Matkasuositukset Eurooppa Aasia Amerikka Afrikka

Tietoa (Pohjois-)Kyproksesta

Tietoa (Pohjois-)Kyproksesta

THMHTKHESLMJ
Nikosia16°C17°C19°C24°C30°C33°C35°C35°C33°C29°C23°C17°C
Helsinki-4°C-3°C2°C8°C12°C15°C18°C16°C14°C8°C2°C-2°C

Tärkeää:

Kaikissa matkustusmaissamme sovelletaan COVID-19-pandemian vuoksi erilaisia maakohtaisia määräyksiä ja hygeniasääntöjä, jotka voivat myös muuttua lyhyellä varoitusajalla. Myös maahantulomääräykset voivat muuttua joka hetki lyhyellä varoitusajalla. Sen vuoksi olemme koonneet teille tärkeimmät tiedot TSS-matkaasi varten osoitteessa https://www.tss-travel.fi/taerkeitae-tietoja. Tietoja tarkastetaan ja päivitetään säännöllisesti. Tarkasta vielä ennen matkalle lähtöä myös ulkoministeriön verkkosivuilla olevat tiedotteet osoitteessa (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o).

Kypros:

Kyproksen saari sijaitsee Välimeren itäosassa ja se on Sisilian ja Sardinian jälkeen Välimeren kolmanneksi suurin saari. Maantieteellisesti se kuuluu Aasiaan, mutta sekä poliittisesti että kulttuurisesti sen katsotaan kuuluvan Eurooppaan. Vuodesta 1974 alkaen Kypros on tosiasiassa jaettu. Kansainvälisesti tunnustettu Kyproksen tasavalta hallitsee vain saaren eteläosaa, mutta ei pohjoisosaa, jonka erottaa eteläosasta demarkaatiolinja (ns. Vihreä linja/Green Line). Vain Turkki on tunnustanut Kyproksen pohjoisosan itsenäiseksi valtioksi. Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta käsittää vähän yli kolmanneksen koko saaren pinta-alasta.

Maa ja väestö:

Mattojen, korujen ja nahkatuotteiden valmistus on osa kiinteää, osittain vuosisatoja vanhaa itämaista kulttuuria. Sen vuoksi mekin käymme kiertomatkallamme koru- ja nahkatavaraliikkeessä ja perinteisessä mattokutomossa. Siellä saatte tietoa matonvalmistustaidosta ja näette miten käsinsolmittuja mattoja valmistetaan jo kautta sukupolvien. Mielenkiintoisten esitysten puitteissa näette ja kuulette lisää silkkilangan valmistuksesta, villan luonnollisesta värjäyksestä ja hienosta ja erittäin aikaavievästä solmimisesta. Teillä on sitten myös kussakin valmistuspaikassa 1-2 tuntia aikaa katsella taideteoksia ja tuotteita.
Tinkiminen kuuluu siellä maalle ominaisiin tapoihin. Mikäli ette halua ostaa, hyväksyvät kauppiaat myös jyrkän kiellon. Tavarataloissa ja supermarketeissa ei tingitä. Sama pätee myös toreilla, missä ympäristön maanviljelijät myyvät vihanneksiaan. Pohjois-Kyproksella on yleistä antaa juomarahaa. Samoin kuin Amerikassa se on palveluammateissa osa palkkaa. Samalla se symbolisoi myös kiitosta saadusta palvelusta. Huonesiivoojalle voi jättää n. 1 euroa/yö. Ravintolassa tai taksissa on n. 10% laskun hinnasta tavallista. Liikkeissä ei anneta juomarahaa. Seuramatkoilla suositellaan annettavaksi matkaoppaalle n. 2 euroa/päivä/henkilö, bussin kuljettajalle 1-2 euroa/päivä/henkilö. Tietenkin on jokaisen oma asia, haluaako antaa juomarahaa ja kuinka paljon.

Liikenne:

“Pohjois-Kyproksen turkkilaisessa tasavallassa“ on vasemmanpuoleinen liikenne.

Paikallinenaika:

Suomen ja Pohjois-Kyproksen välillä ei ole aikaeroa.

