Matkasuositukset Eurooppa Aasia Amerikka Afrikka

Tietoa Turkista

Lämpötilavertailu

THMHTKHESLMJ
Antalya151618222732343332272318
Helsinki-2-318131618161282-1

Yleinen huomautus:

Seuraavasta löydätte yleisktasauksen tiedoista, huomioikaa, että maahansaapumismääräykset, poliittinen ja terveydellinen tilanne voivat muuttua maailman laajuisesti milloin tahansa ja sen vuoksi suosittelemmekin ottamaan selvää näistä tilanteista jo ennen matkalle lähtemistä. Tarkastakaa ennen matkaa ulkoministeriön nettisivut (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o).

Pääkaupunki:

Ankara

Valtiomuoto:

Tasavalta / Parlamentaarinen tasavalta, maan päämies on 27.08.2014 alkaen Recep Tayyip Erdogan. Yhdistyneiden kansakuntien hyväksynnällä valtion virallinen nimi on kesäkuusta 2022 alkaen Turkin tasavalta.

Uskonto:

Islaminusko ja pieni kristillinen ja juutalainen seurakunta.

Kieli:

Virallinen kieli on turkki. Kaupungeissa ja turistikeskuksissa puhutaan lisäksi usein saksaa, englantia ja ranskaa.

Ilmasto:

Egeanmeren ja Välimeren rannikolla on koko vuoden subtrooppinen ilmasto, jolloin lämpötilat ovat kesällä noin 30 astetta ja talvella 12-15 astetta.

Sähkö:

Verkkojännite on 220 V, taajuus 50 Hz.

Paikallinen aika:

Turkissa ei ole aikamuutosta, joten Turkki on talvella +1 tunti Suomen aikaa edellä. Kesällä ei ole aikaeroa.

Puhelut:

Turkin suuntanumero on 0090, alueellisista suuntanumeroista jätetään nolla pois edestä. Jos soitatte Turkista Suomeen, valitkaa Suomen maakoodi 00358 ja alueellinen suuntanumero myös ilman nollaa. Maan kattava hätänumero on 112. Numero toimii suomalaisesta kännykästä ilman suuntanumeroita.

Maa ja väestö:

Tinkiminen kuuluu siellä maalle ominaisiin tapoihin. Mikäli ette halua ostaa, hyväksyvät kauppiaat myös jyrkän kiellon. Tavarataloissa ja supermarketeissa ei tingitä. Sama pätee myös toreilla, missä ympäristön maanviljelijät myyvät vihanneksiaan. Turkissa on yleistä antaa juomarahaa. Samoin kuin Amerikassa se on palveluammateissa osa palkkaa. Samalla se symbolisoi myös kiitosta saadusta palvelusta. Huonesiivoojalle voi jättää n. 1-2 euroa/yö. Ravintolassa tai taksissa on n. 10% laskun hinnasta tavallista. Liikkeissä ei anneta juomarahaa. Seuramatkoilla suosittelemme annettavaksi matkaoppaalle n. 2 euroa/päivä/henkilö, bussin kuljettajalle 1-2 euroa/päivä/henkilö. Tietenkin on jokaisen oma asia, haluaako antaa juomarahaa ja kuinka paljon.

Maahantulomääräykset Suomen kansalaisille:

Suomen kansalaisten on esitettävä Turkkiin matkustaessaan passi, joka pitää olla vielä maahan saapumisen jälkeen voimassa 150 päivää (n. 5 kuukautta). Virallisen ja tavallisen passin haltijat eivät tarvitse viisumia 90 päiväksi 180 päivän sisällä ensimmäisestä maahansaapumispäivästä alkaen.
Lisätietoa saa osoitteesta: www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa.
Pääsy Turkkiin evätään matkailijoilta, joiden passissa ei ole useita tyhjiä sivuja. Oikeudellisesti sitovia tietoja ja/tai näitä tietoja täydentäviä tietoja maahantulomääräyksistä saa vain suoraan kohdemaan suurlähetystöstä tai pääkonsulaatista. Muiden maiden kansalaisten kannattaa kysyä ajankohtaiset maahantulosäännökset vastaavan kohdemaan suurlähetystöstä. Olet itse vastuullinen anomaan tai hankkimaan viisumin ja esittämään sen. TSS ei vastaa mahdollisista myöhästymisestä tai tekemättä jättämisestä.

