuin mainitun matkan tarkoitukseen (esim. turistiviisumilla liiketoimien aktiivisuus tai konferensseihin osallistuminen) riskeeraavat silloin vankeusrangaistuksen. Turistiviisumien voimassaoloaika on neljä viikkoa. Maahantulomääräykset voivat muuttua ja TSS Travel Service Scandinavia AS pyrkii pitämään informaation ajan tasalla.

Matkanjohto (sis. Paketit):

Matkaoppaanne ovat erinomaisesti koulutettuja ja kertovat teille seikkaperäisesti maasta, väestöstä, historiasta, kulttuurista jne. ja auttavat teitä kaikissa organisaatioasioissa. He auttavat teitä hotellihuoneisiin majoittumisessa ja iloitsevat saadessaan tarjota teille ensimmäisen informaatiotilaisuuden yhteydessä ervetuliaisjuoman. Kuulette silloin kaiken, mikä on hyödyllistä ja hyvä tietää koko matkan kulusta. Voitte jo iloita: Olemme järjestäneet teille vaihtelevan ohjelman, jossa on lukemattomia kohokohtia ja joka antaa teille mahdollisuuden tutustua kulttuuriin ja nähdä vaihtelevia maisemia sekä saada erittäin paljon tietoa maasta ja sen asukkaista.

Lisäpaketit:

Vaikka matkanne sisältää jo laajan paketin, teillä on vielä mahdollisuus valita lisätarjouksia. Suosittelemme seuraavia paketteja:
Ruokailupaketti: Paketti sisältää mukavan puolihoidon, t.s. 12× runsaan illallisen perinteisillä ja kansainvälisillä erikoisuuksilla: vain 199,– euroa/henkilö
Kulttuuripaketti: Paketti sisältää retkeä, “Maailmanperintökohde Polonnaruwa“, “Panorama-junamatka Sri Lankan ylängöllä“ sekä ”Safari Udawalawe Kansallispuisto“: vain 189,– euroa/henkilö

Valuutta/Pankit/luottokortit:

Valuutta: Sri-Lankan rupia (LKR). Kurssi (Kesäkuu 2019) 1 euro = 223,18 Sri-Lankan rupia Rupie (LKR); 1 Sri-Lanka rupia (LKR) = 0,0044 euroa.
Pankit/luottokortit: Raha-automaatteja, mitkä hyväksyvät suomalaiset luottokortit ja PINnumeron, ovat yleisesti käytettävissä. Suositeltavaa on kuitenkin ilmoittaa suunniteltu matka omalle pankille, jotta estetään tilien sulkeminen mahdollisesti epäillystä korttien väärinkäytöstä. Mahdollisten sairaala- tai lääkärikustannuksien etumaksuista vaaditaan usein luottokortti, myös, vaikka asiakkaalla on voimassa oleva ulkomaan sairasvakuutus. Luottokortti on sen vuoksi hyvä pitää aina mukana. V-Pay-kortteja ei voi käyttää Sri Lankassa. American Express matkashekkien vaihdossa esiintyy usein vaikeuksia, koska monet pankit kieltäytyvät vastaanottamasta niitä. Sri Lankassa tapahtuu usein luottokorttipetoksia. Sen vuoksi on suositeltavaa, käyttää maksamisiin käteisrahaa.

Tullimääräykset:

Ulkomaisia tupakkatuotteita ei saa tuoda maahan. Myös sellaisten tuotteiden maahantuonti on kiellettyä, mitkä on valmistettu rauhoitetuista eläin- ja kasvilajeista. Antiikkiesineiden vienti maasta (kaikki yli 50 vuotta vanhemmat esineet) on sallittua vain viranomaisten antamalla luvalla. Aseiden ja huumeiden maahantuonti- ja maastavienti on ehdottomasti kielletty. Tullaustietoa tavaroiden maahantuonnista saa kohdemaan lähetystöstä. Vain siellä pystytään antamaan sitovaa tietoa määräyksistä. Suomea koskevat tullimääräykset voi saada osoitteesta http://tulli.fi/henkiloasiakkaat/matkailijalle tai kysymällä määräyksiä puhelimitse.