Sähkö:

240 V, täällä tarvitsee adapterin.

Puhelut:

Pohjois-Kyproksen maan suuntanumero on 0090, alueellisista suuntanumeroista jätetään nolla pois edestä. Jos soitatte Pohjois-Kyprokselta Suomeen, valitkaa Suomen maakoodi 00358 ja alueellinen suuntanumero myös ilman nollaa.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Suomen kansalainen voi matkustaa Pohjois-Kyprokselle turistina ilman viisumia ja oleskella siellä 90 päivää. Passin on oltava voimassa vielä 6 kuukautta maahan saavuttaessa. Kaikki tiedot koskevat Suomen kansalaisia. Muiden EU-maiden kansalaisia ja EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisia koskevat mahdollisesti eri maahantulomääräykset. He tarvitsevat mahdollisesti viisumin ennen maahan saapumista. Päivitettyjä tietoja sekä tietoja maahantulomääräyksistä muiden ETA-maiden ja muiden maiden kansalaisille osoitteesta: http://mfa.gov.ct.tr/consular-info/visa-regulations/.
Muiden maiden kansalaisia kehotetaan tiedustelemaan Turkin konsulaatista, tarvitsevatko he viisumin. (Viisumin Turkkiin voi anoa vain internetin kautta: www.evisa.gov.tr.).
TSS Travel Service Scandinavia AS ei vastaa näiden internet-sivujen sisällön täydellisyydestä eikä ajantasaisuudesta.
“Vihreän linjan“ ylittäminen: Euroopan Unionin kansalaisilla, joilla on voimassa oleva matkustusasiakirja, ei linjan ylittämisessä Kyproksen pohjoisosasta eteläosaan ja päinvastoin ole siihen varatuilla ylityspaikoilla periaatteessa mitään ongelmaa. Tavallisesti ei joudu jonottamaan tai odottamaan. Linjaa ylitettäessä on kumpaankin suuntaan mentäessä yksi henkilöllisyyden tarkastus (passi).

Matkanjohto:

Matkaoppaanne ovat erinomaisesti koulutettuja ja kertovat teille seikkaperäisesti maasta,väestöstä, historiasta, kulttuurista jne. ja auttavat teitä kaikissa organisaatioasioissa. He auttavat teitä hotellihuoneisiin majoittumisessa ja iloitsevat saadessaan pitää teille ensimmäisen informaatiotilaisuuden. Kuulette silloin kaiken, mikä on hyödyllistä ja hyvä tietää koko matkan kulusta. Voitte jo iloita: Olemme järjestäneet teille vaihtelevan ohjelman, jossa on lukemattomia kohokohtia ja joka antaa teille mahdollisuuden tutustua (Pohjois-) Kyproksen kulttuuriin ja moninaisiin maisemiin sekä saada erittäin paljon tietoa maasta ja sen asukkaista.

Lisäpaketit:

Vaikka matkanne sisältää jo laajan paketin, teillä on vielä mahdollisuus valita lisätarjouksia. Suosittelemme seuraavia paketteja:
Ruokailupaketti: Paketti sisältää 7 päivän tutustumismatkan aikana päivittäin runsaan buffet-illallisen, johon kuluu kansainvälisiä erikoisherkkuja: vain 169 euroa/henkilö.
Löytäjäpaketti: Paketti sisältää Länsi-Kyproksen kohokohdat ja kokemukset: Retki Gecitköyn pato, antiikin Soli & Mamasin kirkko, tutustuminen Pyhän Hilarionin ristiritarilinnaan sekä kyproslainen ilta ja show- ohjelma: vain 119 euroa/henkilö (varattavissa paikan päällä).

Valuutta/Pankit/Luottokortit:

Turkin rahayksikkö on 01.01.2009 alkaen taas Turkin liira (TRY). Kurssi (elokuu 2022) 1 euro (EUR) = 18,15 Turkin liiraa (TRY); 1 Turkin liira (TRY) = 0,05 euroa (EUR).
Eurot ja matkasekit hyväksytään useimmissa pankeissa, hotelleissa ja rahanvaihtopisteissä. Käteistä voi vaihtaa pankeissa niiden aukioloaikoina. Pankkien aukioloajat: kesällä ma – pe 8.00 – 12.00 ja talvella ma – pe 8.00 – 12.00 ja 14.00 – 16.00
VAROKAA: Luottokorteilla maksettaessa on varottava huijareita, jotka yrittävät kopioida huomaamatta matkailijoiden kortteja ja saada selville niihin kuuluvat PIN-koodit voidakseen sitten nostaa rahaa väärennetyillä korteilla pankkiautomaateista. Siksi matkailijoita kehotetaan huomioimaan, että kortti on maksettaessa koko ajan näkyvillä ja syöttämään salanumeron niin, että kukaan ei näe koodia. Käytettäessä luottokortteja PIN-koodilla rahanvaihtopisteissä on oltava varovainen.

