Matkasuositukset Eurooppa Aasia Amerikka Afrikka

15 päivän 5 tähden matka Lyykiaan

Pyhän Nikolauksen kirkko – Xanthos – Dalyan – Efesos – Artemiksen temppeli – Pamukkale – Taurus-vuoristo

MATKAOHJELMANNE:

Omien kokemustemme ja innostuneiden matkailijoiden vihjeiden ansiosta esittelemme teille yhden suomalaisten suosituimmista tutustumismatkoista!

1. päivä: Mukava lentomata & kuljetus hotelliin

2. päivä: Pyhän Nikolauksen kirkko, Kaputas-lahti & Xanthos (UNESCOn maailmanperintökohde)

Xanthos (Maailmanperintökohde)

Tänään seikkailumme alkaa ajaessamme lumoavien maisemien läpi Välimeren rannikkoa pitkin Lykiaan. Mäntymetsien ympäröimää rannikkotietä seuraa kristallinkirkas ja turkoosi vesi. Päivän ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Demre, jota muinaisina aikoina kutsuttiin Myraksi: Pyhä Nikolaus kuoli täällä 6. joulukuuta 343. Vierailemme hänelle omistetussa Pyhän Nikolauksen kirkossa (sisältää sisäänpääsymaksun). Nykyään kirkko on suosittu pyhiinvaelluspaikka kristityille kaikkialta maailmasta. Teemme lyhyen valokuvapysähdyksen lumoavalla Kaputasin lahdella. Myöhään iltapäivällä saavumme lykialaisten pääkaupunkiin Xanthosiin (sisältää sisäänpääsymaksun), joka on ollut UNESCOn maailmanperintökohde vuodesta 1988 ainutlaatuisten, runsaasti koristeltujen hautojensa, pilarihaudojensa ja sarkofagiensa ansiosta. Yövymme tähtimukavuudella Fethiyessä, entisessä Telmessoksessa.

3. päivä: Dalyan-veneretki, Karien ja Iztuzu-ranta

Dalyan laguuni -venematka

Tänään teemme ihanan veneretken Dalyanin suojellun laguunin läpi. Kuljemme perinteisillä kalastusveneillä ja ihailemme vaikuttavia Karian valtakunnan kalliohautoja. Saavuimme idylliselle Iztuzu-rannalle, teemme upean kävelymatkan. Ranta on Caretta Caretta -kilpikonnalajin pesimäpaikka, joka on yksi viimeisistä Välimerellä elävistä kilpikonnalajeista. Vietämme seuraavat 2 yötä tähti-hotellissa Kusadasin alueella.

4. päivä: Efesos (UNESCOn maailmanperintökohde) – apostoli Paavalin jalanjäljillä

Celsuksen kirjasto, Efesos (Maailmanperintökohde)

Tänään meitä odottaa matkamme seuraava kohokohta: muinainen Efesos, joka myös julistettiin maailmanperintökohteeksi heinäkuussa 2015. “Aurinko on uusi joka päivä“, sanoi filosofi Herakleitos Efesosta. Tänään olemme matkalla hänen kylässään (sisältää sisäänpääsymaksun). Upea Celsuksen kirjasto, hohtava Hadrianuksen temppeli ja mahtava amfiteatteri todistavat loistavasta aikakaudesta. Kaupunki on apostoli Paavalin lähetystyöpaikka. Entisessä satamakaupungissa asui 4000-vuotisen historiansa aikana useita kansoja, kuten roomalaisia, bysanttilaisia ja seldžukkeja. Nykyään sitä pidetään yhtenä maailman vaikuttavimmista muinaisista kaupungeista. Tulette ihastumaan paikkaan!

5. päivä: Artemiksen temppeli (Maailman ihme) & Pamukkale (UNESCOn maailmanperintökohde)

Artemiksen temppeli (Maailman ihme)

Päivän alussa vierailemme legendaarisen Artemis-temppelin jäännöksissä (sisältää sisäänpääsymaksun), joka tunnetaan yhtenä antiikin maailman seitsemästä ihmeestä. Ennen antiikin suurin temppeli, valkoisen marmorin rakennuksen rauniot ovat nyt yksi alueen tärkeimmistä nähtävyyksistä. Sitten ajamme Pamukkaleen. Matka vie meidät läpi hedelmällisen Meanderlaakson, jota ympäröivät lukemattomat viikunaviljelmät, puuvillapellot ja viinirypäleviljelmät. Iltapäivällä pidämme valokuvatauon UNESCOn maailmanperintökohteen Pamukkalen juurella ja ihailemme ainutlaatuisia kalkkikiviterasseja. Yövymme modernissa ja viihtyisässä kylpylähotellissamme Pamukkalessa.