Yleiset matkatiedot:

Käyttäytyminen, mikä voidaan katsoa olevan uskontoa loukkaavaa, on poliisiasia ja seurauksena voi olla jopa monipäiväinen vankeus. Jotta et loukkaa buddhalaisväestön uskonnollisia tunteita, pitää kaikkia uskonnollisia paikkoja, kohteita ja symboleja kohtaan osoittaa hienovaraisuutta ja kunnioitusta, erityisesti valokuvia ottaessa. Niinpä esimerkiksi valokuvia ei pidä antaa ottaa, jos henkilö on selin Buddhaan eikä Buddhan patsaille saa missään tapauksessa kiipeillä. Asianmukainen vaatetus on huomioitava buddhalaiseen temppeliin mennessä (olkapäiden pitää olla peitetyt, housujen ja hameiden pituus yli polvien). Buddhalaissymbolisia vaatteita tai tatuointeja ei saa olla näkyvissä, koska sen katsotaan olevan buddhismia loukkaavaa. Valitukset ostoksien yhteydessä tapahtuvista petkutuksista, esim. korujen ostossa, ovat lisääntyneet. Lisäksi matkailijat valittavat yhä useammin siitä, että yrttipuutarhoissa heille on myyty yrttejä, mausteita ja kosmetiikkatuotteita kiskurihintaan. Sri Lankan lounaisosan rannikon päämatkailualueilla on erityisiä matkailijapoliisiasemia, joissa voi tehdä vastaavia ilmoituksia.

Erityisiä rikosoikeudellisia määräyksiä:

Sri-Lankan lainsääädäntöä, erityisesti rikoslakia, täytyy myös matkailijoiden noudattaa. Erityisesti valuutan maahantuontia ja maastavientiä, kiellettyjä huumeita ja aseiden omistamista sekä seksuaalirikoksia koskevia lakeja ja määräyksiä on noudatettava. Näiden lakien rikkomista rangaistaan ankarasti. Lasten seksuaalinenväärinkäyttöä voidaan rangaista myös Suomen lainsäädännön mukaisesti, myös, vaikka teko olisi tapahtunut ulkomailla. Kiellettyä on antaa valokuvata itseään selin Buddhapatsaaseen. Epäkunnioittavat valokuvat uskonnollisten motiivien edessä voivat johtaa koviin rangaistuksiin ja jopa vankeuteen. Kiellettyä on myös sotilaallisten laitoksien valokuvaaminen. Homoseksualisuus ja lesbolaisuus ovat Sri Lankassa kielletty. Käytännössä kuitenkin aikuisten välinen homoseksuaalisuus jää useinmiten rangaistuksetta.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Rokotussuoja: Yli 1 vuotiaiden henkilöiden täytyy pystyä esittämään voimassa oleva todistus keltakuumerokotuksesta, mikäli he ovat 9 päivää maahantuloa ennen oleskelleet maassa, missä keltakuumeriski on olemassa (katso www.who.int). Matkustajille, jotka ovat ennen Sri Lankaan matkalle lähtöä oleskelleet vain Suomessa, ei ole rokotuspakkoa. Ulkoministeriö Suomessa suosittelee kuitenkin tarkastamaan ajankohtaisen rokotuskalenterin rokotukset lapsille ja aikuisille (katso www.rokote.fi) matkaan kohdistuen ja tarpeen vaatiessa päivittämään rokotukset. Aikuisille kuuluvat rokotukset jäykkäkouristus, lavantauti, pertussis (hinkuyskä), mahdollisesti tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko (MMR) sekä influenssa ja pneumokokit. Hae matkaa ennen neuvoa trooppisiin sairauksiin erikoistuneelta lääkäriltä tai matkalääkäriltä tai muulta vastaavalta taholta ja sovita rokotesuojaukset vastaavasti siinäkin tapauksessa, jos sinulla on jo matkakokemuksia trooppisiin maihin (katso esim.: www.rokote.fi).

Malaria: Malaria on Sri Lankassa voimakkaasti taantumaan päin. Vain maan pohjois- ja itäosasta ilmoitetaan yksittäisiä tapauksia. Kyseessä on pääasiallisesti vain harvoin hengenvaarallinen, Plasmodium vivaxin aiheuttama malaria tertiana. Malarian aiheuttaja on yöaktiivinen anapholes hyttynen. Riittävä suoja hyttysen pistoilta (altistumisen esto) erityisesti hämärtymisen ja yön aikana on tärkein suoja malariaa vastaan.
• Käytä ulkona ollessasi vaaleita, pitkähihaisia ja hyttysaineella käsiteltyjä vaatteita,
• jatkuva ihon suojaus hyttysiä karkottavalla aineella ja
• käytä öisin hyttysverkkoa tai
• oleskelu hyttysiltä suojatuissa tiloissa (kärpäsverkot, ilmastointilaitteet)

