Matkasuositukset Eurooppa Aasia Amerikka Afrikka

26.06.2023

Miten tss auttaa nuoria etelä-afrikkalaisia: Saksalaiset hammas_ammattilaiset työssä lasten hyväksi

Kun lasten silmät loistavat, ilo nähdä heidät taas on suuri: Ensimmäistä kertaa – kolmen vuoden koronatauon jälkeen – Berliinin hammaslääkärin KU64:n tiimi vieraili hiljattain pienessä Paternosterin kylässä – 160 kilometriä Kapkaupungista pohjoiseen Etelä-Afrikan kauniilla länsirannikolla.

Vuodesta 2009 lähtien saksalaiset hammas-enkelit ovat olleet pienten luona vähintään viikon ajan vuodessa

Kerroimme ja aikaisemminkin – lue lisää:

Ryhmäkuva: onnelliset lapset ja hammaslääkärit

Ryhmäkuva: onnelliset lapset ja hammaslääkärit

Asiantuntijat suunnittelivat taas: Korjata rikkinäiset hampaat ja ryhtyä varotoimiin olemassa olevan hampaan aineksen säilyttämiseksi, esim: Näyttää pienille, kuinka oikea suuhygienia toimii, eli ennen kaikkea kuinka hampaat harjataan oikein. Siellä pidettiin myös opetusluentoja, jotka paikallinen työntekijä käänsi afrikaansiksi. Ja nuoret eteläafrikkalaiset oppivat myös tekemään oman hammastahnan. Berliinin ammattilaiset toivat mukanaa jälleen kipeästi tarvitsemansa materiaalin: hammasharjat, hammastahnat, kirjoja ja leluja sekä kaikenlaisia tarvikkeita.

Heidän työnsä on edelleen täysin vapaaehtoista, ja se rahoitetaan yksinomaan lahjoituksilla. Erityisesti TSS on vahvasti mukana tässä joka vuosi. Varsinkin runsaalla lahjoituksella. Vain tällä tavalla tämä kauniilla nimellä ”Westcoast Kids” oleva apuprojekti voidaan suunnitella ammattimaisesti.

Aluksi hieman ujoina ja välillä ahdistuneina nuoret potilaat ovat saaneet vuosien varrella paljon luottamusta hammashoitaiiinsa ja kohtelevat heitä avoimesti ja todella lämpimästi. Se auttaa saksalaisia paljon, sillä haasteet paikan päällä olivat tänä vuonna erityisen suuret, varsinkin tahattoman usean vuoden tauon jälkeen.

Berliinin tiimi huolehti koululaisten lisäksi myös kahden päiväkodin pikkuvieraista. Kaikista vain kuusi oli ilman hampaiden reikiintymistä. Yhteensä hoidettiin 119 lasta. Usein esiintynyt diagnoosi: „erittäin rappeutuneet hampaat, joissa on syvä karies ja joitain hampaita, joita ei enää voi pelastaa.“ Mutta hammaslääkärit pystyivät usein todella auttamaan ja säilyttämään: Aiempien kariesten maitohampaiden juurijäännökset poistettiin, hampaat sinetöitiin ja suojattiin siten lisävaurioilta. Monien lasten hampaat pelastettiin, jotka normaalisti vedettäsiin heti pois Etelä-Afrikassa. Sen vuoksi useimmat lapset ovat jo kolmivuotiaana menettäneet kaikki maitohampaansa.

Tällä kertaa hampaiden pelastajien työtä vaikeutti huomattavasti päivittäin useita tunteja kestänyt sähkökatkos. Sillä Paternosterin kylässä ei ole sähkögeneraattoreita tällaisia hätätilanteita varten, joten hoidot piti keskeyttää uudestaan ja uudestaan pitkiksi ajoiksi.

Saksalaiset auttajat haluavat palata myös ensi vuonna hoitamaan rakkaita potilaitaan. He odottavat sitä innolla ja kiittivät kauniilla kotitekoisilla sertifikaateilla sekä värikkäällä loppunäytöksellä upeine tanssirutiinineineen berliiniläisille ystävilleen.


Takaisin etusivulle