Tullimääräykset:

Turisteja koskevat seuraavat määräykset: Valuutan maahantuontia ei ole rajoitettu. Valuutan maasta vienti on sallittu 5000 US-dollariin saakka tai vastaava summa Turkin liiroissa. Matkustajat saavat tuoda 15000 US-dollarin arvosta henkilökohtaisia korujaan maahan ja viedä maasta. Sitä suuremman arvon ollessa kyseessä ne on ilmoitettava. Pohjois-Kyproksella tehdyistä ostoksista on oltava tositteet. Pohjois-Kyprokselle matkustettaessa saa tuoda mukana maahan seuraavat tavarat/ henkilö (ei koske transitmatkustajia): Henkilökohtaiset tavarat: henkilökohtaiseen käyttöön tarvittavat esineet sekä lääketieteelliset esineet (laitteet) ja lääkkeet sekä lahjatavaroita yhteensä 300 euron arvosta. ”Kulttuuri- ja luonnonvarojen” hankinnasta, hallussapidosta ja maasta poisviennistä rangaistaan ankarasti (vankeutta 10 vuoteen saakka), koska niiden katsotaan olevan valtion omaisuutta. Yleisen käytännön mukaan myös turistit joutuvat rikkomuksista useammaksi kuukaudeksi tutkintovankeuteen ja korkeiden takuusummien maksuun (tällä hetkellä n. 9 000 euroa), vaikka kyseessä olisi antiikkiesineet tai vanhalta näyttävät esineet, joiden oletetaan olevan arvoltaan vähäisiä. Yksittäistapauksissa langetettiin vankeustuomioita. Sen vuoksi varoitetaan nimenomaan ostamasta kauppiailta esim. antiikkia, vanhoja rahoja, fossiileja tms. tai itse ottamasta niitä mukaan.
Tärkeää: Jos sallitut maahantuontia koskevat rajoitukset ylitetään, on tavarat ilmoitettava ennen matkaa verkossa tai maahan saapuessa rajalla. Ilmoittamattomat tavarat voidaan takavarikoida. Ota selvää ajankohtaisista tullimääräyksistä: https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/matkailijalle.

Huom.:

Puskurivyöhykkeen ja sotilaallisten laitosten läheisyydessä on koko Kyproksella ehdoton valokuvauskielto, mitä ei ole aina merkitty hyvin.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Tarkista viimeistään 8 viikkoa ennen matkaa viimeisimmät maakohtaiset lääketieteelliset tiedot ulkoministeriöstä (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o ja https://www.rokote.fi/maat/). Jokaisella maakohtaisella sivulla on tietoa rokotussuosituksista, ajankohtaisista terveysriskeistä tai taudinpurkauksista sekä tietoa sairaanhoidosta ulkomailla. Kuumentamattomien ruokien ja pastöroimattomien maitotuotteiden (esim. tuore maito, jäätelö) sekä hedelmien, joita ei voi kuoria, nauttimisessa on oltava varovainen. Vesijohtoveden juomista ja jäitä juomissa tulee välttää! Nyrkkisääntö: Älkää syökö mitään, mitä ei voi keittää tai kuoria!
Matkailijan on maksettava Turkissa hoitokustannukset paikan päällä itse, koska eurooppalainen sairaanhoitokortti ei ole Turkissa voimassa. Kuittien perusteella voi anoa Suomessa korvausta Kelalta. Siksi on erittäin suositeltavaa ottaa kansainvälinen matkavakuutus, joka kattaa myös paluukuljetuksen Suomeen.

Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa sopivat valitulle matkalle. Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty elokuu 2022


Takaisin Info & vinkkejä