6. päivä: Tavas, Taurusvuoristo & Karpuzkaldiran vesiputoukset

Karpuzkaldiran vesiputoukset

Runsaan aamiaisen jälkeen ajamme Taurusvuoria kohti paimentolaisasutuksen ohi Tavakseen. Matkalla opimme mielenkiintoisia faktoja vuoristolaisten erityisestä elämästä. Koemme kiehtovan, vuosisatoja vanhan taideteoksen perinteisessä mattokutomossa 1300 metrin korkeudessa. Käsinsolmittujen mattojen monimuotoisuus, muotoilu ja rikkaat värit inspiroivat meitä. Päivän päätteeksi vierailemme Antalyan Karpuzkaldiran-vesiputouksella. Vietämme yön tähtimukavuudella Antalyan alueella.

7. päivä: Antalya – Välimeren kulturellinen helmi

Vanha kaupunki, Antalya

Tänään suuntaamme Antalyaan. Ympäri vuoden auringonpaisteen siunaama kaupunki tarjoaa rikkaan paletin kulttuurihistoriallisia hyödykkeitä ja luonnonkauneutta. Yksityiskohtaisen kaupunkikierroksen jälkeen vierailemme vanhassakaupungissa. Matkakohteemme suuri käsityöperinne johdattaa meidät sitten koru- ja nahkamanufaktuuriin. Tietojen lisäksi manuaalisesta tuotannosta saamme myös mahdollisuuden ostaa henkilökohtaisen lomamuiston. Yövymme tähtihotellissa Antalyan alueella.

8. – 15. päivä: Loman pidennys eksklusiivisessa 5 tähden luksushotellissa ILMAISEKSI

5 tähden luksushotellissa

Toudumme seuraavat 8 päivää Turkin Rivieralla sijaitsevassa 5 tähden luksushotellissa, jossa oma ranta!
Viihtyisät huoneet ovat ylellisesti ja modernisti varustettuja. Rentoudumme hotellin upealla wellness-alueella saunalla, lepäämme ulkouima-altaalla tai piidämme taukoa sisäuima-altaassa tai kävelemme pitkin rantaa. 15. päivänä meidät viedään mukavasti hotellilta lentokentälle ja lennämme takaisin Suomeen täynnä upeita muistoja.


Celsuksen kirjasto, Efesos (Maailmanperintökohde)5 tähden luksushotellissa

Hintaan sisältyy

 • Meno- ja paluulento arvostetun lentoyhtiön⁴ koneella Antalyaan
  sisältää lentokenttämaksut ja hotellikuljetukset
 • 7 päivän ainutlaatuinen tutustumismatka Lyykia
  – 7 yöpymistä kahden hengen huoneessa valikoiduissa 4 tähden hotelleissa (paikallinen luokitus)
  – 7× runsas buffetaamiainen
  – Pätevä suomea tai englantia puhuva matkaopas (saatavuuden mukaan)
  – Kiehtova kiertomatka modernissa ja ilmastoidussa turistibussissamme ja retkiohjelmastamme + sisältäen sisäänpääsymaksut (ohjelman mukainen) mm.
  • Efesos (UNESCOn maailmanperintökohde)
  • Xanthos (UNESCOn maailmanperintökohde)
  • Pamukkale (Valokuvauspysähdys, UNESCOn maailmanperintökohde)
  • Artemiksen temppeli (Maailman ihme)
  • Antalya vanhakaupunki
  • Pyhän Nikolauksen kirkko
  • Karpuzkaldiran vesiputoukset
  • Dalyan-venematka
  • Kaaria
  • Iztuzu-ranta
  • Kaputas-lahti
  • Taurus-vuoristo
  • Demre
  • Tavas
 • ME LAHJOITAMME: 8 päivän rentouttava loma 5 tähden luksushotellissa ILMAISEKSI
  – 7 yöpymistä kahden hengen huoneessa ylellisessä 5 tähden luksushotellissa Turkin Rivieralla (paikallinen luokitus)
  – Pätevä englantia puhuva matkaopas
  – Ulkouima-allas, lämmiinvesi-uimahalli, oma uimaranta ja ihastuttava hyvinvointialue ja sauna
 • 24 tunnin lääkäripäivystys


4 esim. Freebird Airlines lentoyhtiön (tunnettu valmismatkalentoyhtiö) koneilla.

