Matkasuositukset Eurooppa Aasia Amerikka Afrikka

Tietoa maasta – Kroatia, Montenegro & Bosnia-Hertsegovina

Tietoa maasta

THMHTKHESLMJ
Zagreb11°C11°C13°C16°C21°C25°C27°C27°C24°C22°C15°C13°C
Helsinki-2°C-3°C1°C8°C13°C16°C18°C16°C12°C8°C2°C-1°C

Yleinen huomautus:

Seuraavasta löydätte yleisktasauksen tiedoista, huomioikaa, että  maahansaapumismääräykset, poliittinen ja terveydellinen tilanne voivat muuttua maailman laajuisesti milloin tahansa ja sen vuoksi suosittelemmekin ottamaan selvää näistä tilanteista jo ennen matkalle lähtemistä. Tarkastakaa ennen matkaa ulkoministeriön nettisivut (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o).

Valtio- ja hallitusmuoto:

Kroatia: Parlamentaarinen demokratia
Montenegro: Tasavalta
Bosnia-Hertsegovina: Demokraattinen valtio, jossa kaksi autonoomista entiteettiä: Bosnian ja Hertsegovinan (FBiH) federaatiot sekä Republika Srpska (RS)

Pääkaupunki:

Kroatia: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnia-Hertsegovina: Sarajewo

Uskonnot/Kirkot:

Kroatia: 86% katolisia, 4% serbialais-ortodokseja, 1% muslimeja, 0,3% evangelisia, 0,01% juutalaisia
Montenegro: 72% serbialais-ortodokseja, 3,5% katolilaisia, 16% muslimeja
Bosnia-Hertsegovina: 50,7% muslimeja, 30,7% serbialais-ortodokseja, 15,2% katolilaisia

Virallinen kieli:

Kroatia: Kroatia; alueilla, joissa voimakas etninen vähemmistö käytetään virallisesti myös: serbiaa, italiaa, unkaria.
Montenegro: Montenegro (useimmiten latinalaiset aakkoset, käytössä kuitenkin myös kyrillinen kirjaimisto). Albanian kieli on etupäässä tämän väestöryhmän virallinen opetuskieli kouluissa. Oppilaat voivat valita koulussa kieleksi joko montenegron tai albanian kielen.
Bosnia-Hertsegovina: Bosnia, kroatia latinalaisilla aakkosilla sekä serbian kieli kyrillisillä aakkosilla.

Ilmasto:

Adrian rannikolla välimeren ilmasto, maan sisäosissa enimmäkseen mannerilmasto.

Paikallinenaika:

Kroatian, Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan aikaero Suomen aikaan on -1 tuntia.

Sähkö:

230 V, 50 Hz. Sovitinta ei tarvita.

Puhelut:

Kaukopuhelujen etunumero Suomesta Kroatiaan 00385, Montenegroon 00382 ja Bosnia -Hertsegovinaan 00387. Näistä maista puhelut Suomeen etunumerolla 00358.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Kroatia: Huhtikuun 1 päivästä 2013 lähtien Kroatia kuuluu yhteisön European Union’s Common Visa Policy piiriin. Suomalaiset saavat saapua maahan biometrisellä passilla, ja sen täytyy olla voimassa koko matkan ajan ja vielä sen jälkeenkin. Matkalle ei tarvita viisumia. https://mvep.gov.hr/
Montenegro: Suomalaiset saavat saapua maahan biometrisellä passilla, ja sen täytyy olla voimassa koko matkan ajan. Viisumia ei tarvita, jos oleskelu ei ylitä 90 päivää. www.gov.me/en/article/visas-and-visa-regime
Bosnia-Hertsegovina: Suomen kansalaiset voivat matkustaa ilman viisumia Bosnia-Hertsegovinaan kuuden kuukauden aikana yhteensä 90 päivän ajaksi. Maahan saapumiseen tarvitaan biometrinen passi, jonka täytyy olla voimassa maasta poistumisenkin jälkeen vielä vähintään kolme kuukautta. Maahantuloyrityksestä langetetaan korkeat sakkomaksut, jos asiakirjat ei ole voimassa tai muuten hyväksyttävät. www.mvp.gov.ba/konzularne_informacije/vize/
Oikeudellisesti sitovia tietoja ja/tai näitä tietoja täydentäviä tietoja maahantulomääräyksistä saa vain suoraan kohdemaan suurlähetystöstä tai pääkonsulaatista. Muiden maiden kansalaisten kannattaa kysyä ajankohtaiset maahantulosäännökset vastaavan kohdemaan suurlähetystöstä. Olet itse vastuullinen anomaan tai hankkimaan viisumin ja esittämään sen. TSS ei vastaa mahdollisista myöhästymisestä tai tekemättä jättämisestä.

