Tietoa Südafrika

Tietoa Etelä-Afrikkaan

 THMHTKHESLMJ
Pretoria22°C23°C23°C21°C17°C14°C12°C14°C15°C18°C20°C22°C
Helsinki-2°C-3°C1°C8°C13°C16°C18°C16°C12°C8°C2°C-1°C

Sijainti:

Etelä-Afrikan tasavalta sijaitsee ihan Afrikan eteläkärjessä.

Valtio- ja hallitusmuoto:

Parlamentaarinen demokratia vahvalla toimeenpanevalla presidentillä ja liittovaltiollisilla elementeillä. Kaksikamarijärjestelmä koostuu 400 jäsenisestä kansalliskokouksesta (National Assembly) ja hallintoalueiden neuvostosta (National Council of Provonces, 90 jäseninen) Valtion päämies ja hallituksen pää on Cyril Ramaphosa.

Pääkaupunki:

Pretoria (n. 1 miljoonaa asukasta)

Uskonnot/Kirkot:

79,8% kristittyjä, 1,5% musliimeja, 1,2% hinduja, 0,3% perinteisiä afrikkalaisia uskontoja, 0,2% juutalaisia, 0,6% muita, 15,1% tuntemattomia

Virallinen kieli:

Kaikki 11 kieltä ovat virallisia kieliä, mm. afrikaans (13,3%) ja englanti (8,2%). Saksan kieli kuuluu perustuslain mukaisesti 14 tuettuun kieliryhmään.

Ilmasto:

Ilmasto kuivasta subtrooppisen-kostea

Paikallinen aika:

Aikaero Etelä-Afrikan ja Suomen välillä on -1 tuntia kesällä ja -2 tuntia talvella, koska Etelä-Afrikassa ei käytetä erillisesti kesä- tai talviaikaa.

Sähkö:

220 V, 50 Hz. Kolminapaiset pistokkeet. Adapteri on tarpeen. 220 V:n vaihtovirta, 50 Hz. Tarvitaan sovitin.

Puhelut:

Puheluiden suuntanumero Suomesta Etelä-Afrikka on +27. Etelä-Afrikasta Suomeen suuntanumeroksi valitaan +358, aluetunnus 0 jätetään pois.

Maa ja väestö:

Suurkaupungeissa eroavaisuudet ovat voimakkaasti näkyvissä. Jos paremmat kaupunginosat ovat usein suurpiirteiset, ovat ns. „Townships“, joissa edelleenkin suuri osa ei-valkoisesta väestöryhmästä elää, siellä olevat talot enimmäkseen yksinkertaisia tai slummin tapaisia hyttejä. Townships eivät kuitenkaan ole luettavissa slummiksi, myös siellä on keskiluokan asuinpaikkoja. Etelä-Afrikan rannikot kutsuvat uimaan. Huomioitava on, että meressä on voimakkaita virtoja, mitkä vetävät kokeneenkin uimarin kauas merelle. Myös hait ovat mahdollisia. Siksi suositellaankin, että ennen uimaan menoa otat selvää uimapaikan turvallisuudesta ja oleskelet vain vahdituilla rannoilla. Taksi on hyvä varata luotettavalta, tunnetulta yritykseltä. Tavallisesti hotellit ja majapaikat ovat avuliaita varauksissa. Peukalokyydillä ajo ja ns. minibus-taksien käyttö ei ole lainkaan suositeltavaa.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Suomen kansalaiset eivät tarvitse Etelä-Afrikan viisumia, jos matka kestää korkeintaan 90 päivää. Muiden maiden kansalaisten kannattaa kysyä ajankohtaiset maahantulosäännökset oman maansa suurlähetystöstä. Lisätietoja: http://www.dha.gov.za/. Kaikki tiedot koskevat Suomen kansalaisia. Muiden EUmaiden kansalaisia ja EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisia koskevat mahdollisesti eri maahantulomääräykset. Pyydämme tiedustelemaan asiaa kyseisen maan edustustosta. Maahantulomääräykset voivat muuttua ja TSS Travel Service Scandinavia AS pyrkii pitämään informaation ajan tasalla.

Matkanjohto:

Matkaoppaanne ovat erinomaisesti koulutettuja ja kertovat Teille seikkaperäisesti maasta, väestöstä, historiasta, kulttuurista jne. ja auttavat Teitä kaikissa organisaatioasioissa. He auttavat teitä hotellihuoneisiin majoittumisessa ja iloitsevat saadessaan pitää teille ensimmäisen informaatiotilaisuuden. Kuulette silloin kaiken, mikä on hyödyllistä ja hyvä tietää matkan kulusta. Voitte jo iloita: Olemme järjestäneet Teille vaihtelevan ohjelman, jossa on lukemattomia kohokohtia ja joka antaa Teille mahdollisuuden tutustua Etelä-Afrikan kulttuuriin ja moninaisiin maisemiin sekä saada erittäin paljon tietoa maasta ja sen asukkaista. Vaikka matkanne sisältää jo laajan paketin, teillä on vielä mahdollisuus valita lisätarjouksia. Suosittelemme seuraavia paketteja:
Rentouttava kulttuuriloma: Paketti sisältää puolihoito eli 6 runsasta illallista sekä 3 retkeä: ”Waterfrontin alue Kapkaupungissa”, ”Veneretki Knysnaan” ja ”Hyväntoivonniemi ja pingviinit”: vain 249 euroa/henkilö