Lisäpalvelunne

Ruokailupaketti:

Paketti sisältää 7 päivän kiertomatkan aikana puolihoidon, t.s. päivittäin runsaan buffetin illalla kansainvälisillä erikoisuuksilla: vain 169 euroa/henkilö.

Sisältää upean retkiohjelman!!

4 ja 5 tähden hotellimme tutustumismatkan aikana!


Lahjanne loman pidentämiseksi:
8 päivää rentoutumista 5 tähden luksushotellissa ILMAISEKSI!

Esimerkkihotelleja

Lämpötilavertailu

THMHTKHESLMJ
Antalya151618222732343332272318
Helsinki-2-318131618161282-1

Yleinen huomautus:

Seuraavasta löydätte yleisktasauksen tiedoista, huomioikaa, että maahansaapumismääräykset, poliittinen ja terveydellinen tilanne voivat muuttua maailman laajuisesti milloin tahansa ja sen vuoksi suosittelemmekin ottamaan selvää näistä tilanteista jo ennen matkalle lähtemistä. Tarkastakaa ennen matkaa ulkoministeriön nettisivut (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o).

Pääkaupunki:

Ankara

Valtiomuoto:

Tasavalta / Parlamentaarinen tasavalta, maan päämies on 27.08.2014 alkaen Recep Tayyip Erdogan. Yhdistyneiden kansakuntien hyväksynnällä valtion virallinen nimi on kesäkuusta 2022 alkaen Turkin tasavalta.

Uskonto:

Islaminusko ja pieni kristillinen ja juutalainen seurakunta.

Kieli:

Virallinen kieli on turkki. Kaupungeissa ja turistikeskuksissa puhutaan lisäksi usein saksaa, englantia ja ranskaa.

Ilmasto:

Egeanmeren ja Välimeren rannikolla on koko vuoden subtrooppinen ilmasto, jolloin lämpötilat ovat kesällä noin 30 astetta ja talvella 12-15 astetta.

Sähkö:

Verkkojännite on 220 V, taajuus 50 Hz.

Paikallinen aika:

Turkissa ei ole aikamuutosta, joten Turkki on talvella +1 tunti Suomen aikaa edellä. Kesällä ei ole aikaeroa.

Puhelut:

Turkin suuntanumero on 0090, alueellisista suuntanumeroista jätetään nolla pois edestä. Jos soitatte Turkista Suomeen, valitkaa Suomen maakoodi 00358 ja alueellinen suuntanumero myös ilman nollaa. Maan kattava hätänumero on 112. Numero toimii suomalaisesta kännykästä ilman suuntanumeroita.

Maa ja väestö:

Tinkiminen kuuluu siellä maalle ominaisiin tapoihin. Mikäli ette halua ostaa, hyväksyvät kauppiaat myös jyrkän kiellon. Tavarataloissa ja supermarketeissa ei tingitä. Sama pätee myös toreilla, missä ympäristön maanviljelijät myyvät vihanneksiaan. Turkissa on yleistä antaa juomarahaa. Samoin kuin Amerikassa se on palveluammateissa osa palkkaa. Samalla se symbolisoi myös kiitosta saadusta palvelusta. Huonesiivoojalle voi jättää n. 1-2 euroa/yö. Ravintolassa tai taksissa on n. 10% laskun hinnasta tavallista. Liikkeissä ei anneta juomarahaa. Seuramatkoilla suosittelemme annettavaksi matkaoppaalle n. 2 euroa/päivä/henkilö, bussin kuljettajalle 1-2 euroa/päivä/henkilö. Tietenkin on jokaisen oma asia, haluaako antaa juomarahaa ja kuinka paljon.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Suomen kansalaisten on esitettävä Turkkiin matkustaessaan passi, joka pitää olla vielä maahan saapumisen jälkeen voimassa 150 päivää (n. 5 kuukautta). Virallisen ja tavallisen passin haltijat eivät tarvitse viisumia 90 päiväksi 180 päivän sisällä ensimmäisestä maahansaapumispäivästä alkaen.
Lisätietoa saa osoitteesta: www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa.
Pääsy Turkkiin evätään matkailijoilta, joiden passissa ei ole useita tyhjiä sivuja.
Oikeudellisesti sitovia tietoja ja/tai näitä tietoja täydentäviä tietoja maahantulomääräyksistä saa vain suoraan kohdemaan suurlähetystöstä tai pääkonsulaatista. Muiden maiden kansalaisten kannattaa kysyä ajankohtaiset maahantulosäännökset vastaavan kohdemaan suurlähetystöstä. Olet itse vastuullinen anomaan tai hankkimaan viisumin ja esittämään sen. TSS ei vastaa mahdollisista myöhästymisestä tai tekemättä jättämisestä.