Matkanjohto:

Meillä on monipuolinen ja vaihteleva ohjelma monine kohokohtineen, jotta teillä on mahdollisuus päästä tutustumaan Kroatian, Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan kulttuuriin ja näiden maiden maisemiin ja maiden ihmisiin ja heidän elämäänsä.

Lisäpaketit:

Vaikka matkanne sisältää jo laajan paketin, teillä on vielä mahdollisuus valita lisätarjouksia. Suosittelemme seuraavia paketteja:
Ruokailupaketti: Paketti sisältää 7 päivän kiertomatkan aikana puolihoidon, t.s. päivittäin runsaan buffetin illalla kansainvälisillä erikoisuuksilla: vain 169 euroa/henkilö.
Kulttuuripaketti: Paketti sisältää retken Mostariin, veneilymatkan Kotor sekä retken Perast & Lady Rock saari: vain 149 euroa/henkilö.

Citytax/kaupunkivero:

Paikan päällä om maksettava virallinen kylpylä- ja Cityvero/kaupunkivero, joka pn 3,00 € per hlö. (Tila Toukokuu 2023).

Valuutta:

Kroatia: Kroatia kuuluu Euron rahaliittoon; Rahaykikkö on siis euro.
Montenegro: Montenegro kuuluu Euron rahaliittoon; Rahaykikkö on siis euro.
Bosnia-Hertsegovina: Rahayksikkö on Vaihdettava markka (BAM) 1 Mark = 100 Fening. Kurssi (Elokuu 2023): 1 EUR = 1,96 BAM; 1 BAM = 0,51 EUR.

Pankit/Luottokortit:

Kroatia: Luottokortit hyväksytään useimmissa hotelleissa, ravintoloissa, bensiinasemilla sekä kauppaliikkeissä. Käteisrahan hankinta on mahdollista useimmissa pankkiautomaateissa EC-Maestro-korteilla tai luottokorteilla.
Montenegro: Tavalliset luottokortit hyväksytään yleisesti. Pankkiautomaatteja on runsaasti. V-Pay ja Maestro pankkikorttien hyväksyminen on rajoitettua. Kortteja voi käyttää käteisrahan nostoon vähäisistä pankkiautomaateista, mutta ei yleisiin maksutapahtumiin.
Bosnia-Hertsegovina: Käteisrahaa saa pankkiautomaateista luottokortilla ja PIN-koodilla. Luottokortit hyväksytään yhä useammin hotelleissa, ravintoloissa ja kauppaliikkeissä, käteismaksua kuitenkin suositellaan. Maksutapahtumien helpottamiseksi on suositeltavaa pitää mukanaan alhaisarvoisempia setelirahoja. Viralliset instituutiot hyväksyvät (esim. posti) maksut vain BAM-rahalla.

Tullimääräykset:

Kroatia: Henkilökohtaisten tavaroiden käyttöön on olemassa ylärajoja, joista ei vaadita tullimaksuja ja joita ei tarvitse ilmoittaa tullille. Kroatian tullilaitoksen tarkat määrätsaa tästä osoitteesta (https://carina.gov.hr/). Maahan tuotavien tavaroiden arvo lentoliikenteessä henkilöä kohden ei saa ylittää 430 euroa. Käteisrahojen ja shekkien arvo 10.000 eurosta lähtien (tai niiden vasta-arvo) on ilmoitettava tullille kirjallisesti. Sellaisten tavaroiden maahantuonti tai läpivienti, jotka soveltuvat hyökkäykseen tai päällekarkaukseen, kuten pippurispray, puukot ja vastaavat veitset on ilmoitettava ehdottomasti rajanylityksessä. Noudattamattomuudesta on odotettavissa korkeat sakkomaksut.
Montenegro: Valuutan maahantuoti ja maastavienti on sallittu 10.000 euron määrällä. Henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetut tavarat saa tuoda maahan tullivapaasti, mutta ne on myös vastaavasti myös vietävä pois. Tiettyjen tavaroiden kohdalla (kamerat, kannettavat tietokoneet ym.) on olemassa lukumääräisiä rajoituksia. Seuraaville tavaroille on maahan saapuessa voimassa rajoitettu tullivapaus: Alkoholi (2l viiniä tai 1l yli 22% väkeviä juomia), tupakkatavara (200 savukkeita tai 50 sikaria tai 250 g piipputupakka), hajuvedet tai Eau de Toilette (50 grammaa).
Bosnia-Hertsegovina: Valuutta voidaan ilmoittaa, mutta siihen ei ole ehdotonta määräystä. Henkilöt, jotka kuljettavat mukanaan aseita, käännytetään rajalla takaisin. Savukkeiden ja alkoholin maahantuontiin ovat voimassa samat määräykset kuin EU-maissakin. Lisätietoja tavaroiden tuontia koskevista tullimääräyksistä saa kohdemaan suurlähetystöstä. Oikeudellisesti sitovat tiedot voi saada vain sieltä.
Tärkeää: Jos sallitut maahantuontia koskevat rajoitukset ylitetään, on tavarat ilmoitettava ennen matkaa verkossa tai maahan saapuessa rajalla. Ilmoittamattomat tavarat voidaan takavarikoida. Ota selvää ajankohtaisista tullimääräyksistä: https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/matkailijalle.