vähentää altistumisen riskiä malariaan selvästi ja antaa myös suojan muista hyttyslajeista mahdollisesti saatavilta sairauksilta kuten denguekuume ja japanilainen aivotulehdus. Ennalta ehkäisevia lääkkeitä (kemoprofylaksit) ei suositella (katso infoa internetistä) ja käyttöä on harkittava vain erikoistapauksissa. Vain reseptilääkkeenä saatavaa malarialääkettä niin sanottua hätätapausta varten voidaan harkita. Lääkkeen yksilöllisestä valinnasta, sen sivuoireista ja sietokyvystä on hyvä neuvotella trooppisiin sairauksiin erikoistuneen lääkärin tai matkalääkärin kanssa. Jos kuumetta esiintyy Sri Lankan matkan jälkeen on lääkärissä käynti ehdoton ja selvitys matkasta ja oleskelusta malaria-alueella. Lisätietoa saat ulkoministeriön sivuilta osoitteessa formin.finland.fi/palvelut/matkustus.

Ripuli- ja suolistosairaudet: Ripulisairaudet ovat yleisiä koko maassa. Hanavesi, myös kaupungeissa, ei ole juomavettä. Sen vuoksi suositellaan käyttämään alkuperäispulloissa tai purkeissa olevia juomia tai keittää, suodattaa tai desinfioida kemiallisesti vesi perusteellisesti ennen nauttimista. Hedelmien tai kasviksien huuhteluun tai hampaiden pesuun pitäisi pääkaupungin ulkopuolisissa paikoissa käyttää vain juomavettä. Raakojen, keittämättömien ja kuorimattomien tuotteiden nauttiminen ei ole suositeltavaa. Lihan, kalan ja äyriäisruoan täytyy olla hyvin läpikypsää nautittavaksi. Salmonella- shigellabakteeri- ja lavantautisairaudet, amebat, lambliat ja matosairaudet ovat yleisiä koko maassa. Yleiset hygieniatoimenpiteet, kuten säännöllinen käsien pesu ja desinfiointi vessassa käynnin jälkeen ja ennen syömistä sekä kärpästen elintarvikkeisiin ja juomiin estäminen voivat vähentää tarttumisvaaraa.

Maantieteelliset ja ilmastoinnista johtuvat sairaudet: Päiväntasaajan läheisyydestä johtuen on huolehdittava riittävästä aurinkosuojasta ja nestetasapainosta erityisesti lapsille ja vanhemmille henkilöille. Meren vaaralliset virtaukset aiheuttavat usein traagisia hukkumisia: Rannoilla onkin noudatettava vastaavia varoituksia, alkoholin nauttiminen rannalla ja uintiin ei ole suositeltavaa. Lapsia ei saa koskaan jättää ilman valvontaa.

Ayurveda: Lääkinnällisessä ammattilehdistössä kirjoitetaan usein arseenia ja raskasmetalleja sisältävistä ayuverdalääkkeistä aiheutuvista myrkytystapauksista. Mediassa kerrotaan myös yksittäisistä tapauksista Sri Lankassa. Sen vuoksi ayuverdisissa hoidoissa ei missään tapauksessa tule käyttää sertifioimattomia lääkkeitä ja on aina tarkastettava, että ne eivät sisällä vaikutusaineina arseenia tai raskasmetalleja. Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa soveltuvat valitulle matkalle. Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta.

Terveydenhuolto:

Terveydenhuolto on suuremmissa kaupungeissa ja matkailukohteissa riittävä tai jopa hyvä, se ei täytä kuitenkaan kaikkialla eurooppalaisia standardeja. Colombossa terveydenhuolto on yksittäisissä erikoishoidoissa hyvä tai erittäin hyvä. Riittävä ja voimassa oleva sairasvakuutussuoja haku/palautusvakuutuksella on ehdottomasti suositeltava. Kroonikoille ja hoitoa tarvitseville matkustajille suoritellaan jo ajoissa ennen matkalle lähtöä hakea yksilöllistä neuvontaa kokeneelta lääkäriltä (katso kaikki nämä: „Matkailijan terveysopas“ https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopasMaailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu).
Pyörätuolia ja/tai rollaattoria: tarvitsevat liikuntarajoitteiset henkilöt eivät voi valitettavasti osallistua matkalle. Säännöllisiä lääkkeitä ottavan matkaajan tulee ottaa mukaan matkalle riittävä määrä lääkkeitä ja ottaa niiden tarpeellisuudesta lääkäriltä englannin kielinen todistus.

Kaikki tiedot sitoumuksetta / päivitetty Heinäkuu 2020


Takaisin Info & vinkkejä