Matkanjohto:

Matkaoppaanne ovat erinomaisesti koulutettuja ja kertovat teille seikkaperäisesti maasta, väestöstä, historiasta, kulttuurista jne. ja auttavat teitä kaikissa organisaatioasioissa. He auttavat teitä hotellihuoneisiin majoittumisessa ja iloitsevat saadessaan pitää teille ensimmäisen informaatiotilaisuuden. Kuulette silloin kaiken, mikä on hyödyllistä ja hyvä tietää koko matkan kulusta. Voitte jo iloita: Olemme järjestäneet teille vaihtelevan ohjelman, jossa on lukemattomia kohokohtia ja joka antaa teille mahdollisuuden tutustua (Pohjois-) Anatolian kulttuuriin ja moninaisiin maisemiin sekä saada erittäin paljon tietoa maasta ja sen asukkaista.

Lisäpaketit:

Vaikka matkanne sisältää jo laajan paketin, teillä on vielä mahdollisuus valita lisätarjouksia. Suosittelemme seuraavia paketteja:
Ruokailupaketti: Paketti sisältää 7 päivän kiertomatkan aikana puolihoidon, t.s. päivittäin runsaan buffetin illalla kansainvälisillä erikoisuuksilla: vain 169 euroa.
Löytäjäpaketti:Pakettiin sisältyy lisäksi seuraavat tapahtumat: Vierailu Myrassa, Sirincen viinikylässä, Hierapoliksen ulkoilmamuseeoon sekä Käynti Pamukkalen kalkkikiviterassilla: vain 119 euroa/henkilö.

Valuutta / pankit / luottokortit:

Turkin rahayksikkö on 01.01.2009 alkaen taas Turkin liira (TRY). Kurssi (lokakuu 2023) 1 euro (EUR) = 29,90 Turkin liiraa; 1 Turkin liira (TRY) = 0,03 euroa (EUR). Rahaa voi vaihtaa pankeissa niiden aukioloaikoina. Suuremmissa hotelleissa on myös mahdollista vaihtaa rahaa. Pankkien aukioloajat: ma-pe klo. 8:30-12:30, 13:30-17:30. Rahan nostaminen automaateista on mahdollista yleisillä kansainvälisillä luottokorteilla kuten esim. Visa, Mastercard, American Express. Ne hyväksytään useimmiten suurissa hotelleissa, monissa liikkeissä ja kansainvälisissä autovuokraamoissa.
VAROKAA: Luottokorteilla maksettaessa on varottava huijareita, jotka yrittävät kopioida huomaamatta matkailijoiden kortteja ja saada selville niihin kuuluvat PIN-koodit voidakseen sitten nostaa rahaa väärennetyillä korteilla pankkiautomaateista. Siksi matkailijoita kehotetaan huomioimaan, että kortti on maksettaessa koko ajan näkyvillä ja syöttämään salanumeron niin, että kukaan ei näe koodia. Käytettäessä luottokortteja PIN-koodilla rahanvaihtopisteissä on oltava varovainen.

Tullimääräykset:

Turisteihin sovelletaan seuraavia sääntöjä: Ulkomaan valuutan tuonnille ei ole rajoituksia. Valuuttamääräinen vienti on sallittua yhteensä enintään 5000 Yhdysvaltain dollaria tai vastaava summa TL:nä eli Turkin liirana. Matkustajat saavat tuoda ja viedä mukanaan henkilökohtaisia koruja, joiden kokonaisarvo on 15 000 dollaria. Jos arvo on suurempi, se on ilmoitettava maahan saapuessa. Turkista ostettaessa vaaditaan ostotodisteet.
Turkkiin matkustettaessa saa tuoda mukana maahan seuraavat henkilökohtaiset tavarat/henkilö: henkilökohtaiseen käyttöön tarvittavat esineet sekä lääketieteelliset esineet (laitteet) ja lääkkeet sekä lahjatavaroita yhteensä 300 euron arvosta (alle 15 vuotiaat lapset enintään 145 euroa).
Lisätietoja saa osoitteesta: www.formin.finland.fi.
Tärkeää: Jos sallitut maahantuontia koskevat rajoitukset ylitetään, on tavarat ilmoitettava ennen matkaa verkossa tai maahan saapuessa rajalla. Ilmoittamattomat tavarat voidaan takavarikoida. Ota selvää ajankohtaisista tullimääräyksistä: https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/matkailijalle