Maata koskevia turvallisuusohjeita:

Pienrikollisuus kupungeissa on vähäisempää kuin muissa eurooppalaisissa metropoleissa. Kuitenkin matkaustajien on aiheellista olla varuillaan. Eurooppalainen ajokortti ja matka-asiakirjat ja eurooppalaisia oleskelulupia sisältävät matka-asiakirjat ovat kiinnostavia kohteita varkaille.

Rikosoikeudellisia määräyksiä:

Kroatia: Ei erityisiä viitteitä.
Montenegro: 01.01.2006 lähtien on alaikäisiin kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö rangaistava teko. Huumeiden hankintaa, myyntiä ja omistamista kontrolloidaan ja rangaistaan ankarasti. Se koskee myös vain omaan käyttöön tarkoitettuja pieniä määriä.
Bosnia-Hertsegovina: Tiettyjä rakennuksia ja laitoksia ei saa valokuvata, ja niissä on vastaava varoitus (esim. Amerikan Sarajevossa sijaitseva suurlähetystö). Määräyksen noudattamattomuutta rangaistaan sakolla.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Tarkista viimeistään 8 viikkoa ennen matkaa viimeisimmät maakohtaiset lääketieteelliset tiedot ulkoministeriöstä (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o ja https://www.rokote.fi/maat/). Jokaisella maakohtaisella sivulla on tietoa rokotussuosituksista, ajankohtaisista terveysriskeistä tai taudinpurkauksista sekä tietoa sairaanhoidosta ulkomailla. Hygieeniset toimenpiteet syönnin ja juonnin suhteen sekä hyttyssuojaus voivat estää ripulien ja muiden tulehdussairauksien saamisen. Lääkinnällisten tietojen täydellistä virheettömyyttä ja täydellisyyttä ei voida taata eikä mahdollisesti syntyneistä vahingoista kanneta vastuuta. Omasta terveydestään on jokainen matkustaja itse vastuussa.

Terveydenhuolto:

Kroatia: Lääkärin antama akuuttihoito on mahdollista eurooppalaisella sairasvakuutuskortilla, jonka on antanut suomalainen sairasvakuutus Kela. Lisämaksut voivat olla mahdollisia. Yksittäistapauksissa hoitomaksu vaaditaan heti; sellaisissa tapauksissa on suositeltavaa pyytää erillistetty lasku. Paluukuljetusta koskevia kustannuksia laillinen sairaskassa ei maksa; sen vuoksi suositellaankin ottamaan erillinen kansainvälinen matkavakuutus. Tavallisten lääkärien ohella monissa paikoissa on terveyskeskuksia („Dom Zdravlja“). Useimmat poliklinikat on yksityisia laitoksia.
Montenegro: Lääkinnällinen hoito suomalaisten standardien mukaisesti ei ole aina taattu. Myöskään sairaaloissa ei aina ole kaikkia tarpeeellisia varusteita ja siitä syystä ne eivät pysty hoitamaan tiettyjä sairauksia odotuksien tai tarpeiden mukaisesti. Yleishygienia on riittävä.
Bosnia-Hertsegovina: Lääkinnällinen hoito maassa on monin puolin ongelmallista. Ennen kaikkea suurempien kaupunkien ulkopuolella on vain vähän englantia puhuvia lääkäreitä.
Suosittelemme ottamaan kansainvälisen sairausvakuutuksen, jossa varmistetaan mahdollisuus palata Suomeen, sillä Montenegro ja Bosnia-Hertsegovina eivät ole EU:n jäseniä.
Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa sopivat valitulle matkalle. Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty Elokuu 2023


Takaisin Info & vinkkejä