Valuutta/pankit/Luottokortit:

Rahayksikkö on Etelä-Afrikan randi (ZAR). 1 ZAR = 100 Cent. Kurssi (Huhtikuu 2019): 1 EUR = 16,20 ZAR. 1 ZAR = 0,06 EUR.
EC- ja luottokortteja, joissa Maestro järjestelmä, voi käyttää kansainvälisissä raha-automaateissa, joita on riittävästi suuremmissa kaupungeissa. Voit nostaa kerralla 2.000 ZAR päivässä. Aina kortista riippuen voi pankkisi periä käsittelymaksun. Ota matkaa ennen yhteys pankkiisi ja varmista, että korttisi käyttö on mahdollista Etelä-Afrikassa. Raha-automaattia valitessasi olisi hyvä välttää rahaautomaatteja, mitkä sijaitsevat rakennuksen ulkopuolella. Parempi on käyttää Shopping Mall, supermarkettien ja pankkien rahaautomaatteja. Varo trikkipetkuttajia, jotka tarjoavat tukea rahaautomaattien käyttöön, mutta todellisuudessa heidän tarkoituksensa on saada vaihdettua EC-/luottokortti väärennettyyn korttiin(„card swapping“). Useimmat liikkeet, hotellit ja ravintolat hyväksyvät luottokortin. Käteistä voi vaihtaa metropoleissa yleensä kaikkialla, mutta varovaisuus on tarpeen ja korkean rikollisuuden vuoksi on hyvä pitää vain vähän käteistä mukana. Euroshekkejä ei hyväksytä. Randin vaihtoa Suomessa ei suositella, koska maahantuontirajoitukset ovat olemassa ja vaihtokurssi Etelä-Afrikassa on huomattavasti parempi. Viimeaikoina Etelä-Afrikassa on liikkeellä väärennettyjä 200 randin seteleitä. Suositeltavaa on vaihtaa rahaa vain virallisissa paikoissa, kuten pankeissa tai rahanvaihtopaikoissa jotka ovat avoinna rahanvaihtoa varten: Ma-pe klo 09:00 – 15:30, la 08:30 – 11:00. Passi on esitettävä aina rahaa vaihtaessa.

Tullimääräykset:

Käytettyjä henkilökohtaisia tavaroita voi tuoda maahan tullivapaasti. Tarkempia tullimääräyksiä tavaroiden maahantuonnista saatte kohdemaan lähetystöstä. Vain sieltä saatte oikeudellisesti sitovia tietoja. Suomeen tuontia koskevista tullimääräyksistä saatte tietoa Suomen tullin verkkosivulta http://tulli.fi/henkiloasiakkaat/matkailijalle tai voitte tiedustella puhelimitse.

Maata koskevia turvallisuusohjeita:

Etelä-Afrikassa rikollisuus on Suomeen verrattuna suurempi, ennen kaikkea suurkaupungeissa ja niiden reunamilla. Tavallisimmin väkivaltarikollisuutta esiintyy alueilla, joissa matkailijat eivät tavallisesti liikuskele. Kuitenkaan ei ole poissuljettua etteikö suomalaiset matkailijat joutuisi varastelujen, murtojen, ryöstöjen ja vastaavien rikoksien uhreiksi. Suositeltavaa on välttää vastustamista mahdollisen kimppuunkäymisen tapahtuessa. Hyvä valmistautuminen ja järkevä käyttäytyminen vähentää mahdollisuutta tulla rikoksien uhriksi huomattavasti. Seuraavia varotoimenpiteitä suositellaan:
• Pidä kännykkää aina mukana. (Hätänumerot: Poliisi: 10 111; Pelastuspalvelu: 10 177 tai 112)
• Suurten kaupunkien keskikaupunkiosia, kuten Johannesburgissa, Pretoriassa ja Kapstadissa tulee välttää liikkeiden sulkemisajan jälkeen ja erityisesti pimeyden saavuttua; sunnuntaisin ja pyhäpäivisin olisi aiheellista oleskella keskikaupungilla vain ryhmissä.
• Tutustumisissa Township-alueille on oltava erittäin tarkkaavainen ja varovainen. Käynnit Township-alueille on suositeltavia vain oppaan mukana.
• Retkillä julkisiin puistoihin ja tunnettuihin nähtävyyksiin on vältettävä yksinäisiä kävelyteitä ja yksinäisiä paikkoja. Kimppuunkäyntimahdollisuuksien vähentämiseen retkiä on hyvä tehdä vain ryhmissä.