Matkanjohto:

Matkaoppaanne ovat erinomaisesti koulutettuja ja kertovat teille seikkaperäisesti maasta, väestöstä, historiasta, kulttuurista jne. ja auttavat teitä kaikissa organisaatioasioissa. He auttavat teitä hotellihuoneisiin majoittumisessa ja iloitsevat saadessaan pitää teille ensimmäisen informaatiotilaisuuden. Kuulette silloin kaiken, mikä on hyödyllistä ja hyvä tietää koko matkan kulusta. Voitte jo iloita: Olemme järjestäneet teille vaihtelevan ohjelman, jossa on lukemattomia kohokohtia ja joka antaa teille mahdollisuuden tutustua (Pohjois-) Anatolian kulttuuriin ja moninaisiin maisemiin sekä saada erittäin paljon tietoa maasta ja sen asukkaista.

Lisäpaketit:

Vaikka matkanne sisältää jo laajan paketin, teillä on vielä mahdollisuus valita lisätarjouksia. Suosittelemme seuraavia paketteja:
Ruokailupaketti: Paketti sisältää 7 päivän kiertomatkan aikana puolihoidon, t.s. päivittäin runsaan buffetin illalla kansainvälisillä erikoisuuksilla: vain 169 euroa.
Löytäjäpaketti: Pakettiin sisältyy 2× lounas Kappadokiassa kansainvälisillä erikoisuuksilla, veneretki Manavgat- joella, kiehtova „Derwishien tanssi“ esitys, sulttaani Han karavaaniseraili sekä maanalainen museo: vain 159 euroa/henkilö.

Valuutta / pankit / luottokortit:

Turkin rahayksikkö on 01.01.2009 alkaen taas Turkin liira (TRY). Kurssi (lokakuu 2023) 1 euro (EUR) = 29,90 Turkin liiraa; 1 Turkin liira (TRY) = 0,03 euroa (EUR). Rahaa voi vaihtaa pankeissa niiden aukioloaikoina. Suuremmissa hotelleissa on myös mahdollista vaihtaa rahaa. Pankkien aukioloajat: ma-pe klo. 8:30-12:30, 13:30-17:30. Rahan nostaminen automaateista on mahdollista yleisillä kansainvälisillä luottokorteilla kuten esim. Visa, Mastercard, American Express. Ne hyväksytään useimmiten suurissa hotelleissa, monissa liikkeissä ja kansainvälisissä autovuokraamoissa.
VAROKAA: Luottokorteilla maksettaessa on varottava huijareita, jotka yrittävät kopioida huomaamatta matkailijoiden kortteja ja saada selville niihin kuuluvat PIN-koodit voidakseen sitten nostaa rahaa väärennetyillä korteilla pankkiautomaateista. Siksi matkailijoita kehotetaan huomioimaan, että kortti on maksettaessa koko ajan näkyvillä ja syöttämään salanumeron niin, että kukaan ei näe koodia. Käytettäessä luottokortteja PIN-koodilla rahanvaihtopisteissä on oltava varovainen.

Tullimääräykset:

Turisteihin sovelletaan seuraavia sääntöjä: Ulkomaan valuutan tuonnille ei ole rajoituksia. Valuuttamääräinen vienti on sallittua yhteensä enintään 5000 Yhdysvaltain dollaria tai vastaava summa TL:nä eli Turkin liirana. Matkustajat saavat tuoda ja viedä mukanaan henkilökohtaisia koruja, joiden kokonaisarvo on 15 000 dollaria. Jos arvo on suurempi, se on ilmoitettava maahan saapuessa. Turkista ostettaessa vaaditaan ostotodisteet. Turkkiin matkustettaessa saa tuoda mukana maahan seuraavat henkilökohtaiset tavarat/henkilö: henkilökohtaiseen käyttöön tarvittavat esineet sekä lääketieteelliset esineet (laitteet) ja lääkkeet sekä lahjatavaroita yhteensä 300 euron arvosta (alle 15 vuotiaat lapset enintään 145 euroa). Lisätietoja saa osoitteesta: www.formin.finland.fi.
Tärkeää: Jos sallitut maahantuontia koskevat rajoitukset ylitetään, on tavarat ilmoitettava ennen matkaa verkossa tai maahan saapuessa rajalla. Ilmoittamattomat tavarat voidaan takavarikoida. Ota selvää ajankohtaisista tullimääräyksistä: https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/matkailijalle

Maakohtaiset turvallisuustiedot:

Suomalaisille, jotka oleskelevat tai haluavat matkustaa Turkkiin, suositellaan yleensä pitämään itsensä ajan tasalla turvallisuustilanteesta näiden matka- ja turvallisuustietojen sekä tiedotusvälineiden avulla. Ihmisten kokoontumisia, myös julkisilla paikoilla ja nähtävyyksien edessä, sekä oleskelua hallituksen ja sotilaallisten tilojen lähellä tulisi välttää. Epäonnistuneen väkivaltaisen vallankaappausyrityksen seurauksena poliittisten leirien kannattajien sanotaan hyökkäävän satunnaisesti aggressiivisesti toisinajattelijoita vastaan. On erittäin suositeltavaa varoa tällaisia eskalaatioita ja on parasta siirtyä heti pois ja mennä turvalliseen paikkaan. Suomen kansalaisia kehotetaan kirjautumaan kriisivalmiuksien luetteloon myös lyhytaikaista oleskelua varten ja pitämään siellä tallennetut yhteystiedot ajan tasalla, jotta heihin voidaan ottaa nopeasti yhteyttä hätätilanteessa.

Erikoisia rikosoikeudellisia määräyksiä:

”Kulttuuri- ja luonnonvarojen” hankinnasta, hallussapidosta ja viennistä rangaistaan ankarasti (jopa 10 vuoden vankeusrangaistus), koska niitä pidetään valtion omaisuutena. Rikkomusten sattuessa turisteja voidaan pitää myös pidätettynä useita kuukausia, ja korkeat takuumaksut (tällä hetkellä noin 9000 euroa) ovat yleisiä käytäntöjä, vaikka esine on antiikkia tai vanhan näköisiä esineitä, joiden oletetaan olevan vähäarvoisia. Yksittäisissä tapauksissa on määrätty vankeusrangaistuksia. Siksi varoitetaankin nimenomaisesti ostamasta myyjiltä esim. antiikkia, vanhoja kolikoita, fossiileja jne. tai ottaa niitä itse mukaansa. Turkin valtiota vastaan ei suositella antamaan julkisesti poliittisia lausuntoja tai sympatian ilmaisemista terroristijärjestöille.

Terveyttä koskevia neuvoja:

Tarkista viimeistään 8 viikkoa ennen matkaa viimeisimmät maakohtaiset lääketieteelliset tiedot ulkoministeriöstä (https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o ja https://www.rokote.fi/maat/). Jokaisella maakohtaisella sivulla on tietoa rokotussuosituksista, ajankohtaisista terveysriskeistä tai taudinpurkauksista sekä tietoa sairaanhoidosta ulkomailla.
Nyrkkisääntö: Älkää syökö mitään, mitä ei voi keittää tai kuoria! Turkissa on apteekkeja joka kadunkulmassa. Ne tuntee vihreästä rististä ja tekstistä ”Eczane”. Taso on hyvä, henkilökunta hyvin koulutettu. Etenkin lomakohteissa on apteekeissa useimmiten englantia puhuva työntekijä. Useim mat lääkkeet, jotka ovat Suomessa reseptilääkkeitä, ovat sitä myös Turkissa. Käytäntö on kuitenkin melko ”väljää“. Jokaisessa suuremmassa kaupungissa ja lomakohteissa on sairaaloita ja lukuisia lääkäreiden vastaanottoja, pienemmillä paikkakunnilla on useimmiten vain kunnallisia sairaaloita. Turkissa voimassa olevan ulkomaisen sairausvakuutustodistuksen saa paikalliselta sairausvakuutusyhtiöltä.
Sitä eivät kuitenkaan kaikki turkkilaiset lääkärit hyväksy. Matkailijan on maksettava Turkissa hoitokustannukset paikan päällä itse, koska eurooppalainen sairaanhoitokortti ei ole Turkissa voimassa. Kuittien perusteella voi anoa Suomessa korvausta Kelalta. Mutta matkaa varten on suositeltavaa hankkia kattavamatkavakuutus, jossa varmistetaan mahdollisuus palata Suomeen.
Asiakkaan on varmistettava, että hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa sopivat valitulle matkalle. Hänen tulee ottaa selvää tähän matkaan liittyvästä liikkumista koskevasta ruumiillisesta rasituksesta ja henkisestä autonomiasta.

Kaikki tiedot sitoumuksetta/päivitetty Lokakuu 2023


Takaisin Info & vinkkejä