Maakohtaiset turvallisuustiedot:

Suomalaisille, jotka oleskelevat tai haluavat matkustaa Turkkiin, suositellaan yleensä pitämään itsensä ajan tasalla turvallisuustilanteesta näiden matka- ja turvallisuustietojen sekä tiedotusvälineiden avulla. Ihmisten kokoontumisia, myös julkisilla paikoilla ja nähtävyyksien edessä, sekä oleskelua hallituksen ja sotilaallisten tilojen lähellä tulisi välttää. Epäonnistuneen väkivaltaisen vallankaappausyrityksen seurauksena poliittisten leirien kannattajien sanotaan hyökkäävän satunnaisesti aggressiivisesti toisinajattelijoita vastaan. On erittäin suositeltavaa varoa tällaisia eskalaatioita ja on parasta siirtyä heti pois ja mennä turvalliseen paikkaan. Suomen kansalaisia kehotetaan kirjautumaan kriisivalmiuksien luetteloon myös lyhytaikaista oleskelua varten ja pitämään siellä tallennetut yhteystiedot ajan tasalla, jotta heihin voidaan ottaa nopeasti yhteyttä hätätilanteessa.

Erikoisia rikosoikeudellisia määräyksiä:

”Kulttuuri- ja luonnonvarojen” hankinnasta, hallussapidosta ja viennistä rangaistaan ankarasti (jopa 10 vuoden vankeusrangaistus), koska niitä pidetään valtion omaisuutena. Rikkomusten sattuessa turisteja voidaan pitää myös pidätettynä useita kuukausia, ja korkeat takuumaksut (tällä hetkellä noin 9000 euroa) ovat yleisiä käytäntöjä, vaikka esine on antiikkia tai vanhan näköisiä esineitä, joiden oletetaan olevan vähäarvoisia. Yksittäisissä tapauksissa on määrätty vankeusrangaistuksia. Siksi varoitetaankin nimenomaisesti ostamasta myyjiltä esim. antiikkia, vanhoja kolikoita, fossiileja jne. tai ottaa niitä itse mukaansa. Turkin valtiota vastaan ei suositella antamaan julkisesti poliittisia lausuntoja tai sympatian ilmaisemista terroristijärjestöille.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Tarkista viimeistään 8 viikkoa ennen matkaa viimeisimmät maakohtaiset lääketieteelliset tiedot ulkoministeriöstä (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o ja https://www.rokote.fi/maat/). Jokaisella maakohtaisella sivulla on tietoa rokotussuosituksista, ajankohtaisista terveysriskeistä tai taudinpurkauksista sekä tietoa sairaanhoidosta ulkomailla.
Nyrkkisääntö: Älkää syökö mitään, mitä ei voi keittää tai kuoria! Turkissa on apteekkeja joka kadunkulmassa. Ne tuntee vihreästä rististä ja tekstistä ”Eczane”. Taso on hyvä, henkilökunta hyvin koulutettu. Etenkin lomakohteissa on apteekeissa useimmiten englantia puhuva työntekijä. Useim mat lääkkeet, jotka ovat Suomessa reseptilääkkeitä, ovat sitä myös Turkissa. Käytäntö on kuitenkin melko ”väljää“. Jokaisessa suuremmassa kaupungissa ja lomakohteissa on sairaaloita ja lukuisia lääkäreiden vastaanottoja, pienemmillä paikkakunnilla on useimmiten vain kunnallisia sairaaloita. Turkissa voimassa olevan ulkomaisen sairausvakuutustodistuksen saa paikalliselta sairausvakuutusyhtiöltä.
Sitä eivät kuitenkaan kaikki turkkilaiset lääkärit hyväksy. Matkailijan on maksettava Turkissa hoitokustannukset paikan päällä itse, koska eurooppalainen sairaanhoitokortti ei ole Turkissa voimassa. Kuittien perusteella voi anoa Suomessa korvausta Kelalta. Mutta matkaa varten on suositeltavaa hankkia kattava matkavakuutus, jossa varmistetaan mahdollisuus palata Suomeen.
Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa sopivat valitulle matkalle. Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty Lokakuu 2023