Rikosoikeudellisia määräyksiä:

Huumeaineiden omistus, käyttö, tuonti-/vienti ja kaupankäynti rangaistaan aina teosta riippuen joko sakoilla tai jopa 25 vuoden vankeustuomiolla. Prostituutio on rangaistava teko. Erittäin korkeat vankeustuomiot ovat odotettavissa lasten prostituutiotapauksissa. Suojeltujen kasvien kerääminen ja eläinten kiinniottaminen on kielletty ja noudattamattomuus rangaistaan korkeilla sakoilla ja vankeustuomioilla. Tämä koskee myös mainittujen kasvien ja eläinten ei sallittua ulosvientiä. Nakuuinti on myös kielletty.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Lääkinnällinen huolto on kokonaisuudessaan hyvä. Suurkaupunkien yksityissairaalat ovat eurooppalaista tasoa, yleiset sairaalat sitä vastoin ovat ylitäyttyneitä ja kärsivät valitettavasti budjettien lyhennyksistä.
Tärkeää: Lääkärinpalkkiot ja sairaalahoito täytyy yleensä maksaa ennalta ja ne saattavat nousta huomattavan korkeiksi! Siksi on erittäin suositeltavaa ottaa kansainvälinen matkavakuutus, joka sisältää kotiinkuljetuksen. Suorassa matkustamisessa Saksasta (suoralento!) ei vaadita rokotuksia. Suomen ulkoministeriö https://um.fi/matkustustiedote/-/c/IN suosittelee ennen matkaa tarkistamaan, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat voimassa ja tarkistamaan matkakohteen tartuntatautitilanteen ja rokotussuositukset. Ne löytyvät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, „Matkailijan terveysopas“ https://www.rokote.fi/matkailijan-rokoteopas/maat/intia/. Matkaa varten suositellaan myös rokotusta hepatiitti A:ta ja lavantautia vastaan.
Keltakuume: Matkustaessa WHOn ilmoittamasta keltakuumealueelta olevasta maasta, vaaditaan voimassa oleva keltakuumerokotus. Lista keltakuumealueista löytyy osoitteesta http://www.who.int Rajaviranomaisille on annettu ohje noudattaa tätä asetusta tarkkaan ja lähettää vastaavan matkaprofiilin matkustajat mutta ilman rokotustodistusta suoraan takaisin tai matkustaja eristetään kustrannuksia vastaan 6 päiväksi erilliseen karanteeniin.
Ripulitaudit: Seuraavat hygienia-määräykset huomioiden voit välttää ripulisairaudet Juo ainoastaan pullotettua vettä esim. hiilihapollista vettä, älä koskaan vesijohtovettä. Käytä myös retkillä astioiden pesuun ja hammaspesuun juomavettä mahdollisuuksien mukaan.
Elintarkkeiden kohdalla: Keitä, kuori tai desinfioi. Älä päästä kärpäsiä eväisiin. Pese kädet niin usein kuin mahdollista saippualla, aina vessassa käynnin jälkeen ja aina ennen ruoan valmistusta ja ennen syöntiä.
Malaria: Tartunnan saa verta imevistä yöaktiivisista Anapheleshyttysistä. Sairaus voi puhjeta vasta viikkojen tai jopa kuukausien jälkeen oleskelusta. Jos tänä aikana nousee kuume, on lääkärille viitteenä annettava huomauutus oleskelusta malaria-alueella tarpeen. Krügerin luonnopuisto ja maakunnan Kwazulu-Natal rannikkoseutu kuuluu endeemisiin malaria-alueisiin. Lääkkeiden valinnasta ja niiden soveltuvuudesta on keskustelta ehdottomasti ennen lääkkeiden ottoa trooppisten sairaksien erikoislääkräin/ matkalääkärin kanssa. Riittävän lääkevaraston mukaan otto on suositeltavaa, kaikkia lääkkeitä saa myös hyvän laatuisina paikan päälläkin. Hyttysistä mahdollisesti saatavien tulehduksien vuoksi kaikkia matkustajia kehoitetaan käyttämään kyseisillä seuduilla ollessa
• pitkiä, vaaleita vaatteita (pitkät housut, pitkähihaiset paidat)
• Ennen kaikkea öisin (malaria) käytettävä hyönteisiltä suojaavia aineita kaikkiin paljaisiin kehon kohtiin.
• mahd. nukkua hyttysverkon alla
Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa sopivat valitulle matkalle. Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta.

Pyörätuolia ja/tai rollaattoria:
Tarvitsevat liikuntarajoitteiset henkilöt eivät voi valitettavasti osallistua matkalle.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty Huhtikuu 2019


Takaisin Info & vinkkejä

Suurennus: