Matkasuositukset Eurooppa Aasia Amerikka Afrikka

Tietoa maasta – Irlanti

Lämpötilavertailu

THMHTKHESLMJ
DUBLIN791013151720191814107
HELSINKI-2-317111618171372-1

Tärkeää:

Kaikissa matkustusmaissamme sovelletaan COVID-19-pandemian vuoksi erilaisia maakohtaisia määräyksiä ja hygeniasääntöjä, jotka voivat myös muuttua lyhyellä varoitusajalla. Myös maahantulomääräykset voivat muuttua joka hetki lyhyellä varoitusajalla. Sen vuoksi olemme koonneet teille tärkeimmät tiedot TSS-matkaasi varten osoitteessa https://www.tss-travel.fi/turvallista-matkustamista/. Tietoja tarkastetaan ja päivitetään säännöllisesti. Tarkasta vielä ennen matkalle lähtöä myös ulkoministeriön verkkosivuilla olevat tiedotteet osoitteessa (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o).

Sijainti:

Irlannin tasavalta sijaitsee noin 80% saaren pinta-alallaan Pohjois-Atlantilla. Saaren koillisosassa sillä on raja Pohjois-Irlannin kanssa. Irlannin meri erottaa saaren Iso-Britanniasta. Atlanti on etelässä ja lounaassa saaren luonnollinen raja.

Pääkaupunki:

Dublin

Valtiomuoto:

Parlamentaaris-tasavalta. Valtion päämies on marraskuusta 2011 lähtien Michael D. Higgins. Leo Vardkar on joulukuusta 2022 lähtien maan päämisnisteri.

Uskonto:

n. 84% roomalais-katolisia, n. 3% anglikaaneja, 1% muslimeja sekä muita uskontoja sekä pienempiä ryhmiä

Virallinen kieli:

Irlanti ja englanti

Ilmasto:

Merellinen ja usein vaihteleva sekä leudot talvet

Paikallinenaika:

Irlannissa Greenwich Mean Time (GMT) + 1 tunnin vaihto kesä- ja talviaikaan. Aikaero Suomen aikaan on koko vuoden ajan -2 tuntia.

Sähkövirta:

230 V:n vaihtovirta, 50 Hz. Tarvitaan sovitin.

Puhelut:

Puheluiden suuntanumero Suomesta Irlantiin on 00353. Puhelujen suuntanumero Iralnnista Suomeen on 00358. 0 ja aluenumeron 0 jätetään pois.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Irlantiin saapuessa EU-/ETY tai Sveitsin kansalaisten on esitettävä voimassa oleva passi tai henkilötodistus. Biometrisiä passeja voi käyttää Dublin lentokentällä elektronisilla porteilla (eGates). Viisumia ei vaadita. Korona-pandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset sekä karanteenimääräykset voivat muuttua yhtäkkiä ja ennalta arvaamattomasti. Irlantia koskevat tämän hetkiset tilannetiedot saa internet-linkistä https://finlandabroad.fi/web/irl/etusivu ja https://www.gov.ie/en/publication/e885b2-covid-19-coronavirus-travel-advice/. Muiden maiden kansalaisille suositellaan kysyä ajankohtaiset maahantulosäännökset Irlannin suurlähetystöstä. TSS ei vastaa mahdollisista myöhästymisestä tai tekemättä jättämisestä.

Matkanjohto:

Matkaoppaanne ovat erinomaisesti koulutettuja ja kertovat teille seikkaperäisesti maasta, väestöstä, historiasta, kulttuurista jne. ja auttavat teitä kaikissa organisaatioasioissa. He auttavat teitä hotellihuoneisiin majoittumisessa ja iloitsevat saadessaan pitää teille ensimmäisen informaatiotilaisuuden. Kuulette silloin kaiken, mikä on hyödyllistä ja hyvä tietää koko matkan kulusta. Voitte jo iloita: Meillä on monipuolinen ja vaihteleva ohjelma monine kohokohtineen, jotta teillä on mahdollisuus päästä tutustumaan kulttuuriin ja tähän maahan ja sen ihmisiin.

Lisäpaketit:

Vaikka matkanne sisältää jo laajan paketin, teillä on vielä mahdollisuus valita lisätarjouksia. Suosittelemme seuraavia paketteja:
Ruokailupaketti: Paketti sisältää päivittäisen puolihoidon: vain 159 euroa*/henkilö.
Kulttuuripaketti: Paketti sisältää 2 kokopäivän retkeä ”Connemara, sis. Kylemore Abbey” sekä ”Ring of Kerry & Killerneyn kansallispuisto” Sekä sisäänpääsyt whiskey-tislaamoon sisältäen whiskey-maistajaisen: vain 179 euroa*/henkilö.
* Pakettihinnat voivat muuttua paikan päällä varatessa.

Valuutta/Pankit/luottokortit:

Irlanti kuuluu Euroopan talous- rahaunioniin; valuuttana on siis euro. Pankit/luottokortit: MasterCard, American Express ja Visa ovat käypiä kaikkialla IrlannissaMuiden Muiden luottokorttien suhteen suositellaan kysymään luottokorttiyritykseltä niiden hyväksymisestä maksuvälineeksi Irlannissa. Rahaa voi nostaa automaateista ec-/Maestro-kortilla ja pin-numerolla. Ota omalta pankiltasi etukäteen tietoa mahdollisista maksuista ja rajoituksista. Irlannissa pankit ovat normaalisti auki klo 9:30 – 16:30 välisenä aikana.

Tullimääräykset:

Tuonti- ja vientimääräykset kuuluvat EU-määräyksien alaisuuteen. Tavaratarkastuksien poistoperiaate ei sulje pois pistokokein tapahtuvaa rajat ylittävää liikennettä koskevaa poliisivalvontaa. Lisätietoja tavaroiden tuontia koskevista tulleista saa kohdemaan suurlähetystöstä. Oikeudellisesti sitovat tiedot voi saada vain sieltä. Tietoja tavaroiden tuontimääräyksistä Suomeen saatte Suomen tullin nettisivuilta: http://www.tulli.fi

Maakohtaiset turvallisuusohjeet:

Taskuvarkaudet ovat yleisiä erityisesti turistikeskuksissa. Matkustajien pitäisi sen vuoksi pitää erityisen hyvin huolta henkilökohtaisista tavaroistaan ja henkilöpapereistaan myös kaupoissa ja ravintoloissa, myös pubeissa. Kopio henkilökortista voi olla apuna, jos kortti on mennyt hukkaan. Eriityisesti syyskuusta joulukuuhun voivat hurrikaaneista ja trooppisista myrskyistä syntyneet matalapaineet ylittää myös Irlannin pahoina myrskyinä ja rankkasateina ja aiheuttaa pahoja tulvia ja vaurioita infrastruktuuriin.
Erikoisia rikosoikeudellisia määräyksiä: Sitovia tietoja erityisistä rikosoikeudellisista määräyksistä voi pyytää Irlannin oikeusministeriöltä (Department of Justice) Helsingissä Irlannin suurlähetystön kautta.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Tarkista viimeistään 8 viikkoa ennen matkaa viimeisimmät maakohtaiset lääketieteelliset tiedot ulkoministeriöstä (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o ja, https://www.rokote.fi/maat/). Jokaisella maakohtaisella sivulla on tietoa rokotussuosituksista, ajankohtaisista terveysriskeistä tai taudinpurkauksista sekä tietoa sairaanhoidosta ulkomailla.

Terveydenhuolto:

Kustannukset lääkärillä käynteihin ja sairaalassa oleskeluun kuuluvat Suomen säädöksien alisuuteen. Lääkärimaksut on maksettava itse, paitsi, jos kysymys on hätätapauksesta ja apua saadaan yleisessä sairaalassa (public hospital). Irlannissa kaikilla Suomessa laillisesti vakuutetuilla henkilöillä on oikeus hoitoon – sikäli kuin sitä tarvitaan kiireellisesti – lääkäreiltä, hammaslääkäriltä, s airaaloilta jne., jotka ulkomainen lakisääteinen sairausvakuutusyhtiö on hyväksynyt. Ennen matkaa KELAlta on haettava eurooppalainen sairausvakuutuskortti. Tämä oikeuttaa saamaan kiireellisen hoidon Irlannin kansanterveysjärjestelmässä, ja se on annettava suoraan lääkärille tai sairaalaan. Tästä huolimatta on erittäin suositeltavaa hankkia matkavakuutus ulkomailla oleskelun ajaksi, mikä kattaa riskit, jotka eivät kuulu lakisääteisten sairausvakuutusvarojen piiriin (esim. tarvittavat kuljetukset takaisin Suomeen sairaustapauksessa, vastaanotto yksityislääkäreillä tai hoito yksityisillä klinikoilla).
Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja henkinen kuntonsa on yhteensopiva valittua matkaa varten. Hänen on otettava selko tähän matkaan liittyvästä fyysisestä liikkuvuudesta sekä henkisestä riippumattomuudesta.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty Huhtikuu 2023


Takaisin Info & vinkkejä